Ambulante verkoop van tabaksproducten kan niet meer vanaf 1 januari 2025

Publicatiedatum

Vanaf 1 januari 2025 geldt een verbod op de verkoop van tabaksproducten in tijdelijke verkooppunten (bijvoorbeeld markten, festivals of braderieën). Oefent jouw onderneming deze activiteit uit? Dan zal je jouw activiteiten moeten wijzigen of stopzetten. Een verandering van de aangeboden producten of diensten meld je best zo snel mogelijk aan de gemeente of de organisator van het evenement.

Foto van Brian Kostiuk - unsplash.com

Op 1 januari 2025 zal de gemeente of organisator van het evenement je abonnement op een standplaats om tabaksproducten te verkopen definitief intrekken. Verkoop je nog andere producten of diensten op deze standplaats? Dan behoud je je standplaats, maar moet je de verkoop van tabaksproducten beëindigen. De verkoop van de andere producten of diensten die vermeld staan in jouw abonnement kan je dus ook na 1 januari 2025 verderzetten.

Jouw assortiment wijzigen

Bevat jouw abonnement op een standplaats alleen de verkoop van tabaksproducten? En wil je andere producten of diensten vanop die standplaats gaan verkopen? Neem dan contact op met de gemeente of organisator van het evenement. Zij moeten deze wijziging in het assortiment namelijk eerst goedkeuren. Daarna kan je jouw vernieuwde assortiment ook effectief verkopen vanop de standplaats.

Wacht niet tot 1 januari 2025

Een goedkeuring van de gemeente of de organisator kan mogelijk even op zich laten wachten. Vraag jouw assortimentswijziging dus voldoende vroeg aan. Wacht je tot 1 januari, dan is het te laat. Vanaf 1 januari 2025 moet de gemeente of de organisator jouw abonnement op de standplaats immers tijdelijk schorsen totdat het assortiment gewijzigd is. Je abonnement kan ook definitief ingetrokken worden, dit hangt af van de gemeente.

Tabaksproducten

Tabaksproducten zijn tabak, producten op basis van tabak (bijvoorbeeld sigaret, roltabak, waterpijptabak of snuiftabak) en soortgelijke producten (bijvoorbeeld elektronische sigaret met of zonder nicotine). Meer informatie over deze producten en de voorschriften over het in de handel ervan brengen, vind je op website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Betrokken wetgeving

Delen: