11 events rond bedrijfsoverdracht

Michel Delfosse: “Ik hoop dat mijn kinderen het bedrijf overnemen”

Bel&Bo is al meer dan twee decennia een gevestigde waarde in het middensegment van de Belgische mode. Michel Delfosse richtte de keten eind jaren ‘90 op en deed in 2017 een aantal strategische overnames. Welke rol speelden die in de groei van het bedrijf? En staat de volgende generatie klaar om het roer over te nemen? Wij spraken met de bevlogen ondernemer.
© Michel Delfosse - CEO Bel&Bo

Wat voor type ondernemer ben je?

Michel Delfosse: ‘Wanneer je in de modesector zit, ben je sowieso een gevoelsmens en dat vertaalt zich vanzelf in de manier van ondernemen. Bel&Bo is mijn bedrijf, ik heb het zelf opgericht en neem veel beslissingen op gevoel.’

Welke rol hebben overnames al gespeeld in de historiek van Bel&Bo?

‘In 2017 hebben we acht winkels overgenomen van Charles Vögele België. Die beslissing ging snel omdat het met een openbare zitting was waarop we moesten bieden. Het ging om vestigingen in steden waar we nog niet aanwezig waren of waar we naartoe wilden verhuizen voor een betere ligging. Ondanks de vlotte overname, was het best zwaar voor onze onderneming en alle mensen die bij ons werkten. Zo moesten alle acht winkels in één keer verbouwd en vernieuwd worden. Dat heeft even ingehakt op ons systeem. Maar eens alles achter de rug was, waren we heel blij met onze keuze.’

In 2017 hebben we acht winkels overgenomen van Charles Vögele België. Ondanks de vlotte overname, was het best zwaar voor onze onderneming en alle mensen die bij ons werkten.

Michel Delfosse
oprichter en CEO Bel&Bo

Hoe kijk je in het algemeen naar overnames?

‘Je moet steeds voorzichtig blijven bij een overname, want er zitten altijd addertjes onder het gras. Zorg dat je het aanbod goed bestudeert en niets overhaast beslist. Toen we die winkels van Charles Vögele België overnamen, hebben we ons dan ook juridisch laten bijstaan.’

Mocht je ooit een andere onderneming overnemen: welke zou dat zijn?

‘Dat hangt ervan af. Producenten zal ik nooit overnemen omdat ik niet vind dat dat mijn beroep is. Ik ben een distributeur, geen fabrikant. Als er zich overnamekansen voordoen in de textielwereld, waarom niet? Al zijn we niet bewust op zoek. Maar als de trein passeert, moet je op tijd aan boord springen.’

Aan wie zou je Bel&Bo op termijn overlaten?

'Ik denk dat ik ons bedrijf overlaat aan de volgende generatie in onze familie. Al is het natuurlijk de vraag of zij daarvoor openstaan. Ik heb mijn kinderen nooit verplicht om bij Bel&Bo te komen werken. Maar op een zeker moment waren er vacatures vrij en als je kinderen dan solliciteren, is dat wel leuk. Zij doen hun werk heel goed en zwemmen hier als een vis in het water. Waarom zou je het dan niet aan hen overlaten?’

Je moet steeds voorzichtig blijven bij een overname, want er zitten altijd addertjes onder het gras. Zorg dat je het aanbod goed bestudeert en niets overhaast beslist. 

Michel Delfosse
oprichter en CEO Bel&Bo

Hoeveel denk je dat jouw onderneming waard is?

‘Daar ben ik op dit moment nog niet mee bezig en ik heb er ook nog nooit bij stilgestaan. De dag dat een overname dichterbij komt, laat ik het aan de banken om dit te bepalen.’

Kan je iets uit de doeken doen over de toekomstplannen bij Bel&Bo?

‘Ja, op dit ogenblik zijn we alle winkels aan het vernieuwen. Delen van onze collecties vind je nu ook op digitale platformen. Zo willen we de verkoop online stimuleren, zowel bij ons als in het buitenland.’

Ben je van plan ooit een online speler over te nemen?

‘Zover zijn we nog niet. We willen eerst online wat ervaring opdoen. Anderzijds zie ik al enkele retailers daarvan terugkomen. Iedereen moet zijn eigen pad bewandelen, zien hoe het evolueert en vooral niets overhaast beslissen.’

 

De Week van de Bedrijfsoverdracht 2022

De Week van de Bedrijfsoverdracht vindt dit jaar plaats van 14 tot 18 november. Met deze week willen we drie doelen bereiken:

  • ondernemers aanmoedigen om over bedrijfsoverdracht na te denken en erover te praten;
  • ondernemers kansen geven zich te informeren over verschillende aspecten van bedrijfsoverdracht; 
  • dienstverleners op dat vlak zichtbaar maken.

In het kader van de Week van de Bedrijfsoverdracht worden in oktober en november heel wat activiteiten rond overnemen en overlaten georganiseerd. 

Bekijk snel de activiteitenkalender

Boek jouw gratis adviesgesprek

 

Luc Belis’ geheim voor een succesvolle bedrijfsovername

Luc Belis begon in 2012 aan zijn overnametraject. Vandaag heeft hij drie bedrijven op zijn naam staan en is hij nog lang niet van plan te vertragen. Hij vertelt waarom hij er niet voor koos om een volledig nieuwe zaak uit de grond te stampen. Ook door een bestaand bedrijf over te nemen, ben je op-en-top ondernemer.

© Luc Belis

Tijd voor iets anders 

Voor Luc nog maar dacht aan een bedrijfsovername werkte hij bij Transmark, een internationaal bedrijf dat afsluiters en pompen verdeelt. “Ik ben daar in ‘89 begonnen als sales engineer en ben door de jaren opgeklommen naar de positie van directeur. Ik had wel financiële doelstellingen, maar mocht voor de rest zelf beslissen over mijn productvoering, marketing, personeelsbeleid… Ik voelde me 100% ondernemer voor dat bedrijf.” Toen Transmark in 2010 werd overgenomen door een Amerikaanse groep (MRC) veranderde dat: “Vanaf toen werd alles centraal geregeld. Plots was ik niet meer dan een ‘gerant in een snoepwinkel’. Ik besefte dat het tijd was voor iets anders, maar na zo lang koning van mijn vestiging te zijn, zag ik het niet zitten om voor een ander bedrijf te gaan werken. Het lag dus voor de hand dat ik zelf een zaak zou opstarten of kopen.” 

Week van de bedrijfsoverdracht 

“Door mijn ervaring dacht ik dat het nogal eenvoudig zou zijn om snel iets te kopen, maar dat was niet zo. Ik ben in verschillende projecten gestapt, maar kreeg ze niet succesvol afgerond”, geeft Luc toe. Daarom ging hij op zoek naar meer informatie. “Op de website van VLAIO wordt het overnametraject duidelijk beschreven en je vindt er ook de contactgegevens van experten in bedrijfsoverdracht. Tijdens de Week van de Bedrijfsoverdracht in november organiseren ze ook verschillende evenementen en gratis adviesgesprekken.”

Op een eventdag rond overnames vond Luc de juiste contacten: “Ik heb daar de Entrepreneurial Buyout Academy van de Vlerick Business School leren kennen, waar ik me meteen voor inschreef. Nog voor die opleiding was afgerond, voelde ik me gesterkt om een geschikt bedrijf te zoeken. Datzelfde jaar nog heb ik mijn eerste bedrijfsovername afgerond.” 

Door mijn ervaring dacht ik dat het nogal eenvoudig zou zijn om snel iets te kopen, maar dat was niet zo. Ik ben in een paar projecten gestapt, maar kreeg ze niet succesvol afgerond.

Luc Belis
Bedrijfsleider Vatis en AMW Industry

Weet wat je wil 

Als eerste stap stelde Luc een lijst op van kenmerken waaraan zijn ideale bedrijf moest voldoen: “Als je begint te zoeken, wordt de goesting om te kopen groter. Dus voor je echt naar bedrijven gaat kijken, moet je weten wat je wil, zodat je niet snel een bedrijf koopt dat je na drie jaar al beu bent. Zeker in een klein bedrijf, waar de bedrijfsleider ook de aankoper, verkoper en technieker is: als de activiteiten van het bedrijf je dan niet helemaal liggen, is het moeilijk om door te zetten. Zelf zocht ik naar een technische organisatie in het Antwerpse, liefst met enige niche-activiteit zodat ik niet met jan-en-alleman moest concurreren.” 

