Een bedrijf overnemen mag geen toeval zijn. 5 tips

Publicatiedatum
Groeien door overname biedt vele voordelen. Je beschikt meteen over cashflow, ervaren werknemers met kennis van zaken, klanten en producten die een plaats hebben in de markt. Voor al deze voordelen betaal je een overnameprijs aan de overdrager. Je moet goed afwegen of deze overnameprijs opweegt tegenover de voordelen die je eruit haalt. Onze collega Patrick Jordens geeft 5 tips.
jonge en oudere man aan het werk

‘De’ prijs van een bedrijf bestaat niet. Een over te nemen bedrijf heeft voor elke kandidaat-koper een andere waarde. Voor elk voor- en nadeel moet je eigenlijk een ‘make or buy’ beslissing nemen. 

Patrick Jordens
Patrick Jordens
Adviseur ambitieus ondernemen

Tip 1: Bepaal vooraf aan welke criteria een over te nemen bedrijf moet voldoen

Waarom wil je een bedrijf overnemen? Zoek je een bedrijf dat zich tot gelijkaardige klanten richt zodat jouw bedrijf het marktaandeel kan vergroten? Wil je toetreden tot een markt waarop jouw bedrijf nog niet actief is? Wil je medewerkers aanwerven met specifieke competenties die moeilijk te vinden zijn op de arbeidsmarkt? Zoek je technologie om in jouw producten te integreren? Of heb je nood aan infrastructuur die schaars is door vergunningen die veel tijd vragen om te verkrijgen?

Als je vooraf over deze vragen nadenkt, dan verkleint de kans dat je op de verkeerde opportuniteiten ingaat.

Patrick Jordens

Spreek jouw netwerk aan. Als je aan bevriende ondernemers en dienstverleners vertelt dat je wil groeien door bedrijven over te nemen, zou je er van versteld staan uit welke hoek bedrijven je vinden. 

Patrick Jordens
Adviseur ambitieus ondernemen

Tip 2: Kies de juiste kanalen om geschikte bedrijven te identificeren

Wachten tot je toevallig een geschikt bedrijf tegenkomt, is niet de snelste manier om te groeien. De meeste grootbanken en grotere accountantskantoren hebben een afdeling die actief is op ‘mergers & acquisitions’. Sommige advocatenkantoren hebben zich gespecialiseerd in het begeleiden van overnameprocessen. Overnamebemiddelaars werken niet alleen voor overdragers. Ook als koper kan je hen een zoekopdracht geven. Daarnaast zijn er online overnameplatformen waar je kan zoeken.

Tot slot, spreek jouw netwerk aan. Als je aan bevriende ondernemers en dienstverleners vertelt dat je wil groeien door bedrijven over te nemen, zou je er van versteld staan uit welke hoek bedrijven je vinden. Om deze kanalen doeltreffend in te schakelen, is het wel noodzakelijk dat je eerst tip 1 hebt gevolgd.

Tip 3: Neem de tijd om het over te nemen bedrijf te leren kennen

Het is gebruikelijk dat overnemers het over te nemen bedrijf goed leren kennen vooraleer ze een bod doen. Die zogenaamde ‘due diligence’ vraagt de nodige tijd en expertise vanuit verschillende invalshoeken. Welke contracten en financieringen heeft het bedrijf lopen? Zijn alle vergunningen in orde? Lopen er juridische procedures? Wie zijn de sleutelpersonen in het bedrijf? Om al die verschillende invalshoeken goed te onderzoeken, is het aangewezen om je te laten bijstaan in deze doorlichting.

Tip 4: Bepaal wat het bedrijf voor jou waard is

‘De’ prijs van een bedrijf bestaat niet. Een over te nemen bedrijf heeft voor elke kandidaat-koper een andere waarde. Voor elk voor- en nadeel moet je eigenlijk een ‘make or buy’ beslissing nemen. Er bestaan wel basisregels om een waardebepaling te doen. Die zijn slechts een basis om van te vertrekken. Als de overdrager een waardebepaling liet doen, dan zal hij of zij daarvan vertrekken. De correcties die jij in plus en min wil toepassen, zijn voer voor discussie tijdens de onderhandelingen.

Tip 5: Laat je bijstaan tijdens de onderhandelingen en de contractvorming

Onderhandelen is niet alleen weten wat je wil maar ook weten wanneer je iets mag zeggen of vragen. Ervaren overnamebegeleiders vergroten je kans op een succesvolle onderhandeling en weten hoe de besprekingen kunnen vertaald worden in een contract zonder valkuilen.

Extra tip: Een familiale bedrijfsoverdracht is toch net iets anders

Een familiale bedrijfsoverdracht is niet enkel een uitdaging op juridisch vlak, het maakt ook andere zaken los waar aanvankelijk niet aan gedacht wordt. Proactief verschillende situaties en mogelijke scenario’s schetsen die zich kunnen voordoen, is een goede manier om te blussen wanneer het nog niet brandt. One-to-one gesprekken en groepsdiscussie zijn nodig om gevoeligheden naar boven te halen en bespreekbaar te maken. Vaak monden deze gesprekken uit in het opstellen van een familiecharter.

Nu de nieuwe vennootschapswetgeving er is, is het belangrijk je kennis op te frissen en alle afspraken nog eens opnieuw te bekijken.

 

Tips voor ondernemers

Met onze tips willen we jou als ondernemer inspireren en informeren. Je vindt alle VLAIO tips verzameld op www.vlaio.be/VLAIOtips.

Abonneer je hier op onze VLAIO nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken de nieuwste tips rechtstreeks je mailbox.

 

Delen: