16 events rond bedrijfsoverdracht

Vlotte overname voor Millennium Computers

Informatica- en telecomspecialist Millennium Computers was ruim 24 jaar een begrip in Oostrozebeke en omstreken. Uitbaters Hans Baert en Hilde Kesteloot beslisten in de zomer van 2022 om hun zaak over te laten.

© Hans Baert

Succesvolle IT-en telecomzaak 

Voor het begin van Millennium moeten we teruggaan naar 1998, toen Hans Baert in bijberoep startte als verdeler van computers en toebehoren. Toen hij in 2000 overschakelde naar hoofdberoep en kort daarna zijn vrouw in de zaak stapte, ging het snel. Hans: “Eind 2005 testten we het concept van een winkel een eerste keer uit, met een opendeurdag in een tent voor ons huis. En dat was meteen een groot succes. In april 2006 openden we onze winkel in een huurpand in de Wielsbekestraat. In 2014, ten slotte, verhuisden we naar een eigen pand in de Hoogstraat.”

De zaak telde naast Hans en Hilde nog twee medewerkers. Toen eind 2021 een van de medewerkers stopte en begin 2022 ook de tweede persoon uitviel, stonden Hans en Hilde voor een moeilijke beslissing. Hans: “Ik was regelmatig op verplaatsing bij klanten voor onderhoud en mijn vrouw stond er dan ook vaak alleen voor in de winkel: een onhoudbare situatie. Toen het in het voorjaar van 2022 wat minder ging met haar gezondheid, stond ik er plots alleen voor. Werkweken van 80 uur waren geen uitzondering. Er moest iets veranderen.”

Een geïnformeerd man …

“Tijdens de Week van de Bedrijfsoverdracht in 2021 was ik uit interesse al eens gaan luisteren op een infoavond van UNIZO in Roeselare. Een echte aanrader! Ik kreeg er heel wat informatie en besliste om in te stappen in hun traject. Ik liet mijn zaak doorlichten om te weten hoeveel het waard was, iets wat ik zelf erg moeilijk vond om in te schatten. We werden ongelooflijk goed begeleid door Yves Huyghebaert van KBC en er volgde een publicatie op de website overnamemarkt.be. Op zich kwam er weinig reactie op het zoekertje, maar ik heb erg veel aan dat traject gehad. Bovendien is het betaalbaar en meer dan zijn geld waard.”

Toen Hans in het voorjaar van 2022 met een leverancier sprak over zijn concrete plannen om de zaak over te laten, bracht die hem in contact met een ondernemer uit de sector die wilde uitbreiden. Contactgegevens werden uitgewisseld, er werd afgesproken en na vier maanden was de overname een feit. Hans: “Het eerste contact was in april en op 25 juli was de overdracht rond. Dat alles zo snel ging, is te danken aan de goede voorbereiding. Ik wist wat mijn zaak waard was, waarop ik moest letten, bij wie ik waarvoor terecht kon … Die informatie was op dat moment goud waard.”
 

Na vier maanden was de overname een feit. Dat alles zo snel ging, is te danken aan het feit dat ik goed voorbereid was.

Hans Baert
Oprichter Millennium Computers

Met een dubbel gevoel 

“Je zaak overlaten, dat doe je met een dubbel gevoel. Enerzijds heb je de indruk dat je je klanten in de steek laat en doet het pijn om iets af te geven dat je al die jaren hebt opgebouwd. Maar anderzijds, als je het met een gerust hart kunt overlaten, geeft het enorm veel voldoening. En dat was nu echt wel het geval. Toen de nieuwe winkel, onder de naam De Computerfabriek, twee weken open was, hebben we onze klanten uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Dat gaf ons de kans om op een mooie manier afscheid te nemen en onze klanten voor te stellen aan de nieuwe eigenaars. Ik ben zo blij dat we dat nog hebben kunnen doen.”

Tijd voor Hans om op zijn lauweren te rusten? Toch niet. Hans: “Het was nooit mijn bedoeling om na de overname te stoppen met werken. Wel om ervoor te zorgen dat mijn klanten verder geholpen werden. En dat mijn vrouw en ik onze levenskwaliteit terug hadden. Ik werk momenteel voltijds op zelfstandige basis voor een van mijn grootste klanten, die we van bij het begin uit de overname hebben gehouden. Zo kan ik blijven doen wat ik graag doe.”