Ondertussen heeft Luc al drie overnames tot een succes gebracht. “Het eerste bedrijf dat ik overnam was AMW, in 2014. Vatis volgde in 2017 en in augustus 2021 hebben we nog een derde bedrijf overgenomen dat nu onder AMW Industry valt”, legt hij uit, “AMW is een mechanische werkplaats, gespecialiseerd in een coatingtechniek om machineonderdelen slijtvast te maken. Ik ben van mening dat je tweede bedrijf moet passen bij wat je al aan het doen bent. De activiteiten van Vatis waren complementair aan die van AMW, dus toen de eigenaar in 2017 zijn bedrijf overliet, was ik meteen geïnteresseerd. Vatis had het commerciële luik dat AMW miste en andersom kon de werkplaats van AMW ook Vatis ondersteunen.”

Als je begint te zoeken, wordt de goesting om te kopen groter. Dus voor je echt naar bedrijven gaat kijken, moet je weten wat je wil.

Luc Belis
Bedrijfsleider Vatis en AMW Industry
© Luc Belis

Een laatste tip 

Voor ondernemers met overname-ambities heeft Luc nog het volgende advies: begin niet te vroeg met onderhandelen. “Bied gewoon de prijs die de verkoper vraagt. Zo schakel je andere geïnteresseerden uit en staat het hoofd van de eigenaar al naar een deal met jou. Daarna begin je aan de due diligence (het boekonderzoek) en uit die informatie zal blijken of de prijs gerechtvaardigd is. Dan heb je sterke argumenten om aan de finale onderhandeling te beginnen.” 

Als je al een bedrijf hebt overgenomen, moet je tweede daarbij passen. Vatis had het commerciële luik dat AMW miste, en andersom kon de werkplaats van AMW ook Vatis ondersteunen.

Luc Belis
Bedrijfsleider Vatis en AMW Industry
 

De Week van de Bedrijfsoverdracht 2022

De Week van de Bedrijfsoverdracht vindt dit jaar plaats van 14 tot 18 november. Met deze week willen we drie doelen bereiken:

  • ondernemers aanmoedigen om over bedrijfsoverdracht na te denken en erover te praten;
  • ondernemers kansen geven zich te informeren over verschillende aspecten van bedrijfsoverdracht; 
  • dienstverleners op dat vlak zichtbaar maken.

In het kader van de Week van de Bedrijfsoverdracht worden in oktober en november heel wat activiteiten rond overnemen en overlaten georganiseerd. 

Bekijk snel de activiteitenkalender

Boek jouw gratis adviesgesprek

 

Succesvolle overname voor Spanlux

Na 16 jaar vond Christ Verhaeghe de tijd rijp om uit te kijken naar een overnemer voor zijn zaak Spanlux. Dankzij de juiste begeleiding en een goede voorbereiding was de overname in zes maanden rond. Ter gelegenheid van de Week van de bedrijfsoverdracht deelt hij zijn verhaal graag met andere ondernemers.

Spanlux plaatst spanplafonds en ontwikkelde hiervoor een eigen uniek systeem, waarmee het zich onderscheidt in de sector. Christ Verhaeghe: “16 jaar geleden startte ik Spanlux op vanaf nul. Door in te zetten op technologische ontwikkeling groeide de zaak uit tot wat het vandaag is. Toen ik 60 jaar werd, vond ik het tijd om aan de toekomst van het bedrijf te denken. Ik hoorde spreken over een termijn van drie tot zes jaar om een overnemer te vinden en alles rond te krijgen. Dus besloot ik om meteen aan de slag te gaan.”

Wat is mijn bedrijf waard?

Christ: “Ik had gesprekken met enkele kandidaat-overnemers, maar die verliepen niet altijd constructief. Ik had het gevoel dat ik maar wat in het wilde weg aan het zoeken was. De drempel om zelf rechtstreeks overnemers aan te spreken, bleek te groot. Bovendien had ik geen duidelijk beeld van de waarde van mijn zaak.”

Uiteindelijk ging Christ naar een infosessie van Overnamemarkt, georganiseerd door UNIZO. Zo kwam hij bij Yves Huyghebaert van KBC terecht. Christ: “Toen ik met Yves sprak, was er meteen een klik. Kort na de infosessie had ik opnieuw een afspraak met een potentiële overnemer. Ik ging te rade bij Yves en hij raadde me aan om contact op te nemen met BlueBridge uit Oostkamp. Zij kwamen mee luisteren en al snel bleek dat de prijs die de overnemer wilde betalen veel te laag was. Dat heeft mijn ogen geopend.”

Ik had gesprekken met enkele kandidaat-overnemers, maar die verliepen niet altijd constructief. Ik had het gevoel dat ik maar wat in het wilde weg aan het zoeken was. Bovendien had ik geen duidelijk beeld van de waarde van mijn zaak.

Christ Verhaeghe
oprichter Spanlux

Alles begint met een goede voorbereiding

Christ: “Yves adviseerde me om de zaak niet meteen op Overnamemarkt te zetten, maar eerst een analyse te laten doen door BlueBridge. Er kwam een draaiboek, er werd werk gemaakt van een waardebepaling van de zaak met o.a. een schatting van de gebouwen enz. Die voorbereiding was goud waard. Op basis van de cijfers en de informatie van BlueBridge kwamen maar liefst 70 potentiële kandidaten naar boven. Van die 70 werden er 20 opgebeld, waarvan er 7 bereid waren om te praten. Al snel vonden we een geschikte kandidaat-overnemer. Iemand die de zaak wou behouden, inclusief personeel, en verder uitbouwen. Een kans die we moesten grijpen. Exact zes maanden later was de overname rond.”

Christ Verhaeghe zocht en vond een overnemer voor zijn bedrijf Spanlux.

Wederzijds vertrouwen

Christ: “De maanden tussen het eerste gesprek en de uiteindelijke overname vond ik best een spannende periode. In januari werd een prijs bepaald en die blijft uiteraard vaststaan gedurende de onderhandelingen. Ondertussen moet de potentiële overnemer er vertrouwen in hebben dat we de zaak blijven runnen zoals we voorheen deden, zodat de waarde behouden blijft. En ook voor ons was het afwegen welke beslissingen we nog konden en mogen nemen, met name rond investeringen. Er was een nauwe samenwerking tussen de boekhouders van beide partijen gedurende het hele traject. Alle informatie werd gedeeld, in alle transparantie.”

Advies van buitenaf is van onschatbare waarde

Waarom je een externe partij zou inschakelen? Christ: “Advies van buitenaf is van onschatbare waarde. Yves Huyghebaert en BlueBridge hebben ons echt wegwijs gemaakt in het kluwen van overnemen en overlaten. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat mogelijkheden om je bedrijf financieel toegankelijker te maken voor een potentiële overnemer, zoals subsidies voor jonge starters, je kan jezelf als overlater borg stellen, je kan bepaalde zaken uit de vennootschap halen …”

“BlueBridge in Oostkamp is voor ons een echte aanrader. We hadden ervoor al met andere partijen samengewerkt, maar zonder succes. Ofwel vonden ze geen valabele kandidaten, ofwel waren de maandelijkse fees die ze aanrekenden veel te hoog en hadden ze er alle baat bij dat de zoektocht wat langer duurde. Voor de grotere spelers ben je als kmo vaak maar een nummer. Bluebridge wordt gerund door vader en zoon, het contact is er zeer persoonlijk. Ze zijn 100% met je zaak bezig en je wordt intensief begeleid, tegen een minieme maandelijkse fee. Je belt met een vraag en je krijgt heel snel een antwoord.”

Advies van buitenaf is van onschatbare waarde. Yves Huyghebaert en BlueBridge hebben ons echt wegwijs gemaakt in het kluwen van overnemen en overlaten. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat mogelijkheden om je bedrijf financieel toegankelijker te maken voor een potentiële overnemer, zoals subsidies voor jonge starters, je kan jezelf als overlater borg stellen, je kan bepaalde zaken uit de vennootschap halen …

Christ Verhaeghe
oprichter Spanlux

Welverdiend pensioen

En wat nu? Christ: “De persoon die onze zaak heeft overgenomen, deed dat ter aanvulling van zijn eigen business en is erg ambitieus. Ook zijn echtgenote is ondertussen in de zaak gestapt. Ik heb er alle vertrouwen in. Ik loop nog enkele maanden met hen mee, om hen te ondersteunen en te adviseren, zowel op technisch als op administratief vlak. Zolang ze mij nodig hebben, kunnen ze op mij rekenen. Daarna is het tijd voor een welverdiend pensioen.”

