'Altijd onderweg’: VLAIO’s ultieme gids voor startende ondernemers
Alles voor de starter, op één plek
Een startende ondernemer zit met heel wat vragen over de verschillende aspecten van zijn nieuwe zaak. Ze komen bovendien uit diverse hoeken: marketing, sales, financiën, administratie, … Gelukkig is aan begeleiding, steunmaatregelen en organisaties voor (pré)starters geen gebrek in Vlaanderen. Het is wél uitdagend om als starter een eenvoudig overzicht van dit ruime aanbod te krijgen. Daarom stelde VLAIO de ambitie om een gebruiksvriendelijke, laagdrempelig en aantrekkelijke gids te maken, in co-creatie met tal van partners, én op maat van de (pré-)starter.
De startersgids van VLAIO gaat in op meer dan 70 starterstopics, clustert ze per thema en helpt ondernemers om hun eigen weg te vinden. De gids wijst de weg naar antwoorden op vragen gaande van ‘hoe tover ik mijn idee om tot een businessplan?’ tot ‘welke vennootschapsvorm past daarbij?’, en van ‘hoe behoud ik een gezonde work/life balans?’ tot ‘wat mag ik verwachten van de sectororganisatie voor mijn bedrijf?’.
Vlaanderen wil bijdragen tot een versterkt klimaat van duurzame economische groei en jobcreatie. Het stimuleren van succesvolle startende ondernemers betekent een hefboom voor onze economie. Met deze gids die alles bundelt op één plaats, willen we het voor de starter eenvoudiger maken om alle nodige informatie en begeleiding te vinden.
‘Altijd onderweg’: Een rondreis doorheen 7 wijken
Starten is risico’s nemen, situaties inschatten, financiële middelen zoeken, personeel vinden… Heel wat uitdagingen, en die uitdagingen stoppen niet nadat je zaak de startersfase is ontgroeid. Als ondernemer ben je altijd onderweg. Vandaar de keuze van de titel van de gids. Als starter is het natuurlijk allemaal wel nieuw, en valt er veel te ontdekken! Daarom is de startersgids opgesteld als een avontuurlijke reis naar een onbekende stad. In 7 stadswijken, van het Ideeënplein tot Marketing Boulevard over het Financieel District, licht de gids topics toe waar startende ondernemers vragen rond hebben. In elke wijk kan de bezoeker rondsuizen in een schat aan informatie, inspiratie en tips , aan de slag gaan met opdrachten of kennismaken met VLAIO’s partnerorganisaties.
Zeggen dat ondernemen geen evidente reis is, is een understatement. Een gids is dus geen overbodige luxe. Dit is waar de VLAIO startersgids goed van pas komt. Maar evengoed is de startersgids een plaats waar ondernemers nieuwe inzichten, tools en vooral veel inspiratie kunnen opdoen.
Een eigen route via de online toolkit
Via het online webplatform www.vlaio.be/startersgids kan een starter een eigen ‘stadsroute’ uitstippelen. Wie een profiel aanmaakt, kan zijn persoonlijke voortgang eenvoudig en overzichtelijk bijhouden in het dashboard. Ook is het met een profiel mogelijk om overal in de webtool notities, templates en bestanden op te slaan en te bewaren. Wie een volgende stap wil zetten, vindt in de online startersgids een geïntegreerde zoekfunctie voor een geschikte partnerorganisatie.
Ik word hier blij van! In de startersgids is de ondernemer de held in het verhaal, dat voel je!
Offline werkboek voor begeleidingstrajecten
Voor startersbegeleiders en starterscoaches is de gedrukte versie van de gids hét ideale instrument om samen met een starter te doorlopen. De verschillende wijken kunnen de basis vormen van het begeleidingstraject, en de doe-opdrachten kunnen aan bod komen tijdens hands-on werksessies. Bij dit notitieboekje hoort ook een geïntegreerde, uitvouwbare poster waarop de starter zijn Business Model Canvas en Value Proposition Canvas kan invullen. Dit zijn belangrijke oefeningen die de beginnende ondernemer meermaals met de coach of begeleider zal willen bespreken en bijwerken. Zo wordt de gids op termijn dé persoonlijke ondernemersbijbel van de starter. De gedrukte versie van de startersgids kan je bekomen bij de VLAIO partners of aanvragen via de webtool.
In co-creatie met partners uit het VLAIO netwerk
De startersgids kwam tot stand door co-creatie van VLAIO en de partners uit het VLAIO netwerk: startersinitiatieven, ondernemingsloketten, lokale overheden, onderwijspartners, VDAB, Flanders DC én ondernemers. Deze unieke co-creatie tussen alle ‘kenners’ van het Vlaamse ondernemerslandschap resulteerde in een aantrekkelijk concept, laagdrempelige informatie en een praktische toolkit die de ondernemer centraal stelt. Want VLAIO en haar partners delen samen één doel: elke ambitieuze starter alle ondersteuning bieden richting een succesvolle onderneming!
Het VLAIO netwerk groeit elke dag en daarin is co-creatie met onze partners essentieel. Daarom kostte het ook weinig moeite om een sterk en gemotiveerd expertenpanel rond de tafel te brengen om de toolkit uit te werken. Daarin zitten uiteraard ondernemers, maar ook starterscoaches en ondernemingsexperts van de ondernemingsloketten, steden en gemeenten, onderwijspartners, VDAB en Flanders DC.
Hoe bereikt de startersgids Vlaamse starters?
Offline wil VLAIO starters via 3 kanalen bereiken:
- Via een postkaart naar starters (inschrijving KBO);
- Via de VLAIO partners die met starters in contact komen (startersbegeleiding -> www.vlaio.be/sterkondernemen, filter op ‘start’);
- Via een vouwkaart om uit te delen op beurzen en startersevents.
Online bereikt VLAIO de doelgroep via een starterscampagne die loopt vanaf september 2020 op sociale media en via Google keywords. Ook de VLAIO-kanalen zoals de website, nieuwsbrieven - waaronder een speciale startersnieuwsbrief -, en de sociale mediakanalen van VLAIO (LinkedIn, Facebook en Twitter) worden eind juni ingeschakeld om de startersgids te promoten. Daarnaast vraagt VLAIO aan alle partners uit het VLAIO netwerk die werken rond startersbegeleiding om ook al hun kanalen aan te wenden voor het bekendmaken van de startersgids.
Alle info over de startersgids gebundeld voor de pers vind je terug via vlaio.be/pers.