Probeer naast je eigen verhaal ook de kant van de overnemer te zien

Hans Baert
Oprichter Millennium Computers

Blijven praten

Als ervaringsdeskundige geeft Hans graag nog enkele tips mee aan ondernemers die in dezelfde situatie zitten. “Begrip voor de overnemer is volgens mij erg belangrijk in dit proces. Die doet uiteindelijk een zware investering. Probeer dus naast je eigen situatie ook die kant van het verhaal te zien. Daarnaast is luisteren naar elkaar en blijven praten cruciaal. Wij beslisten om de onderhandelingen zelf te doen en niet via een bemiddelaar. Dat was niet altijd gemakkelijk. Na al die jaren heb je je eigen visie op je zaak en die moet je kunnen loslaten. Zit je met iets, gooi het op tafel, praat erover en zoek samen naar een oplossing.”

“Ik heb altijd het lot van mijn klanten vooropgesteld en kan met de hand op het hart zeggen dat ik elke klant die ik nu tegenkom, recht in de ogen kan kijken. We hebben nog steeds contact met de nieuwe eigenaars. Af en toe bellen ze nog eens met een vraag. En ik spring zelfs af en toe nog eens binnen in de winkel, om te horen hoe het gaat.”

 

De Week van de Bedrijfsoverdracht 2022

De Week van de Bedrijfsoverdracht vindt dit jaar plaats van 14 tot 18 november. Met deze week willen we drie doelen bereiken:

  • ondernemers aanmoedigen om over bedrijfsoverdracht na te denken en erover te praten;
  • ondernemers kansen geven zich te informeren over verschillende aspecten van bedrijfsoverdracht; 
  • dienstverleners op dat vlak zichtbaar maken.

In het kader van de Week van de Bedrijfsoverdracht worden in oktober en november heel wat activiteiten rond overnemen en overlaten georganiseerd. 

Bekijk snel de activiteitenkalender

Boek jouw gratis adviesgesprek

 

Succesvolle overname voor Spanlux

Na 16 jaar vond Christ Verhaeghe de tijd rijp om uit te kijken naar een overnemer voor zijn zaak Spanlux. Dankzij de juiste begeleiding en een goede voorbereiding was de overname in zes maanden rond. Ter gelegenheid van de Week van de bedrijfsoverdracht deelt hij zijn verhaal graag met andere ondernemers.

Spanlux plaatst spanplafonds en ontwikkelde hiervoor een eigen uniek systeem, waarmee het zich onderscheidt in de sector. Christ Verhaeghe: “16 jaar geleden startte ik Spanlux op vanaf nul. Door in te zetten op technologische ontwikkeling groeide de zaak uit tot wat het vandaag is. Toen ik 60 jaar werd, vond ik het tijd om aan de toekomst van het bedrijf te denken. Ik hoorde spreken over een termijn van drie tot zes jaar om een overnemer te vinden en alles rond te krijgen. Dus besloot ik om meteen aan de slag te gaan.”

Wat is mijn bedrijf waard?

Christ: “Ik had gesprekken met enkele kandidaat-overnemers, maar die verliepen niet altijd constructief. Ik had het gevoel dat ik maar wat in het wilde weg aan het zoeken was. De drempel om zelf rechtstreeks overnemers aan te spreken, bleek te groot. Bovendien had ik geen duidelijk beeld van de waarde van mijn zaak.”

Uiteindelijk ging Christ naar een infosessie van Overnamemarkt, georganiseerd door UNIZO. Zo kwam hij bij Yves Huyghebaert van KBC terecht. Christ: “Toen ik met Yves sprak, was er meteen een klik. Kort na de infosessie had ik opnieuw een afspraak met een potentiële overnemer. Ik ging te rade bij Yves en hij raadde me aan om contact op te nemen met BlueBridge uit Oostkamp. Zij kwamen mee luisteren en al snel bleek dat de prijs die de overnemer wilde betalen veel te laag was. Dat heeft mijn ogen geopend.”

Ik had gesprekken met enkele kandidaat-overnemers, maar die verliepen niet altijd constructief. Ik had het gevoel dat ik maar wat in het wilde weg aan het zoeken was. Bovendien had ik geen duidelijk beeld van de waarde van mijn zaak.

Christ Verhaeghe
oprichter Spanlux

Alles begint met een goede voorbereiding

Christ: “Yves adviseerde me om de zaak niet meteen op Overnamemarkt te zetten, maar eerst een analyse te laten doen door BlueBridge. Er kwam een draaiboek, er werd werk gemaakt van een waardebepaling van de zaak met o.a. een schatting van de gebouwen enz. Die voorbereiding was goud waard. Op basis van de cijfers en de informatie van BlueBridge kwamen maar liefst 70 potentiële kandidaten naar boven. Van die 70 werden er 20 opgebeld, waarvan er 7 bereid waren om te praten. Al snel vonden we een geschikte kandidaat-overnemer. Iemand die de zaak wou behouden, inclusief personeel, en verder uitbouwen. Een kans die we moesten grijpen. Exact zes maanden later was de overname rond.”

