Bescherm je creatie, bewaak je innovatie

Publicatiedatum

Heel wat (inter)nationale studies tonen aan dat je met een effectief beheer van je intellectuele eigendom (afgekort IE) jouw innovaties beschermt, jouw concurrentievoordeel kan behouden en nieuwe commerciële kansen kan benutten. We hebben het dan over begrippen als merken, auteursrechten, octrooien, modellen en tekeningen. Saaie, ver-van-mijn-bed materie? Allerminst. Lees er het verhaal van de Big Mac Chicken maar eens op na. Om van te smullen. Maar waar en hoe begin je eraan? Onze IE-specialisten Annemie, Jarn, Elke, Geert en Marc wijzen je de weg.  

hamburger met frietjes

Opmerkelijk 

Geert Huyghebaert: "Vanzelfsprekend wil je dat klanten jouw onderneming opmerken, dat jouw product opvalt, dat jouw dienst de aandacht krijgt die het verdient. Je zoekt stelselmatig naar manieren om je te onderscheiden van je concurrenten. Kwaliteit, prijs en dienstverlening spelen dan een cruciale rol. Maar ook een specifieke naam of, een aantrekkelijk logo kunnen een verschil maken."

"Ik krijg regelmatig vragen over hoe je zulke zaken beschermt? En hoeveel je dat aan tijd en geld kost. Klanten vragen zich af of de kosten de baten dekken. En ik kan uit ervaring meegeven dat dat in heel veel situaties zeker de moeite loont. Het werkt ook in twee richtingen: door tijdig te onderzoeken of jouw merknaam nog vrij beschikbaar is, ontdek je misschien plots dat dat helaas niet het geval is en dat wat jij in gedachten had elders al bescherming kreeg. In dat geval kan je daar tijdig op inspelen. En blijkt jouw ingeving wel origineel dan kan je die maar best beveiligen tegen toekomstige concurrenten, toch?"

Twee verhalen die dat mooi illustreren: 

Auteursrecht 

Een ander krachtig hulpmiddel waar ondernemers gebruik van kunnen maken of mee in aanraking komen is auteursrecht. Jarn Baele: "Al blijft het vaak wat onder de radar, auteursrecht is wellicht het meest toegankelijke intellectuele eigendomsrecht. Al was het maar omdat er geen registratie vereist is en de voorwaarden snel bereikt zijn."

"Auteursrecht biedt o.a. bescherming tegen namaak wanneer een werk een concrete vorm heeft en origineel is. En zo'n 'werk' kan echt van alles zijn: teksten, foto’s, muziek over software tot specifieke designs. Gevolg van de relatief lage drempel tot bescherming is echter wel dat er snel een (onopzettelijke) inbreuk mogelijk is. Ik raad ondernemers dan ook steeds aan om hun kennis hierrond aan te scherpen. Wat met het gebruik van online gevonden afbeeldingen? Wat met het gebruik van in opdracht gemaakt logo’s en teksten? Zijn er kosten verbonden aan auteursrecht? ... Antwoorden op deze vragen vind je op de VLAIO website en in de wegwijzer rond auteursrecht

meisje aan het gamen

Auteursrecht binnen de gaming wereld 

Jarn: "Een sector waar auteursrecht een cruciale rol speelt, is die van de videogames. Je wil immers je personages, verhaallijnen, vormgeving en software actief beschermen. De wegwijzer voor softwaregebruikers en -ontwikkelaars bevat nuttige informatie over bescherming van software."

"Videogames? Dan denken we hier in België natuurlijk onmiddellijk aan Larian Studios, de bekendste game-ontwikkelaar van het uiterst populaire Baldur’s Gate 3. Dit spel is voortgebouwd op bestaande IE van Dungeons and Dragons. Daar moesten ze dus eerst toestemming krijgen. Volgens de CEO van Larian Studios duurde dat een hele tijd, maar eens bekomen, kregen ze zoals het Dungeons and Dragons betaamt, behoorlijk wat vrijheid." 

