Bazooka aan begeleiding voor Vlaamse ondernemingen
PERSBERICHT
Economie heropstarten na coronacrisis
Vlaanderen behoort tot de meest welvarende regio’s in de wereld. Een sterke economie is en blijft een onmisbare steunpilaar. Nu de economie na de coronacrisis stilaan heropleeft, is het meer dan ooit nodig om voor een gunstig ondernemerslandschap te zorgen. We willen niet dat de coronacrisis het sterke ondernemersweefsel in Vlaanderen wegveegt. 6% van de ondernemingen vreest een faillissement. De komende maanden wordt het alle hens aan dek om falingen te vermijden. We weten dat jongeren nu aarzelen om een eigen zaak te starten, heel wat mensen kijken de kat uit de boom. Daarom krijgt een selectie van 11 dienstverleners van VLAIO de komende 4 jaar jaarlijks 22,5 miljoen euro om een sterk en enthousiasmerend aanbod te creëren voor het Vlaams ondernemerslandschap.
Vorige opdracht bereikte ruim 10.000 ondernemers per jaar
In de aflopende opdracht bereikte de dienstverlening met begeleidingsacties en lerende netwerken ruim 10.000 ondernemers per jaar. De laatste maanden werd de dienstverlening ook ingezet om ondernemers te informeren en begeleiden bij de uitdagingen van de coronacrisis. Dat zal ook in deze nieuwe opdracht het geval zijn. Het delen van corona-ervaringen zal relevant zijn. Denk aan de ondernemer die tijdens de crisis snel heeft geschakeld en bijvoorbeeld nieuwe producten op de markt heeft gebracht. Dit zijn leerrijke ervaringen voor andere ondernemers.
Vlaanderen is een sterke regio, mede dankzij onze ondernemingen. Om sterker uit de crisis te komen, moeten we ondernemers nog beter helpen starten, innoveren, digitaliseren, exporteren en energiezuiniger worden. Onze ondernemingen verdienen nu meer dan ooit begeleiding op maat. 11 partners gaan samen met ons aan de slag met de grootste focus op digitalisering en een fris vernieuwend aanbod. Deze dienstverlening is belangrijker dan ooit, want we willen door de crisis geen generatie ondernemers verloren zien gaan.
Innoveren, innoveren, innoveren
VLAIO gaat 4 jaar lang aan de slag met 11 partners. Zij zullen zich tot 2024 toeleggen op:
- Sensibilisering, bewustmaking en beeldvorming rond ondernemen en innoveren;
- Begeleiding van ondernemers op kantelmomenten in hun werking;
- Geïntegreerde selectieve begeleiding van ambitieuze starters en groeiers;
- Creatie van lerende netwerken rond vernieuwing van de bedrijfsvoering en de versnelde adoptie van bewezen technologieën.
Doelstelling is ondernemers via honderden acties en initiatieven te versterken. Het pakket omvat een mix van werkvormen zoals evenementen, infosessies, webinars, online-tools, missies, bootcamps, individuele en collectieve begeleiding. Dat zal onder meer gebeuren via nieuwe methodes zoals podcast of Whatsapp.
De 11 dienstverleners
De 11 dienstverleners zijn: Unizo, Voka, NSZ, Sirris, Agoria, Starterslabo, Scale-ups.eu, Netwerk Ondernemen, Netwerk voor Innovatieversnelling in de Bouw, Verso en Syntra West. Sirris, Agoria, Verso en Syntra West zijn nieuw. Innovatie staat voorop met thema’s zoals Artificiële Intelligentie en Cybersecurity. Circulaire economie, klimaat & energie zijn nieuw binnen de dienstverlening. Met Verso is er voor het eerst een partner uit de sociale economie.
Onze ondernemingen zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Dat velen al volop bezig zijn met een herstelplan, getuigt van de sterke dynamiek van onze Vlaamse ondernemers. De 11 dienstverleners die we hebben geselecteerd, engageren zich voluit om hen bij te staan bij dit herstel, en bij nieuwe groei, transformatie en innovatieplannen. Daarnaast hopen zij ook een nieuwe generatie Vlaamse starters te kunnen overtuigen.
Cyber Security Hacking Demo: verweer je tegen hackers
Er zijn de al gekende initiatieven zoals de Open Bedrijvendag en de WOMED Award, maar ook veel nieuwe projecten. Cyber Security Hacking Demo is er zo eentje. Dit project zal live hacking demonstraties organiseren die tonen hoe je als bedrijf moet omgaan met cyberveiligheid.
Nieuw is ook het Innovatieforum. Via dit forum zullen (potentiële) innoverende ondernemingen kennis en expertise uitwisselen over hun ervaringen. De doelstelling hier is om toepassingen van de nieuwste technologie bij onze kmo’s te versnellen. Er is ook het project ‘Zeker van je zaak’ waarbij (pre)starters en kleine ondernemingen via Whatsapp geïnformeerd en gecoacht kunnen worden. Bij the Big Score’ krijgen starters en snelle groeiers tips & tricks en begeleiding om kapitaal op te halen.
Voor het eerst ook een dienstverlener uit de sociale economie
Maar ook sociaal ondernemen verliezen we niet uit het oog. Met Verso is er voor het eerst ook een dienstverlener uit de sociale economie geselecteerd. Met het project ‘Bootcamp sociale ondernemingen’ worden specifieke plannen op maat gemaakt om ook in de sociale ondernemingen innovatie meer ingang te laten vinden. NEET-jongeren krijgen ook kansen om hun ondernemings-skills te ontdekken.