 

Denk je ook aan overnemen of overlaten? 

Kom voor info en advies naar de VLAIO events van de Week van de bedrijfsoverdracht op 13 november in Mechelen (kleine ondernemingen) of 17 november in Gent (grotere ondernemingen). Of boek een gratis adviesgesprek met een expert.

Alle info en inschrijven via vlaio.be/weekvandebedrijfsoverdracht

 

Wim Ballieu van Balls & Glory: "Overnames doen je sneller groeien"

Chef-kok Wim Ballieu leerde in de slagerij van z’n ouders al vroeg de kneepjes van het ondernemersvak. Vandaag is hij al 10 jaar de drijvende kracht achter de restoketen Balls & Glory. Hij weet als geen ander dat overnames een handige zet kunnen zijn om te groeien. Van het taboe dat het stoer is om een zaak over te nemen en ‘zwak’ om te verkopen – daar wil hij vanaf.

Wat voor type ondernemer ben je?

“Ik ben in eerste plaats iemand die een steen wil verleggen binnen de food- en hospitality-sector. Ik ben een wereldverbeteraar en heb geleerd dat je dat alleen kan zijn in een gezond bedrijf. Daarom ben ik 50% van de tijd kok en 50% ondernemer. Wanneer het accent op koken ligt door een nieuw kookboek of tv-programma, spits ik me daarna weer toe op het ondernemen. Die balans bewaak ik bewust.”

Heb je het ondernemerschap al vroeg meegekregen?

“Ik ben opgegroeid in de slagerij van mijn ouders, die dubbele focus op koken en ondernemen zat er toen al in. In de jaren tachtig had mijn vader al drie slagerijen overgenomen om zelf te kunnen groeien. Iets kopen was stoer en verkopen bijna taboe. Tegenwoordig is het soms omgekeerd. Iets verkopen en cashen wordt bijna prioriteit. Dat is ook weer niet goed. Ook daar zoek ik het midden op.”

Het catering- en traiteurbedrijf dat je voor Balls & Glory had, heb je overgelaten. Waarom?

“Na bijna 10 jaar had ik het gevoel dat het bedrijf beter zou kunnen groeien binnen een grotere groep. Op zo’n punt is een overname een interessante tool om aan schaalvergroting doen. Vandaag voelt het met Balls & Glory eerder vanzelfsprekend om zélf een merk over te nemen en onder onze vleugels te laten groeien. Hoewel we stiekem wel beseffen dat we sneller zouden kunnen groeien in Nederland bijvoorbeeld, onder de vleugels van een operationele partner.”

Overnames zijn een handige tool om snelheid te kunnen pakken. Dat is echt ‘1+1=3’.

Wim Ballieu
Chef-kok en eigenaar van Balls & Glory

Stel dat je vandaag een bedrijf zou overnemen, welk zou dat kunnen zijn?

“Om heel eerlijk te zijn … We zijn voortdurend op overnamepad. Er zijn twee opties. Oftewel een bedrijf dat we verticaal kunnen integreren. Zo zou het niet onlogisch zijn om ons dieper in te kopen in een aardappel- of varkensboerderij waarmee we nu al samenwerken. Een tweede optie is een ander fast casual merk overnemen, zoals La Place of The Avocado Show, of een keten met een breed netwerk aan locaties waar we willen openen. Daardoor kunnen we in de breedte groeien.”

Waarom passen overnames bij jou?

“Overnames zijn een handige tool om snelheid te kunnen pakken. Dat is echt ‘1+1=3’. Daarnaast is het voor mij een geruststelling om te weten dat een merk collectief goed kan worden en zonder al te grote taboes van eigenaar kan veranderen. Je bent een huis aan ’t bouwen, maar als ’t te groot wordt voor jou kan je het verkopen. Tegelijkertijd kan je ook het huis naast je kopen als je op je eigen limieten botst.”

Je bent een huis aan ’t bouwen, maar als ’t te groot wordt voor jou kan je het verkopen. Tegelijkertijd kan je ook het huis naast je kopen als je op je eigen limieten botst.

Wim Ballieu
Chef-kok en eigenaar van Balls & Glory

Stel dat je toch ooit Balls & Glory zou overlaten, aan wie zou dat dan zijn?

