Begin 2025 opent VLAIO nieuwe EFRO-oproepen voor lokale besturen

Publicatiedatum

Zijn er prille ideeën voor initiatieven rond digitaliseren, smart cities of energie-efficiëntie binnen jouw lokaal bestuur? Al dan niet in voorbereiding op de nieuwe legislatuur? Bereid je dan stilaan voor op het indienen van een projectvoorstel bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Begin december maken zij twee nieuwe oproepen bekend. Hou dus zeker de communicatie van VLAIO en EFRO in de gaten.

Foto: unsplash.com

Twee EFRO-oproepen over digitaliseren en energie-efficiëntie

Een eerste oproep zal focussen op digitalisering en smart cities. Projecten die innovatieve technologieën en data-analyse inzetten om stedelijke diensten te verbeteren en de leefbaarheid in steden te verhogen, komen in aanmerking.

De tweede oproep zal dan weer aandacht hebben voor energie-efficiëntie. We gaan daarbij op zoek naar projecten die zich richten op de energetische renovatie en verbetering van de energieprestaties van lokale publieke infrastructuur.

Meer details over deze EFRO-oproepen zal VLAIO bekendmaken in de loop van december 2024. Begin februari 2025 organiseren we infosessies om de inhoud van deze oproepen toe te lichten aan alle geïnteresseerden.

Of misschien nu al kansen binnen Interreg?

Een aantal Interreg-programma’s hebben nu al projectoproepen openstaan, of zullen weldra een oproep openen. Een overzicht van deze oproepen lees je in onderstaand artikel. Mogelijk kunnen jullie projectideeën - ook over andere thema’s - al eerder aansluiten op een van deze oproepen.

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Met het EFRO wil de Europese Unie financiële middelen inzetten om de verschillen tussen de ontwikkelingsniveaus van regio’s te verkleinen. Het Vlaamse EFRO-programma 2021 – 2027 subsidieert projecten in Vlaanderen die de doelstellingen voor een slim en duurzaam Vlaanderen naar de praktijk vertalen. VLAIO is de beheerinstantie van dit Vlaamse EFRO-programma. Meer informatie over dit programma en haar oproepen vind je op vlaio.be/efro

Interreg

Door projecten financieel te ondersteunen binnen Interreg-programma’s, stimuleert de Europese Unie de samenwerking over grenzen heen. Vlaanderen neemt deel aan negen programma’s. De financiële middelen voor deze projecten komen uit het EFRO. Meer informatie via vlaio.be/interreg.

Delen: