Flow

Ben je ondernemer van een bedrijf met meer dan 50 werknemers en zoek je een klankbord? In mei kan je deelnemen aan Flow, een groeitraject voor 15 ondernemers die kennis en ervaringen delen met elkaar om strategische uitdagingen aan te pakken.

Praktisch

Datum
Tijdstip
09.00 - 18.00 uur
Locatie

Voka Oost-Vlaanderen Lammerstraat 18 9000 Gent

Wat is Flow?

Flow is een intensief Plato Algemeen Managementtraject exclusief voor 15 bedrijfsleiders van middelgrote ondernemingen.

Hoe zet je jouw organische of strategische groei verder? Je hebt hier waarschijnlijk al een plan van aanpak voor klaar. Tijdens een Flow-traject kan je jouw strategie aftoetsen bij collega-ondernemers, én maak je tijd vrij om aan jouw prioriteiten te werken, onder begeleiding van experten.

Hoe ziet het traject er uit?

We starten met een tweedaagse kick-off. In totaal zijn er 10 contactmomenten verdeeld over 1 jaar:

 • Tweedaagse kick-off (6 en 7/05/2020)
 • 4 workshops met businesscases (met tweedaagse kick-off)
 • 2 sessies met een expert of ervaren zaakvoerder
 • 2 individuele coachings door een Voka-medewerker
 • 2 peer-to-peer coachings met andere deelnemers en/of externe klankborden

We voorzien ook een informeel moment voor de hele groep en een overkoepelende sessie met andere Flow- en Plato-groepen.

Uitdagingen die aan bod komen:

Bij de start van het traject brengen we jouw belangrijkste strategische uitdagingen en acties in kaart. Samen met de andere ondernemers in de groep bepaal je mee de inhoud. Dit zijn wel mogelijke topics:

 • Welke groeistrategie wil ik hanteren?
 • Hoe ver ga ik als bedrijfsleider in het operationeel management?
 • Smarketing: Hoe combineer ik sales & marketing in een plan van aanpak?
 • Hoe definieer ik mijn rol als ondernemer?
 • Hoe behoud ik een goed overzicht van financiële stromen in mijn bedrijf ?
 • Zijn overnames een deel van mijn strategie?
 • Kan internationalisering mijn groei bevorderen?
 • Welke mogelijkheden zijn er voor mijn bedrijf op vlak van digitalisering en innovatie?
 • Welke leiderschaps- en communicatiestijl hanteer ik?

6 tips om je groeibedrijf naar de top te loodsen

Bruno Peelaers, Director bij Deloitte Private en een van onze Flow experten, helpt dagelijks bedrijven met het bepalen van hun bedrijfsstrategie. Dit zijn zijn 6 tips:

 1. Durf je strategie bij te sturen. Het is belangrijk dat een bedrijf niet van alle markten thuis wil zijn, want dat zorgt voor verwatering van de unique selling points van het bedrijf.
   
 2. Durf innoveren. Experimenteren met nieuwe technologieën en nieuwe ideeën maken je bedrijf sterker. Investeer wel niet halsoverkop. Bepaal eerst welke vaardigheden je onderneming morgen nodig heeft. Elk bedrijf heeft namelijk andere behoeften.
   
 3. Durf je personeel uitdagen. Creëer een omgeving die je mensen voldoende uitdagingen en kansen geeft om te evolueren . Geef de leiders van morgen net kansen in je bedrijf.
   
 4. Durf de bedrijfscijfers onder ogen zien. Durf de financiële stromen binnen je onderneming dan grondig tegen het licht te houden. Gebruik je boekhouding als kompas, niet enkel als rapporteringsmiddel.
   
 5. Durf bureaucratie buiten te houden. Elk bedrijf heeft processen nodig. Maar trap niet in de val om voor elke kleinigheid een handleiding uit te werken. Bureaucratie bedreigt de dynamiek van je bedrijf.
   
 6. Durf beslissingen in vraag stellen. Zorg voor een goede governance dat toelaat met een frisse blik te kijken naar je bedrijf.

Deze ondernemers getuigen over hun Flow-traject

Thomas Vanderbeke van Bekina Boots

“Een prima organisatie in een knappe setting. We konden als groep onze behoeftes goed naar voor schuiven door de uitgebreide strategische oefening. Alle input werd geconsolideerd en zo zijn de hoofdlijnen van het komende jaar al bepaald. Ik hou een goed gevoel over aan de aftrap. Er is een mooie synergie tussen de deelnemers en we kunnen veel van elkaar leren. Elk van ons heeft dagelijkse zorgen maar onze strategische vragen zijn heel gelijklopend. We willen allemaal vooruit met ons (familie)bedrijf. Ik kon voor mijn eigen bedrijf al werkpunten detecteren die onze dagelijkse werking een stuk vooruit kunnen helpen. Op vele vlakken een verrijking dus.”

Roseline Van Damme van Abetec

"Flow is het derde traject dat ik volg binnen Voka. Elk traject heeft mij al hands-on informatie gegeven waarmee ik onmiddellijk aan de slag kan. Dat vind ik de grootste meerwaarde: niet alleen theorie maar ook praktijkervaringen van andere ondernemers die hetzelfde al hebben aangepakt. Mensen die buiten jouw organisatie staan en dus de zaken neutraler bekijken. Die gedeelde informatie en ervaringen binnen een kader van vertrouwen zijn onbetaalbaar!"

Eva Benijts van Laboratorium Ecca

"De lerende netwerken van Voka zorgen ervoor dat je als ondernemer steeds dat stapje vooruit denkt. Ze zijn een bron van inspiratie en een klankbord om nieuwe ideeën af te toetsen."

Deelnameprijs
€ 2000
Organisator
Voka
Initiatief

Praktisch

Datum
Tijdstip
09.00 - 18.00 uur
Locatie

Voka Oost-Vlaanderen Lammerstraat 18 9000 Gent

Locatie

Adres

Voka Oost-Vlaanderen Lammerstraat 18 9000 Gent