Christ Verhaeghe zocht en vond een overnemer voor zijn bedrijf Spanlux.

Wederzijds vertrouwen

Christ: “De maanden tussen het eerste gesprek en de uiteindelijke overname vond ik best een spannende periode. In januari werd een prijs bepaald en die blijft uiteraard vaststaan gedurende de onderhandelingen. Ondertussen moet de potentiële overnemer er vertrouwen in hebben dat we de zaak blijven runnen zoals we voorheen deden, zodat de waarde behouden blijft. En ook voor ons was het afwegen welke beslissingen we nog konden en mogen nemen, met name rond investeringen. Er was een nauwe samenwerking tussen de boekhouders van beide partijen gedurende het hele traject. Alle informatie werd gedeeld, in alle transparantie.”

Advies van buitenaf is van onschatbare waarde

Waarom je een externe partij zou inschakelen? Christ: “Advies van buitenaf is van onschatbare waarde. Yves Huyghebaert en BlueBridge hebben ons echt wegwijs gemaakt in het kluwen van overnemen en overlaten. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat mogelijkheden om je bedrijf financieel toegankelijker te maken voor een potentiële overnemer, zoals subsidies voor jonge starters, je kan jezelf als overlater borg stellen, je kan bepaalde zaken uit de vennootschap halen …”

“BlueBridge in Oostkamp is voor ons een echte aanrader. We hadden ervoor al met andere partijen samengewerkt, maar zonder succes. Ofwel vonden ze geen valabele kandidaten, ofwel waren de maandelijkse fees die ze aanrekenden veel te hoog en hadden ze er alle baat bij dat de zoektocht wat langer duurde. Voor de grotere spelers ben je als kmo vaak maar een nummer. Bluebridge wordt gerund door vader en zoon, het contact is er zeer persoonlijk. Ze zijn 100% met je zaak bezig en je wordt intensief begeleid, tegen een minieme maandelijkse fee. Je belt met een vraag en je krijgt heel snel een antwoord.”

Advies van buitenaf is van onschatbare waarde. Yves Huyghebaert en BlueBridge hebben ons echt wegwijs gemaakt in het kluwen van overnemen en overlaten. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat mogelijkheden om je bedrijf financieel toegankelijker te maken voor een potentiële overnemer, zoals subsidies voor jonge starters, je kan jezelf als overlater borg stellen, je kan bepaalde zaken uit de vennootschap halen …

Christ Verhaeghe
oprichter Spanlux

Welverdiend pensioen

En wat nu? Christ: “De persoon die onze zaak heeft overgenomen, deed dat ter aanvulling van zijn eigen business en is erg ambitieus. Ook zijn echtgenote is ondertussen in de zaak gestapt. Ik heb er alle vertrouwen in. Ik loop nog enkele maanden met hen mee, om hen te ondersteunen en te adviseren, zowel op technisch als op administratief vlak. Zolang ze mij nodig hebben, kunnen ze op mij rekenen. Daarna is het tijd voor een welverdiend pensioen.”

 

Denk je ook aan overnemen of overlaten? 

Kom voor info en advies naar de VLAIO events van de Week van de bedrijfsoverdracht op 13 november in Mechelen (kleine ondernemingen) of 17 november in Gent (grotere ondernemingen). Of boek een gratis adviesgesprek met een expert.

Alle info en inschrijven via vlaio.be/weekvandebedrijfsoverdracht

 

Samen bouwen aan het familiebedrijf

Evelien Wulteputte nam in 2015, samen met haar broer Kristof, de eerste stappen voor het familiebedrijf van haar vader over te nemen. Dat ze op die manier erg vroeg de kans kreeg om mee te bouwen aan het bedrijf dat Wulteputte Boudewijn vandaag is, daar is ze enorm dankbaar voor. Ter gelegenheid van de Week van de bedrijfsoverdracht deelt zij haar verhaal graag met andere ondernemers.

Wulteputte Boudewijn uit Lokeren is een vaste waarde in grond-, afbraak-, riolerings- en omgevingswerken, met een focus op het spoor. Het bedrijf werkt vooral in opdracht van spooraannemers, en groeide de voorbije jaren uit tot een toonaangevende onderneming met zo’n 70 medewerkers en drie vestigingen.

