Al 11 gemeenten gebruiken de raamovereenkomst voor digitale tool Merke
VLAIO koppelde aan de wetswijziging ook een digitaliseringstraject. Met een raamovereenkomst voor de tool Merke en een eenmalige financiële incentive greep VLAIO dit moment aan om het digitaal beheer van ambulante en kermisactiviteiten door gemeenten een impuls te geven. Gemeenten kunnen nog tot eind 2026 gebruik maken van de raamovereenkomst en de eenmalige financiële impuls. 11 gemeenten deden dat al.
Door de tool Merke kunnen ambulante handelaars en foorreizigers hun aanvragen voor standplaatsen bij de gemeente digitaal indienen en hun bijhorende documenten beheren.
Administratieve vereenvoudiging voor ondernemers
Uit recent onderzoek van de Universiteit Hasselt blijkt dat digitalisering en het gebruik van Merke een positieve impact heeft. Het leidt tot administratieve vereenvoudiging voor de ambulante handelaars en foorreizigers. Met Merke moeten ze minder tijd en middelen besteden om de nodige documenten aan gemeenten te bezorgen. Hoe groter het aantal deelnemende gemeenten, hoe groter de voordelen voor de ondernemers.
Maar evengoed voordelen voor gemeenten
Merke is een tool voor het digitaal beheren van markten en kermissen. Ook de stad of gemeente kan hiermee zijn voordeel doen. Dat blijkt onder meer uit de getuigenissen van de gebruikers van het eerste uur.
Het gebruik van Merke vereenvoudigt vooral het administratieve gedeelte van het beheer van markten en kermissen. Met de recente, naadloze integratie van steden zoals Kortrijk en Beringen, waar sommige van onze abonnementhouders ook staan, wordt de impact al duidelijk voelbaar.
Je wint tijd doordat alle gegevens van de standhouders op de markten en kermissen overzichtelijke op één plaats staan. Ook hun bewijsdocumenten laden de ondernemers op die plaats op. Daarbovenop kan je ook rechtstreeks communiceren met de ambulante handelaars en foorreizigers.
De tool Merke is een enorme tijdswinst én efficiënt werken. Alle wettelijk verplichte attesten zijn makkelijk raadpleegbaar in een gedeelde databank. Ook aan- en afwezigheden van standhouders hou je er eenvoudig in bij.
Ondertussen gingen al 11 gemeenten jou voor. Steden Beringen, Brugge, Gent, Halle, Hoogstraten, Kortrijk en Tongeren en gemeenten Aalter, Gavere, Ichtegem en Kruisem gingen de voorbije periode van start met Merke via deze raamovereenkomst. Een aantal andere gemeenten gebruiken Merke zonder deze raamovereenkomst.
Infomomenten
Ben je benieuwd wat Merke voor jouw stad of gemeente kan betekenen? Mentoring Systems organiseert de komende maanden meerdere online infomomenten. Zo kan je Merke beter leren kennen. Of contacteer Mentoring Systems voor een demo op info@merke.be.
Vanaf 1 april 2024 vernieuwt de regelgeving over ambulante handel en kermissen
Je hebt het zeker al gehoord: op 1 april 2024 gaat de wetswijziging over de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten in. Zowel ondernemingen als steden en gemeenten passen hun activiteiten best aan. Benieuwd wat deze wijzigingen juist inhouden? Je leest er alles over op www.vlaio.be/wetswijziging2024.