“Ik verkoop alleen aan iemand die in staat is om de bedrijfswaarden en cultuur te versterken, eerder dan af te toppen.”

Hoeveel is Balls & Glory ondertussen waard volgens jou?

“Af en toe krijgen we een bod naar ons toe geslingerd. Daardoor heb ik geleerd dat een waardering afhangt van de overnemer. Daarnaast heb ik altijd de sleutel gebruikt waarbij je de waarde van de ebitda maal 6 tot 15 doet. Ebitda is de brutowinst van je bedrijf voor aftrek van kosten zoals belastingen, interest, afboekingen en afschrijvingen. Aangezien overnemers meestal kiezen voor groeibedrijven is dat een goede manier om de groeimarge in rekening te brengen.”

Hoe zien je toekomstplannen eruit?

“We willen Balls & Glory graag uitrollen in Nederland. Daarnaast willen we onze positie verstevigen in Vlaanderen. Vandaar dat een potentiële overname van een tweede resto keten niet zo gek zou zijn. Maar focus is een heilig goed, dus ik ben een voorzichtig man – soms misschien te voorzichtig.”

 

De Week van de Bedrijfsoverdracht 2022

De Week van de Bedrijfsoverdracht vindt dit jaar plaats van 14 tot 18 november. Met deze week willen we drie doelen bereiken:

  • ondernemers aanmoedigen om over bedrijfsoverdracht na te denken en erover te praten;
  • ondernemers kansen geven zich te informeren over verschillende aspecten van bedrijfsoverdracht; 
  • dienstverleners op dat vlak zichtbaar maken.

In het kader van de Week van de Bedrijfsoverdracht worden in oktober en november heel wat activiteiten rond overnemen en overlaten georganiseerd. 

Bekijk snel de activiteitenkalender

Boek jouw gratis adviesgesprek

 

Verbrugghe uit Kuurne kiest voor twee overnemers

Verbrugghe uit Kuurne was vele jaren dé referentie op het vlak van weegschalen en kassasystemen voor de professional. Toen José Verbrugghe zijn pensioen zag naderen, besloot hij uit te kijken naar een overnemer voor zijn zaak. Voor deze zoektocht deed hij beroep op experten bedrijfsoverdracht.

Toen José Verbrugghe zijn zoektocht startte naar een overnemer, kwam hij al snel bij UNIZO terecht. Hij volgde de infosessie 'Denk vroeger aan later' en leerde zo het platform Overnamemarkt kennen. José: “Tijdens de infosessie kregen we zeer gericht informatie en waren we meteen overtuigd van de aanpak op maat van een kleiner bedrijf zoals het onze. Bovendien zijn de grotere spelers vaak niet geïnteresseerd om een kleine kmo zoals de onze te begeleiden. We besloten om het overnametraject op maat voor kleine ondernemingen te volgen. UNIZO en de specialisten van KBC lichtten ons bedrijf door en overliepen de verschillende mogelijkheden. Zonder er doekjes om te winden, gewoon heel concreet uitgelegd wat we konden doen en vooral wat we konden verwachten. En dat tegen een erg betaalbare prijs. Kort daarna hebben we ons bedrijf te koop aangeboden op Overnamemarkt.be.”

Veel interesse

Er reageerden zo’n 30 geïnteresseerden op de advertentie, heel wat meer dan José had verwacht. José: “Veel ondernemers zijn op zoek naar een uitbreiding van hun activiteiten en/of werkregio. Of ze willen het over een totaal andere boeg gooien. We waren best onder de indruk van de interesse. Stilaan werden we ook meer bedreven in het onderhandelen en merkten we dat niet elke reactie even veelbelovend was als ze er op het eerste gezicht uitzag. Zo toonden ook enkele grote bedrijven interesse, maar die bleken enkel uit op ons klantenbestand. We hadden hard gewerkt voor onze zaak en wilden dat onze klanten in bekwame handen belandden, met dezelfde service die ze gewoon waren.”

We kunnen het UNIZO-traject aanraden aan elke kleine kmo met overnameplannen.