Beter vroeg dan laat

Evelien Wulteputte was 18 jaar toen ze in het familiebedrijf stapte. Amper zes jaar later nam ze het roer over, samen met haar broer Kristof. Evelien: “We kregen de kans om heel vroeg mee in het verhaal te stappen. En daar ben ik mijn vader nog steeds erg dankbaar voor. Hij was 45 jaar toen hij voor het eerst naar een infosessie rond bedrijfsoverdracht ging. Heel wat andere aanwezige ondernemers, waarvan de meerderheid ouder was dan 60, verklaarden hem gek. Maar papa wilde samen met ons zijn bedrijf verder uitbouwen. Bovendien was het voor hem een hele geruststelling dat alles geregeld was, mocht er iets met hem gebeuren.”

Tijdens het Plato-traject kwam ik elke maand samen met anderen die, net als ik, een familiebedrijf hadden overgenomen of wilden overnemen. Ervaringen uitwisselen met gelijkgezinden, ik heb daar enorm veel uit geleerd. 

Evelien Wulteputte
zaakvoerder Wulteputte Boudewijn

Ondernemersbloed

Evelien komt uit een ondernemersfamilie. En het bloed kruipt duidelijk waar het niet gaan kan. Ze volgde het Plato-traject ‘Next Generation’ van Voka en eindigde tweede bij de verkiezing tot Plato Ambassadeur. Evelien: “Tijdens het traject kwam ik elke maand samen met anderen die, net als ik, een familiebedrijf hadden overgenomen of wilden overnemen. Ervaringen uitwisselen met gelijkgezinden, ik heb daar enorm veel uit geleerd. Je wordt geconfronteerd met dezelfde uitdagingen en loopt tegen dezelfde problemen aan. Bovendien mochten we zelf de onderwerpen kiezen. Zo werkten we o.a. rond generatieverschillen en leiderschap.”

Nooit te vroeg

Een bedrijf overnemen of overlaten, je begint er best op tijd aan. En niet alleen omdat de procedure zelf veel tijd in beslag neemt. Evelien: “Doordat mijn vader relatief vroeg zijn bedrijf heeft overgelaten – de oprichting dateert van 1998 –, konden mijn broer en ik erin stappen toen het nog betaalbaar was. Ondertussen is de waarde ervan aanzienlijk gestegen, iets wat we samen hebben gerealiseerd. Toen mijn broer startte in het bedrijf in 2006, telde het 10 medewerkers. Toen ik erbij kwam in 2009, waren het er al 15. Vandaag stellen we zo’n 70 mensen te werk. We hebben de voorbije jaren enorm geïnvesteerd en namen Condebo, een containerbedrijf in Lokeren, over. Vandaag het familiebedrijf overnemen zou een stuk moelijker zijn.”

Een dubbel gevoel

Begin er op tijd mee, het is natuurlijk gemakkelijk gezegd. Een overname binnen de familie ligt vaak gevoelig. Ouders moeten er mentaal klaar voor zijn om hun bedrijf uit handen te geven. Evelien: “Mijn vader liet zijn bedrijf over met een dubbel gevoel. Hij wist dat het in goede handen was, maar moest natuurlijk wel afscheid nemen van zijn ‘kindje’. Op papier is het bedrijf van ons, in de praktijk is mijn vader nog steeds betrokken. Hij blijft ons grote voorbeeld en neemt nu vooral de PR op zich. Zo heeft hij bijna dagelijks nog contact met klanten. We vragen ook regelmatig naar zijn mening. Maar de beslissingen, die nemen Kristof en ik zelf.”

Doordat mijn vader relatief vroeg zijn bedrijf heeft overgelaten konden mijn broer en ik erin stappen toen het nog betaalbaar was. Ondertussen is de waarde ervan aanzienlijk gestegen, iets wat we samen hebben gerealiseerd. 

Evelien Wulteputte
zaakvoerder Wulteputte Boudewijn

Vertrouwen in elkaar

Evelien: “Mijn broer en ik zijn twee handen op één buik. Dat heeft er mee voor gezorgd dat het overnameproces zo vlot verlopen is. We vertrouwen elkaar en vullen elkaar perfect aan. Ikzelf ben verantwoordelijk voor het personeel, de boekhouding, verzekeringen, de gebouwen … Tijdens de overname heb ik al het praktische geregeld: contacten met de boekhouder, de notaris, de bank. Kristof beheert de uitvoering van de projecten. We geven elkaar alle vrijheid in het opnemen van onze verantwoordelijkheid.”

Blik op de toekomst

Ook Evelien en Kristof kijken naar de toekomst. Want de kans is groot dat zij – net als hun vader – het bedrijf ooit overlaten. Evelien: “Kristof en ik hebben ondertussen zelf kinderen, die duidelijk een passie hebben voor de sector. Elke investering die we doen, doen we dus ook voor hen. We hebben aan den lijve ondervonden hoe cruciaal het is om op tijd te beginnen. Daarin willen we het voorbeeld van onze vader volgen.”

“De komende jaren staan vooral in het teken van het stabiliseren van de gerealiseerde groei: onze klanten de beste kwaliteit blijven bieden, ons team verder vormgeven … En daarna zien we wel. Onze vader zit niet stil en heeft ondertussen het containerbedrijf VDA Containers in Wetteren overgenomen. Wellicht is die overname binnen enkele jaren voor ons aan de orde.”

 

Denk je ook aan overnemen of overlaten? 

Kom voor info en advies naar de VLAIO events van de Week van de bedrijfsoverdracht op 13 november in Mechelen (kleine ondernemingen) of 17 november in Gent (grotere ondernemingen). Of boek een gratis adviesgesprek met een expert.

Alle info en inschrijven via vlaio.be/weekvandebedrijfsoverdracht

 

BonMush: lokale, duurzame en lekkere plantaardige producten

Tot voor vijf jaar produceerde het West-Vlaamse BonRill klassieke vleesproducten. Toen Caroline Vercauteren het bedrijf overnam, koos zij voor een nieuwe, innovatieve wind. Met BonMush verschoof de focus van vlees naar duurzame, vegetarische producten op basis van oesterzwam. “Het is ook dankzij de steun van VLAIO dat we met BonMush al zo’n mooi parcours hebben kunnen afleggen”, vertelt Caroline. Haar inspirerende aanpak leverde haar een nominatie op voor de Womed Award 2021, die ze op 9 maart 2022 ook won. Proficiat!
@Bynouchka
@Bynouchka

Starten door overname

Caroline Vercauteren studeerde af als apotheker en ging aan de slag als apotheker-vervanger. "Een toffe job, maar na een paar jaar had ik het gezien. Ik wilde meer. Op dat moment zochten mijn schoonouders een overnemer voor hun charcuteriebedrijf. BonRill was toen nog klein en produceerde en leverde vleeswaren aan slagers en traiteurs uit de buurt, in Ieper. Normaal gezien zou mijn man Thomas de zaak overnemen, maar die zat op zijn plek in de farma-industrie.”

Thomas Vandromme: “Ik wist dat Caroline ondernemingszin had. Ook al stond het in de sterren geschreven dat ik BonRill zou overnemen, toch vond ik het beter dat mijn vrouw dat zou doen. Ze wilde – en wil – vooruit. Dat is wat BonRill nodig had, want we draaiden elk jaar ongeveer dezelfde omzet. Eigenlijk stonden we stil. En stilstaan, dat is achteruitgaan. Dus nam Caroline de zaak over.”

Caroline: “Een familiebedrijf overnemen is niet altijd gemakkelijk. Zeker de eerste drie jaar heb ik veel geleerd. Het businessmodel liep op zijn einde, zowel qua producten als qua klanten. Er zijn steeds minder lokale beenhouwers en vlees heeft de laatste jaren een minder goede reputatie gekregen. Dus namen we de beslissing om over te schakelen naar vegetarische voeding. We, want ook mijn man is aandeelhouder en vooral achter de schermen betrokken bij het bedrijf.”

oesterzwam @Bynouchka
@Bynouchka

Oesterzwam, de biefstuk van de groenten

Thomas: “Wij zijn ervan overtuigd dat als je mensen meer vegetarisch wil laten eten, het vooral lekker moet zijn. Veel vleesvervangers zijn gemaakt van soja, een allergeen dat ook niet de grootste voedingswaarde heeft. Dat moest beter kunnen, met bijvoorbeeld oesterzwammen. Daarin zitten heel wat voedingsstoffen zoals mineralen, én ze hebben een aangename bite. Niet voor niets worden oesterzwammen de biefstuk van de groenten genoemd.”

Caroline: “Ook belangrijk is dat je oesterzwammen overal kan kweken, ook op koffieresten of ander organisch afval. Die oesterzwammen vormen dan de basis van onze producten. We maken er tonijnbasis, kipbasis of andere vleesbasis mee. Eigenlijk maken we dus vlees of vis na. En omdat het echt om een innovatief product gaat, vroegen we bij VLAIO een ontwikkelingsproject aan. Dankzij die subsidie hadden we de middelen om onze R&D uit te breiden en een mooi gamma aan producten te ontwikkelen”

Duurzaam, lekker en lokaal alternatief

Caroline: “Ons vegetarisch aanbod is op de markt onder de naam van BonMush – de mush verwijst naar de oesterzwammen, natuurlijk. We willen een leuk Belgisch merk zijn en mensen op een niet-activistische manier laten kennismaken met lekkere plantaardige producten.”

Thomas: “Ons grootste doel is om de drempel naar beneden te halen, om duidelijk te maken dat vegetarisch eten echt lekker kan zijn en dat we het ook lokaal kunnen produceren. Ook dat is voor ons belangrijk, in het kader van duurzaamheid. We willen met BonMush niet zomaar een startup zijn die een opportuniteit ziet. Nee, we willen echt duurzaam te werk gaan. Vandaar dus onze keuze om met lokale telers te werken, en om daarnaast ook alles zelf te maken – zoals de sauzen. Daarvoor gebruiken we trouwens koolzaadolie en geen palmolie, want die past niet in onze duurzaamheidsvisie. Ook onze verpakkingen zijn zo ontwikkeld dat ze gemakkelijk gerecycleerd kunnen worden. Je hoort het, we wilden het van het begin echt ineens goed doen.”

Caroline: “We startten vanaf nul, want BonRill maakte vleesproducten. Toen we wilden omschakelen naar vegetarische alternatieven hadden we echt wel subsidies nodig. Zonder de steun van VLAIO hadden we dat niet grondig kunnen doen en zouden we niet staan waar we nu staan.”

@Bynouchka

We maken met oesterzwam vlees of vis na. Omdat het echt om een innovatief product gaat, vroegen we bij VLAIO een ontwikkelingsproject aan. Dankzij die subsidie hadden we de middelen om onze R&D uit te breiden en een mooi gamma aan producten te ontwikkelen.

Caroline Vercauteren
Leading Lady van BonMush

De toekomst? Die zou zeer MUSHY kunnen zijn 

Caroline: “Mijn grootouders hadden een varkenskwekerij. De laatste jaren ligt vlees onder vuur, om  verschillende redenen: de ecologische voetafdruk, het dierenwelzijn, de gezondheidsrisico’s. Mensen denken twee keer na voor ze vlees eten of worden flexitariër. En dat voelen veekwekers ook, meer en meer stallen komen leeg te staan. Wat als we die boeren nu de kans geven om in die stallen oesterzwammen te kweken, die wij dan afnemen. Op dit moment staan we nog niet zo ver, maar het is wel een idee dat we in de toekomst verder willen uitwerken.”

Thomas: “We willen op termijn echt zoveel mogelijk met lokale partners samenwerken. Die korte keten vinden we erg belangrijk. Maar daarvoor moeten we eerst een afzetmarkt creëren. Colruyt gaf ons intussen de kans om een deel van ons gamma via hun winkels te verkopen, en daar zijn we hen enorm dankbaar voor. In Nederland zijn zeven van onze vegetarische producten te koop bij Albert Heijn – dat is ook geweldig.”

Caroline Vercauteren @Bynouchka
@Bynouchka

Het duurzaam verhaal slaat aan

Caroline: “De volgende stap is Duitsland. Je ziet, we willen blijven groeien. De wereld is aan het veranderen en wij willen echt een positieve bijdrage leveren. BonMush is geen eendagsvlieg. Ons verhaal slaat ook aan. De laatste tijd krijgen we wel wat spontane sollicitaties – zelfs van mensen die in de vleesindustrie werken. Ze zijn op zoek naar een bedrijf dat verschil wil maken en voelen zich aangesproken door ons verhaal. Duurzaamheid zit ‘m ook in die lokale verankering, in mensen de kans geven om deel te nemen aan onze missie.”

“Onze producten zijn vlees- en viskopieën, maar volgens ons is dat de beste manier om het grote publiek te overtuigen en eens vegetarische alternatieven te proberen. Binnenkort starten we met wokreepjes en er zit al een vegetarische witte pens in ons aanbod. Door zulke producten op de markt te brengen, verlaag je echt de drempel.”

Met BonMush willen we een leuk Belgisch merk zijn en mensen op een niet-activistische manier laten kennismaken met lekkere plantaardige producten.

@Bynouchka
Caroline Vercauteren
Leading Lady van BonMush

Vrouwelijke visie in mannenwereld

Caroline: “De vleesverwerkende sector is echt een mannenwereld. Dat merkte ik ook toen ik bij BonRill startte. Ik wilde het allemaal vlotter, moderner en minder strikt hiërarchisch. We hebben nu echt een tof team, allemaal mensen met het hart op de juiste plaats.”

“Eén van de redenen waarom ik de overschakeling van vlees naar vegetarische producten wilde maken, zijn mijn twee jonge kinderen. Vlees staat niet meer in de voedingsdriehoek, het staat er zelfs naast als iets wat je best heel beperkt eet. En ik kan je vertellen: onze kinderen eten heel graag vegetarisch ‘vleesje’.”

@Bynouchka

Als vrouwelijke ondernemer wil ik ook een voorbeeld zijn voor andere vrouwen. Ik maak zelf de switch van farma naar een heel andere sector, met alle onzekerheden en twijfels die daarbij komen kijken. Ook dat verhaal wil ik vertellen: het is niet omdat je een diploma behaald hebt, dat je bent afgestudeerd. Een growth mindset is enorm belangrijk.

Caroline Vercauteren
Leading Lady van BonMush

Voorbeeld voor andere vrouwen

“Als ik mijn verhaal mag vertellen, begrijpen mensen ons. We zijn een klein bedrijf en ik wil vertellen waar we vandaan komen. Dat we geen startup zijn die bezig is met alleen winst maken, maar dat we dit met overtuiging doen. We willen op een positieve manier een bijdrage leveren aan een betere wereld. En als vrouwelijke ondernemer wil ik ook een voorbeeld zijn voor andere vrouwen. Ik maak zelf de switch van farma naar een heel andere sector, met alle onzekerheden en twijfels die daarbij komen kijken. En ook dat verhaal wil ik vertellen: het is niet omdat je een diploma behaald hebt, dat je bent afgestudeerd. Een growth mindset is enorm belangrijk.”

Caroline Vercauteren won op 9 maart 2022 de WOMED Award 2022, proficiat!
 

Wat zijn de Womed Awards?

Markant vzw, UNIZO en VLAIO bekronen vrouwelijk ondernemerstalent. Elk jaar reiken we rond 8 maart - Internationale Vrouwendag - een award uit aan de Onderneemster én de Belofte van het Jaar. Alle info via womedaward.be.

 

Verbrugghe uit Kuurne kiest voor twee overnemers

Verbrugghe uit Kuurne was vele jaren dé referentie op het vlak van weegschalen en kassasystemen voor de professional. Toen José Verbrugghe zijn pensioen zag naderen, besloot hij uit te kijken naar een overnemer voor zijn zaak. Voor deze zoektocht deed hij beroep op experten bedrijfsoverdracht.

Toen José Verbrugghe zijn zoektocht startte naar een overnemer, kwam hij al snel bij UNIZO terecht. Hij volgde de infosessie 'Denk vroeger aan later' en leerde zo het platform Overnamemarkt kennen. José: “Tijdens de infosessie kregen we zeer gericht informatie en waren we meteen overtuigd van de aanpak op maat van een kleiner bedrijf zoals het onze. Bovendien zijn de grotere spelers vaak niet geïnteresseerd om een kleine kmo zoals de onze te begeleiden. We besloten om het overnametraject op maat voor kleine ondernemingen te volgen. UNIZO en de specialisten van KBC lichtten ons bedrijf door en overliepen de verschillende mogelijkheden. Zonder er doekjes om te winden, gewoon heel concreet uitgelegd wat we konden doen en vooral wat we konden verwachten. En dat tegen een erg betaalbare prijs. Kort daarna hebben we ons bedrijf te koop aangeboden op Overnamemarkt.be.”

Veel interesse

Er reageerden zo’n 30 geïnteresseerden op de advertentie, heel wat meer dan José had verwacht. José: “Veel ondernemers zijn op zoek naar een uitbreiding van hun activiteiten en/of werkregio. Of ze willen het over een totaal andere boeg gooien. We waren best onder de indruk van de interesse. Stilaan werden we ook meer bedreven in het onderhandelen en merkten we dat niet elke reactie even veelbelovend was als ze er op het eerste gezicht uitzag. Zo toonden ook enkele grote bedrijven interesse, maar die bleken enkel uit op ons klantenbestand. We hadden hard gewerkt voor onze zaak en wilden dat onze klanten in bekwame handen belandden, met dezelfde service die ze gewoon waren.”

