COVID-19: Europese oproepen, initiatieven en matchmaking
Publicatiedatum
Vanuit verschillende Europese instanties worden oproepen en initiatieven gelanceerd om de krachten te bundelen en de coronacrisis te bestrijden. De deadlines van bestaande oproepen worden vaak uitgesteld om deelnemers meer tijd te geven om hun voorstellen voor te bereiden. Hieronder maken we je wegwijs in verschillende oproepen, waar je hun resultaten kan vinden en matchmaking evenementen (digitaal) waaraan je kan deelnemen.
*LAATSTE UPDATE: woensdag 15 april 12:00*
Steunmaatregelen
- De website van het European Research Area (ERA) Corona platform bevat informatie over de laatste H2020 call deadline updates en initiatieven ter bestrijding van het nieuwe coronavirus.
- Ook op de websites van NCP Flanders en VLEVA krijg je een overzicht van verschillende initiatieven die Europa neemt tegen de COVID-19 crisis en de gevolgen die dit heeft voor de lopende oproepen.
- Een databank van financieringsopportuniteiten uit verschillende Europese lidstaten en andere landen kan je hier vinden. Deze databank wordt dagelijks bijgewerkt.
- Ook op de website van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO-Vlaanderen) wordt een overzicht gegeven van bijzondere oproepen voor onderzoek naar COVID-19 door afzonderlijke lidstaten (waarbij uiteraard ook wordt ingezet op samenwerking met internationale partners).
- TRANSVAC2, een Europese infrastructuur voor onderzoek naar en de ontwikkeling van vaccins, heeft een oproep gelanceerd voor COVID-19 vaccin-gerelateerde projecten die zich momenteel in een preklinische ontwikkelingsfase bevinden. Meer info.
- Het European Defence Industrial Development Programme (EDIDP) lanceerde verschillende oproepen in 2020, waaronder één rond medische maatregelen, die nuttig zouden kunnen zijn om een toekomstige pandemie aan te pakken. Meer info.
- De European Open Science Cloud (EOSC) voorziet, via een co-creatie benadering, budget voor alle aankomende activiteiten en acties met betrekking tot de strategische doelstellingen. Meer info.
- Het European & Developing Countries Clinical Trials Partnership (EDCTP) publiceerde zeven oproepen voor voorstellen ter ondersteuning van klinisch onderzoek naar armoede gerelateerde ziekten, waaronder verwaarloosde infectieziekten, en de ontwikkeling van onderzoekscapaciteit in sub-Sahara Afrika. Meer info.
- Een overzicht van lopende projecten met betrekking tot het coronavirus die steun ontvingen van de Europese Commissie kan gevonden worden via deze link.
- Daarnaast werd een oproep gelanceerd door het innovative medicine initiative (IMI2), een publiek-privaat partnerschap tussen de Europese Commissie en de farmaceutische industrie. De resultaten van de oproep rond de ontwikkeling van therapieën en diagnostiek ter bestrijding van coronavirusinfecties worden verwacht op deze website.
Matchmaking en evenementen
- Care & Industry together against CORONA is een online platform waarop de mogelijkheid geboden wordt om gerichte en tijdbesparende contacten te leggen met alle actoren in de zorg, industrie, wetenschap en overheid binnen Europa. Het is een initiatief van Enterprise Europe Network Flanders in samenwerking met Flanders’ Care. Het platform zal gebruikt worden om de vele waardevolle initiatieven wereldwijd (nu grotendeels versnipperd op regionale schaal) te verzamelen en om zij die het nodig hebben te ondersteunen en te helpen, zowel nu als na de uitbraak. Het platform:
- (1) verzamelt en toont initiatieven, aanbiedingen en behoeften,
- (2) stimuleert interactie tussen gezondheidszorg, industrie, ondersteunende organisaties, overheid, wetenschap en anderen,
- (3) maximaliseert de betrouwbaarheid van de verschillende voorstellen.
- Het European Cluster Collaboration platform heeft een COVID-19 forum opgericht om de interactie van de industriële clustergemeenschap te vergemakkelijken en om snelle en directe reacties binnen de gemeenschap zelf mogelijk te maken. Het dient enerzijds als een one-stop-shop waar betrouwbare informatie te vinden is over acties en besluiten van de Europese Commissie voor de industrie en met name in verband met industriële clusters, en anderzijds als een open discussieforum waar de verschillende spelers hun ervaringen, oplossingen, verzoeken en vragen kunnen delen.
- Een paneuropese hackathon wordt georganiseerd van 24 tot 26 april. Het doel is om het maatschappelijk middenveld, innovators, partners en consumenten in heel Europa met elkaar te verbinden om innovatieve oplossingen voor de COVID-19 crisis te ontwikkelen.
- De European Innovation Council (EIC) en de Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises (EASME) organiseren een ePitching evenement op 30 april 2020 om de gezondheidssector te verbinden met door de EIC gefinancierde bedrijven die medische middelen en innovatieve technologieën kunnen leveren. Mogelijke onderwerpen zijn:
- (1) Medische apparatuur, supply chain en logistiek management,
- (2) Biotechnologie en gezondheid - Geneesmiddelen, antimicrobiële stoffen enz.
- (3) Hulpmiddelen voor voorspellingen en het stoppen van de verspreiding van nieuwe ziekten.
- Verder wordt er op 29 april 2020 een ePitching evenement georganiseerd voor EIC gefinancierde bedrijven die werken rond eHealth.
Bronnen
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van ons VLAIO-nieuws over de coronacrisis en de steunmaatregelen voor Vlaamse ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief. Het nieuws op www.vlaio.be/corona verschijnt ook op onze Facebook, Twitter of LinkedIn.