José Verbrugghe
oprichter Verbrugghe weegtoestellen

Twee overnames in één

Het technische aspect van de weegschalen en vooral de kassa-systemen bleek voor veel kandidaat-overnemers een struikelblok. Dus werd beslist om de zaak op te splitsen: enerzijds de kassasystemen en anderzijds de weegschalen en de ijkgewichten. Een goede keuze, zo blijkt. José: “De kassasystemen en de nazorg ervan konden we overlaten aan een collega. Voor het andere stuk vonden we via Overnamemarkt een geschikte kandidaat, met wie het meteen klikte en met wie we snel tot een voor beide partijen aanvaardbare overeenkomst zijn gekomen. Beide overnames waren na ongeveer één jaar rond.”

Deskundige begeleiding

Over de deskundige begeleiding door UNIZO heeft José alleen maar lovende woorden. José: “Op de UNIZO-infosessie leerden we Guido Seghers van Overnamemarkt kennen. Bij elke vraag die we hadden, werden we uitstekend begeleid. Hij volgde ons dossier van nabij op en contacteerde ons regelmatig om te polsen naar de vorderingen en om raad te geven. We zouden dit traject aan elke kleine kmo met overnameplannen aanraden.”

Ik kijk met een positief gevoel terug op de overname. Het traject zelf verliep erg vlot en ook het contact met de overlater zat goed.

Davy VandenBroucke
overnemer en zaakvoerder weegwinkel.be

Je buikgevoel volgen

Davy VandenBroucke nam het luik van de weegschalen over. Nu, één jaar later, kijkt hij tevreden terug op zijn beslissing. Davy: “Ik dacht er al een tijdje over na om iets over te nemen, alleen was ik er nog niet uit wat. Ik ging online op zoek en botste toevallig op het zoekertje van Verbrugghe op de website van Overnamemarkt. Het was de juiste regio en ook het product en de sector spraken mij aan. Ik nam contact op en van het een kwam het ander. Je weet nooit op voorhand hoe het zal lopen. Op een bepaald moment moet je gewoon durven je buikgevoel volgen en springen.”

Vlot overnametraject

Doordat het om een parttime bezigheid gaat, kan Davy het blijven combineren met zijn andere job, het onderhoud en de herstelling van airco’s en tractoren. Davy: “De combinatie is soms wel pittig en ik had de carrièreswitch misschien wel wat onderschat. Toch kijk ik er enkel met een positief gevoel op terug. Het overnametraject zelf verliep erg vlot en ook het contact met de overlater zat goed. José liep een tijdje met me mee, zodat ik de tijd had om de klanten te leren kennen en de nodige technische kennis op te doen. Ik heb het voorbije jaar erg veel geleerd. Tot op vandaag is hij nog steeds bereid om advies te geven of te helpen waar nodig.”

José: “Voor de nieuwe eigenaars ligt de weg open naar een nieuwe toekomst, voor ons naar een welverdiend pensioen. Alhoewel we nog een tijdje achter de schermen zullen meewerken, vooral voor het geven van technisch advies. Met veel plezier trouwens. Ik ben blij dat ik me nog nuttig kan maken en dat onze klanten in goede handen zijn.”

 

Denk je ook aan overnemen of overlaten? 

Kom voor info en advies naar de VLAIO events van de Week van de bedrijfsoverdracht op 13 november in Mechelen (kleine ondernemingen) of 17 november in Gent (grotere ondernemingen). Of boek een gratis adviesgesprek met een expert.

Alle info en inschrijven via vlaio.be/weekvandebedrijfsoverdracht

 

Fietsenketen RAIDA groeit door overnames

Christophe Cool, oprichter van de Belgische fietsenretailer RAIDA, kon zijn bedrijf snel doen groeien dankzij overnames. Hij geeft drie tips aan collega-ondernemers die ook denken aan een overname.

 

 

Kom naar de Week van de bedrijfsoverdracht 2024

Samen met onze VLAIO partners zetten we projecten op stapel die ondernemers ondersteunen of begeleiden bij bedrijfsoverdracht. Neem een kijkje op onze themapagina's rond overnemen en overdracht. Je kan ook een gratis infopakket aanvragen. Laat je tijdens dit complex proces begeleiden door experten in bedrijfsoverdracht en krijg hiervoor subsidies via de kmo-portefeuille

En schrijf je in voor één van de vele boeiende activiteiten van de Week van de bedrijfsoverdracht, die dit jaar doorgaat van 18 tot 22 november 2024.