We kunnen het UNIZO-traject aanraden aan elke kleine kmo met overnameplannen.

José Verbrugghe
oprichter Verbrugghe weegtoestellen

Twee overnames in één

Het technische aspect van de weegschalen en vooral de kassa-systemen bleek voor veel kandidaat-overnemers een struikelblok. Dus werd beslist om de zaak op te splitsen: enerzijds de kassasystemen en anderzijds de weegschalen en de ijkgewichten. Een goede keuze, zo blijkt. José: “De kassasystemen en de nazorg ervan konden we overlaten aan een collega. Voor het andere stuk vonden we via Overnamemarkt een geschikte kandidaat, met wie het meteen klikte en met wie we snel tot een voor beide partijen aanvaardbare overeenkomst zijn gekomen. Beide overnames waren na ongeveer één jaar rond.”

Deskundige begeleiding

Over de deskundige begeleiding door UNIZO heeft José alleen maar lovende woorden. José: “Op de UNIZO-infosessie leerden we Guido Seghers van Overnamemarkt kennen. Bij elke vraag die we hadden, werden we uitstekend begeleid. Hij volgde ons dossier van nabij op en contacteerde ons regelmatig om te polsen naar de vorderingen en om raad te geven. We zouden dit traject aan elke kleine kmo met overnameplannen aanraden.”

Ik kijk met een positief gevoel terug op de overname. Het traject zelf verliep erg vlot en ook het contact met de overlater zat goed.

Davy VandenBroucke
overnemer en zaakvoerder weegwinkel.be

Je buikgevoel volgen

Davy VandenBroucke nam het luik van de weegschalen over. Nu, één jaar later, kijkt hij tevreden terug op zijn beslissing. Davy: “Ik dacht er al een tijdje over na om iets over te nemen, alleen was ik er nog niet uit wat. Ik ging online op zoek en botste toevallig op het zoekertje van Verbrugghe op de website van Overnamemarkt. Het was de juiste regio en ook het product en de sector spraken mij aan. Ik nam contact op en van het een kwam het ander. Je weet nooit op voorhand hoe het zal lopen. Op een bepaald moment moet je gewoon durven je buikgevoel volgen en springen.”

Vlot overnametraject

Doordat het om een parttime bezigheid gaat, kan Davy het blijven combineren met zijn andere job, het onderhoud en de herstelling van airco’s en tractoren. Davy: “De combinatie is soms wel pittig en ik had de carrièreswitch misschien wel wat onderschat. Toch kijk ik er enkel met een positief gevoel op terug. Het overnametraject zelf verliep erg vlot en ook het contact met de overlater zat goed. José liep een tijdje met me mee, zodat ik de tijd had om de klanten te leren kennen en de nodige technische kennis op te doen. Ik heb het voorbije jaar erg veel geleerd. Tot op vandaag is hij nog steeds bereid om advies te geven of te helpen waar nodig.”

José: “Voor de nieuwe eigenaars ligt de weg open naar een nieuwe toekomst, voor ons naar een welverdiend pensioen. Alhoewel we nog een tijdje achter de schermen zullen meewerken, vooral voor het geven van technisch advies. Met veel plezier trouwens. Ik ben blij dat ik me nog nuttig kan maken en dat onze klanten in goede handen zijn.”

 

Denk je ook aan overnemen of overlaten? 

Kom voor info en advies naar de VLAIO events van de Week van de bedrijfsoverdracht op 13 november in Mechelen (kleine ondernemingen) of 17 november in Gent (grotere ondernemingen). Of boek een gratis adviesgesprek met een expert.

Alle info en inschrijven via vlaio.be/weekvandebedrijfsoverdracht

 

Het familiecharter van Bel&Bo

Charlotte Delfosse, CEO van de Belgische kledingketen Bel&Bo, getuigt over het belang van een familiecharter bij een familiale overdracht.

 

Kom naar de Week van de bedrijfsoverdracht 2024

Samen met onze VLAIO partners zetten we projecten op stapel die ondernemers ondersteunen of begeleiden bij bedrijfsoverdracht. Neem een kijkje op onze themapagina's rond overnemen en overdracht. Je kan ook een gratis infopakket aanvragen. Laat je tijdens dit complex proces begeleiden door experten in bedrijfsoverdracht en krijg hiervoor subsidies via de kmo-portefeuille

En schrijf je in voor één van de vele boeiende activiteiten van de Week van de bedrijfsoverdracht, die dit jaar doorgaat van 18 tot 22 november 2024.