Coronacrisis in Vlaanderen: overzicht steun voor ondernemers

Publicatiedatum
De coronacrisis is voor ondernemers in Vlaanderen een bijzonder moeilijke periode. Om hen zoveel als mogelijk bij te staan, te ondersteunen en zware financiële problemen te voorkomen, nemen verschillende overheden en instanties extra maatregelen. Een overzicht.

*LAATSTE UPDATE: vrijdag 3 april 09:00*

VLAIO houdt je up-to-date

De coronacrisis is voor ondernemers in Vlaanderen een bijzonder moeilijke periode. Om hen zoveel als mogelijk bij te staan, te ondersteunen en zware financiële problemen te voorkomen, nemen verschillende overheden en instanties extra maatregelen. Voor de meest recente informatie over de belangrijkste Vlaamse en federale coronamaatregelen voor bedrijven, check je www.vlaio.be/corona. We geven hier een overzicht weer volgens de informatie die ons op heden bekend is:

Maatregelen door steden en gemeenten:

Heel wat lokale overheden nemen maatregelen. We kunnen deze onmogelijk allemaal op korte termijn bundelen. We raden je daarom aan de communicatiekanalen van jouw gemeente, stad of provincie in het oog te houden. Op deze pagina van onze Subsidiedatabank vind je momenteel enkele maatregelen per provincie.

Corona hinderpremie: € 4000 voor verplichte sluiting van fysieke inrichting

Op 13 maart 2020 heeft de Vlaamse Regering de corona hinderpremie uitgebreid naar alle ondernemingen en winkels (denk aan kledingwinkels, electrozaken of doe-het-zelf winkels) met een fysieke inrichting die verplicht worden volledig te sluiten omwille van de nieuwe beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. 

Ondernemers die aan de voorwaarden voldoen voor deze subsidie, kunnen deze online aanvragen. Op basis van de informatie waarover we momenteel beschikken, geven we een antwoord op de meest gestelde vragen over de corona hinderpremie. Wie moet verplicht sluiten? Check de lijst van de Nationale Veiligheidsraad.

Corona compensatiepremie: € 3000 voor ondernemers met zwaar omzetverlies

De Vlaamse Regering heeft op 1 april 2020 beslist dat ondernemingen met een groot omzetverlies ingevolge de coronacrisis een premie kunnen krijgen van € 3000. Het gaat dan om ondernemingen die niet verplicht moesten sluiten. Dergelijke ondernemers zijn te vinden in allerlei sectoren (evenementensector, (para-)medische beroepen, dierenpensions, landbouwsector, dienstenleveranciers, enz...). De informatie die momenteel beschikbaar is kan je vinden in dit bericht. De aanvraag zal verlopen via een online applicatie op de website van VLAIO. 

Versoepeling termijnen VLAIO-subsidies

Door de economische moeilijkheden ingevolge het coronavirus wil VLAIO de aandacht vestigen op het volgende: begunstigden die ten gevolge van de crisis het moeilijk krijgen om de termijnen na te komen die voorzien zijn in hun subsidieovereenkomst, kunnen met het agentschap in overleg gaan over de mogelijkheid van de verlenging van deze termijnen. Voor meer informatie neem je best contact op met je dossierbehandelaar.

 

Blijf op de hoogte 

Blijf op de hoogte van ons VLAIO-nieuws over de coronacrisis en de steunmaatregelen voor Vlaamse ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief. Het nieuws op www.vlaio.be/corona verschijnt ook op onze Facebook, Twitter of LinkedIn

Vraag voor een VLAIO bedrijfsadviseur? Zij staan nog steeds voor je klaar! Alleen nu maximaal digitaal. Onderaan deze pagina vind je hun telefoonnummer via LinkedIn.