 

De geslaagde overname van Vermo NV

Al sinds 1936 is de West-Vlaamse onderneming Vermo NV gespecialiseerd in roestvast stalen constructies. Tot voor kort was het een echt familiebedrijf. Drie generaties lang bleef de zaak binnen de familie van Carl Moeyaert en Ria Damme. In november 2020 namen de jonge en gedreven ondernemers Willem Verstraete en Ellen Aernout de zaak met veel enthousiasme over. Carl en Ria zullen nog enkele jaren meelopen binnen Vermo om een vlotte overgang te garanderen.
V.l.n.r.: Carl, Ria, Ellen, Willem

Begeleid door een bemiddelaar

Op 57-jarige leeftijd vond Carl dat het tijd was om een koper te zoeken voor Vermo. “Een overname moet volgens mij gebeuren op het moment dat je als overlater nog energie en motivatie hebt. Zo’n proces vereist namelijk heel wat tijd en kracht. Zeker omdat ik het heel belangrijk vond dat Vermo in goede handen terechtkwam. Ik heb niet gewacht tot ik mijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt had. Binnen de familie waren er geen enthousiastelingen, dus besloot ik enkele potentiële bemiddelaars te contacteren om mijn overname te begeleiden. Uiteindelijk gaf ik het vertrouwen aan Veerle Declercq van Aquis. Veerle was de perfecte bemiddelaar en schakel! Alleen had ik het nooit gekund.”

“Mijn advies? Begin op tijd aan het overnameproces en laat je begeleiden door een bemiddelaar!”

Carl Moeyaert
Liet Vermo in 2020 over aan Willem en Ellen

Op zoek naar een overnemer

Veerle begon haar zoektocht naar een overnemer. “Eerst kijken we welke waarde de aandelen van het bedrijf vertegenwoordigen en brengen we een hoop administratieve zaken in orde. Vervolgens maken we bij Aquis nagenoeg altijd gebruik van OvernameMarkt.be. Dit platform van UNIZO biedt een handig overzicht van alle lopende bedrijfsovernames. Via deze weg kwamen Willem Verstraete en zijn vrouw Ellen Aernout uiteindelijk naar voor als de meest geschikte overnemers.”

Vermo is gespecialiseerd in roestvast stalen constructies

Complementair met Willems andere onderneming

Willem is vrij vertrouwd met de sector. Hij richtte begin 2019 de Belgische vestiging van Sandstra op. Dit is van oorsprong een Nederlands bedrijf en een van de marktleiders in Europa op het gebied van RVS afwateringssystemen in de voedingssector. Sandstra en Vermo kenden elkaar, aangezien ze actief zijn op dezelfde markt. Dankzij het complementaire aanbod was de overname een grote opportuniteit. De overname van Vermo creëert een goede samenwerking tussen de twee bedrijven.  Voorlopig blijven het dan ook twee aparte ondernemingen.

“We hebben ervoor gekozen niet onmiddellijk allemaal veranderingen door te voeren.”

Willem Verstraete
Nam Vermo in 2020 over

Eensgezindheid cruciaal

Zowel Carl als Willem hebben erg veel aandacht besteed aan de goede verstandhouding tijdens de onderhandelingen. Alhoewel Carl geen aandeelhouder meer is, wou hij zich nog niet onmiddellijk losrukken van Vermo en zal hij nog enkele jaren actief blijven binnen het bedrijf.  Bij de gesprekken werd elke doelstelling zorgvuldig en gemoedelijk overlopen, zodat beide bedrijven zich sterker en completer in de markt kunnen positioneren. Momenteel zitten Carl en Willem op eenzelfde bureau en ook Ellen en Ria werken samen. Samen waarborgen ze de toekomst van Vermo nv!

 

De Week van de Bedrijfsoverdracht 2022

De Week van de Bedrijfsoverdracht vindt dit jaar plaats van 14 tot 18 november. Met deze week willen we drie doelen bereiken:

  • ondernemers aanmoedigen om over bedrijfsoverdracht na te denken en erover te praten;
  • ondernemers kansen geven zich te informeren over verschillende aspecten van bedrijfsoverdracht; 
  • dienstverleners op dat vlak zichtbaar maken.

In het kader van de Week van de Bedrijfsoverdracht worden in oktober en november heel wat activiteiten rond overnemen en overlaten georganiseerd. 

Bekijk snel de activiteitenkalender

Boek jouw gratis adviesgesprek