Nieuwe fase voor douanecontroles tussen het VK en de EU

Vanaf oktober 2021 komen er volledige sanitaire en fytosanitaire controles op producten van dierlijke en plantaardige oorsprong. Maar ook voor andere sectoren kan de nieuwe fase kwalijke gevolgen hebben. Ontdek hoe je onaangename verrassingen vermijdt in dit gesprek met Ilke Bliki, Brexit-coördinator bij Flanders Investment & Trade (FIT):

 

Update 12 maart 2021:

In tegenstelling tot wat we eerder communiceerden, heeft de Britse overheid op donderdag 11 maart aangekondigd dat de deadlines voor de nieuwe invoereisen niet zullen starten op 1 april 2021, maar uitgesteld zijn naar 1 oktober 2021, 1 januari 2022 en 1 maart 2022:

1. Vanaf 1 oktober 2021

  • Gezondheidscertificaten en voorafgaande kennisgeving verplicht voor producten van dierlijke oorsprong, bepaalde dierlijke bijproducten en levensmiddelen van niet-dierlijke oorsprong met een hoog risico

2. Vanaf 1 januari 2022 

  • Gezondheidscertificaten en voorafgaande kennisgeving verplicht voor planten en plantaardige producten met een laag risico
  • Fysieke controles via grenscontroleposten in het VK voor producten van dierlijke oorsprong, bepaalde dierlijke bijproducten, levensmiddelen van niet-dierlijke oorsprong met een hoog risico en risicovolle planten
  • “Safety and security declarations” nodig bij invoer in het VK
  • Volledige Britse invoeraangiftes (Britse importeurs kunnen geen gebruik meer maken van de uitgestelde aangifte)

3. Vanaf 1 maart 2022 

  • Fysieke controles via grenscontroleposten in het VK voor levende dieren en overige producten van plantaardige origine

Meer details zijn nog niet bekend. Van zodra nieuwe informatie beschikbaar wordt, passen wij onze websites aan. 

 

Herbekijk het VLAM-webinar 'Are you Brexit ready' van 16 maart 2021:

Nieuwe douaneformaliteiten

“Toen de Brexit een feit werd, voerde het VK de nieuwe douaneformaliteiten gefaseerd in”, aldus Ilke Bliki. “Daarmee bleef de grote chaos op 1 januari 2021 weliswaar uit, maar de échte D-day aan de grensovergangen moet mogelijk nog komen. Vanaf 1 oktober gaan de controles immers een nieuwe fase in. Vlaamse exporteurs moeten vanaf dan – naast de gebruikelijke douaneformaliteiten – extra certificaten toevoegen bij de export van dierlijke en plantaardige producten. Aan Britse invoerzijde moeten de goederen vooraf worden aangemeld via een elektronisch platform.” 

Ilke Bliki
De chaos bleef weliswaar uit op 1 januari, maar de échte D-day aan de grenzen moet mogelijk nog komen.
Ilke Bliki
Brexit-coördinator FIT

Uitvoercertificaten, het hoogste goed

Maar wat betekent dit concreet? Ilke Bliki: “Voor de uitvoer van bepaalde producten van dierlijke of plantaardige oorsprong zal je een gezondheids- of fytosanitair certificaat moeten voorleggen bij elke zending – groot of klein – naar het VK. Het gaat daarbij onder meer om vlees, zuivel, vis, samengestelde producten waarin producten van dierlijke oorsprong zijn verwerkt, gereglementeerde planten en sommige plantaardige producten.” 

“Om het nodige certificaat te verkrijgen, dien je de zendingen te laten controleren door het FAVV, het federaal voedselagentschap voor de veiligheid van de voedselketen. Vraag de controles tijdig aan – minstens 48 uur voorhand, weekends en feestdagen niet meegerekend – bij de lokale controle-eenheid of ‘LCE’ van het FAVV in jouw provincie.” 
 

concept van douanecontroles

Vertragende factor in een tijdkritische sector (en daarbuiten) 

Dat de extra controles en certificaatvereisten een ingrijpende verandering inhouden, is zacht uitgedrukt. Ilke Bliki: “Zonder het juiste certificaat komen de goederen vast te zitten aan de grens. Een dergelijke kink in de toeleveringsketen is ondenkbaar voor bederfbare goederen. Bedrijven die producten van dierlijke of plantaardige producten vervaardigen of verhandelen, doen er dan ook goed aan om hun hele supplychain grondig te evalueren, zowel aan Europese als Britse zijde én zowel aan leveranciers- als klantenzijde.”

“Wie is verantwoordelijk voor welke administratieve stap, en tegen welke deadline? Hoeveel extra tijd is er precies nodig voor de nieuwe logistieke flow? Wat betekent dit voor just-in-time-productie of -logistiek? Het zijn stuk voor stuk vitale vragen om momenteel te stellen in een tijdkritische sector als de voedingsindustrie. Al heeft de nieuwe douanerealiteit mogelijk ook een impact op andere sectoren. In welke mate de extra controles vertragingen aan de grens kunnen veroorzaken, is moeilijk te voorspellen.” 
 

 

Meer weten over de extra douanecontroles door de Brexit? 

 

Heldere afspraken, geoliede supplychain 

Naast de nieuwe administratieve verplichtingen zijn er nog belangrijke tips voor een vlotte export naar het VK. Ilke Bliki: “Kijk goed de ‘incoterms’ in je contracten na en – vooral – praat! Maak heldere afspraken met je klanten, leveranciers, logistieke dienstverleners en andere partners aan weerszijden van het Kanaal. En ga daarbij grondig na of iedereen in je supplychain zijn verantwoordelijkheden goed kent. Zo neem je het zekere zoveel mogelijk voor het onzekere.”