Bescherm je innovatie met een octrooi 

Elke De Rijck: "Goede uitvindingen worden maar al te snel en al te makkelijk gekopieerd. En dat is bijzonder jammer voor de bedenker ervan. Die heeft er vaak veel tijd en geld in gestoken voor hij of zij de markt op kon. Een octrooi voorkomt dan dat jouw uitvinding zonder jouw toestemming commercieel gebruikt wordt. En dat voor een lange periode. Dat is uiterst nuttig om een sterke marktpositie in te nemen. Maar niet alleen dat. Je kan er bv. ook licentie-inkomsten mee genereren. En studie na studie bewijzen dat investeerders jouw onderneming hoger waarderen wanneer je over één of meer octrooien beschikt."

"Wist je dat het unitair octrooi - één octrooi met werking in de 17 EU lidstaten - op 1 juni ll. haar eerste verjaardagskaarsje uitblies? En dat het al erg succesvol blijkt?"

"Bovendien levert een vooronderzoek in de octrooidatabanken ook al informatie en inzichten op: waar in de wereld zijn ze nog met gelijkaardige technologieën bezig? Wie zijn m.a.w. mijn concurrenten? Maar ook: wat kan ik eventueel kopiëren van niet verleende octrooiaanvragen of reeds vervallen octrooien? Een speurtocht door een octrooidatabank kan ik alleen maar aanbevelen. VLAIO organiseert regelmatig sessies waarin we jou leren hoe je zo'n zoektocht efficiënt aanpakt."

Enkele voorbeelden van octrooien die bedrijven sterker maakten:

Money-wise 

Marc Sevenants: "Allemaal aardig en interessant die beschermingsmaatregelen, maar wat met de kosten die daar tegenover staan? Het goede nieuws: bedrijven die hun creaties, hun naam, hun uitvinding, …. willen beschermen, komen mogelijk in aanmerking voor een aantal subsidiemaatregelen. En wij als VLAIO bedrijfsadviseurs kunnen je daarin de weg wijzen. Zowel voor het advies over de beschermingsmogelijkheden als voor de effectieve registratie zijn er financiële tegemoetkomingen. Zo zijn er het (Europese) SME-fund (IE-voucher), de VLAIO kmo-portefeuille en de VLAIO onderzoeks-en ontwikkelingsprojecten. Dat zijn allemaal subsidies. Daarnaast zijn er ook een aantal fiscale maatregelen waarop je een beroep kan doen. Een van de belangrijkste en meest bekende is de aftrek voor innovatie inkomsten. Via deze aftrek kunnen de netto-inkomsten uit onder meer octrooien en innovatieve software tot 85% vrijgesteld worden van vennootschapsbelasting. Erg nuttig om al die mogelijkheden van nabij te bekijken, lijkt me."

Tips en tricks en tools 

Annemie Hautekiet: "VLAIO heeft heel wat te bieden aan ondernemers die hun creaties willen beschermen. Maar first things first: wat weet jij eigenlijk al van intellectuele eigendom? Even testen? Dat kan met dit quizje. Niet alles juist of net extra veel zin gekregen om er meer over te weten? Dan verwijs ik je graag door naar Create, protect & benefit, ons digitaal platform dat je aan de hand van voorbeelden en vragen wegwijs maakt in jouw beschermingsmogelijkheden. Met de ideeSCAN ontdek je zelf of en hoe je jouw idee kan beschermen. En ook That's IP - eigenlijk een E-learning module voor het hoger onderwijs - staat open voor iedereen die intellectuele eigendom wil ontdekken."

"Tenslotte kan ik onze IE-Radar en IE-Wijzer alleen maar warm aanbevelen. De Radar maakt je op een snelle manier vertrouwd met de basis van intellectuele eigendom. De Wijzer loodst je op basis van jouw keuzes naar de beschermingsmogelijkheden die er zijn."

Banner IE-wijzer

"Last but not least zijn er de VLAIO bedrijfsadviseurs die jou een antwoord op maat kunnen geven. Heb je algemene vragen over de bescherming van jouw intellectuele eigendom? Mail naar ip@vlaio.be. Gaat het eerder om heel concrete vragen? Stel ze dan aan een expert tijdens een contactdag intellectuele eigendom."

Delen: