Van Remco Evenepoel naar energietransitie: een kleine stap…
Remco Evenepoel had zijn start in de Giro niet gemist door de openingstijdrit grandioos naar zijn hand te zetten. De eerste bergrit en de nipte overwinning in de tweede tijdrit bleken uiteindelijk een voorbode van het slechte nieuws dat afgelopen week viel. De weg naar Rome was nog lang, maar de kans was groot dat hij, bij afwezigheid van een hardnekkig coronavirus, nog verder geplaveid zouden worden met exploten van deze Vlaamse topatleet.
Het is toch een fenomeen. In 2017 maakte hij pas de overstap van het voetbal naar het wielrennen. Van zijn 37 overwinningen als junior, kleurde hij er 35 in met lange solo-ontsnappingen of tijdritten. Ook bij de profs zijn lange ontsnappingen zijn handelsmerk aan het worden. Dit voorjaar nog in Luik-Bastenaken-Luik. Zijn solorit op het WK in Wollongong vorig jaar deed menig Australische kangoeroe uitgelaten in het rond springen. Evenepoel blijkt gezegend met een lichaam dat nogal wat troeven biedt in vergelijking met veel van zijn fietsende concullega's. Hij kan een enorm hoge trapfrequentie aanhouden en blijkt ook een hoge aerobe drempel te hebben. Verzuring treedt bij hem dus minder snel op, waarmee niet gezegd is dat hij niet afziet.
Kunnen afzien en doorzetten is een talent dat nogal eens wordt onderschat bij sterke atleten. Niet alleen bij atleten trouwens, het geldt niet minder voor ondernemers. Remco heeft nog een fysiek element mee dat verklaart waarom lange inspanningen op de fiets hem beter bevallen dan andere renners: zijn aerodynamische fietspositie. Of zoals Bert Blocken, professor bouwfysica aan de KULeuven het stelt in Knack: "nog aerodynamischer lijkt me onmogelijk." Evenepoel maakt zich op de fiets heel smal en zit heel laag, waardoor hij minder luchtweerstand ondervindt. Zijn kleine gestalte, smalle schouders en flexibele spieren helpen hem daarbij. Die positie is verder verfijnd de voorbije jaren om het energieverlies door luchtweerstand verder te verfijnen. Aangevuld met technologische innovaties in kledij en helm resulteert dat bij Evenepoel in een minimum aan energieverlies.
Waar in wielrennen energieverlies resulteert in kostbare seconden, staat energieverlies in ondernemingen gelijk met onnodige kosten en dus druk op marges. De sterk toegenomen kosten per kWh zetten energie terug centraal als aandachtspunt in veel bedrijfsstrategieën. Gelukkig liggen de piekkosten al even achter ons, maar vooruitkijkende ondernemers weten dat ze best werk maken van een energiestrategie. Vanuit Europa's ambitie om klimaatneutraal te zijn tegen 2050, staat het in de sterren geschreven dat de kost om CO2 uit te stoten zal toenemen.
In eerste instantie zijn er vaak kansen om de energie-efficiëntie te verhogen. Ondernemingen kunnen dus stappen zetten om hun productie energiezuiniger te maken en VLAIO ondersteunt ze daarbij. Het bedrijf Zoutman investeerde bijvoorbeeld in een toren voor productie van zeezout om maximaal warmte te recupereren in het proces.
Ondernemingen kunnen best ook op zoek gaan naar alternatieven voor fossiele brandstoffen. VLAIO ondersteunt de ontwikkeling van nieuwe oplossingen die andere ondernemingen toelaten die overstap naar fossielarm te maken. Een voorbeeld is het bedrijf Bright Energy dat een duurzaam alternatief ontwikkelde voor dieselgeneratoren op bouwwerven. Ze hebben hiervoor een mobiele elektrische batterij en een monitoringplatform ontwikkeld. VLAIO ondersteunde hen met begeleiding door een bedrijfsadviseur en ook financieel via een kmo-groeisubsidie en ontwikkelingsproject.
Sinds dit jaar schakelen we nog een tandje hoger en zetten we in op duurzame energietransitie. We weten dat de energievoorziening vergroenen een grote uitdaging kan zijn. Het vraagt investeringen, waarvan de opbrengsten pas later volgen. Vergelijk het met een col: het is een inspanning om die op te rijden, maar de afdaling geeft je een enorme versnelling. Heb je investeringsplannen in groene energietechnologie? Kijk dan zeker even of de technologie in deze lijst staat. Die komt dan in aanmerking voor ondersteuning door de ecologiepremie+. Wil je een andere technologie gebruiken of kom je niet in aanmerking voor de ecologiepremie+, bekijk dan even onze GREEN investeringssubsidie. Daarmee ondersteunen we investeringen in groene technologieën om te verwarmen of te koelen, elektrificatie, of energie efficiëntie. Je kan je geplande investeringsproject aanmelden, waarna een bedrijfsadviseur je contacteert om je investeringsplannen verder te bespreken.
Een tandje hoger schakelen, dat is ongetwijfeld wat Remco Evenepoel de volgende jaren zal blijven doen om zijn palmares aan te dikken. Aan talent en innovatie zal het niet liggen. Maar koers kent gelukkig nog veel andere parameters die beslissen over winst of verlies. Dat is, helaas in dit geval, afgelopen week gebleken. Het maakt sport in essentie ook mooi en spannend om naar te kijken…