Gratis waterscan loopt bijna ten einde
Wil je inzicht krijgen in je waterverbruik, bewuster omgaan met water en mogelijke besparingen ontdekken? Doe dan een gratis waterscan. De scan wordt uitgevoerd door een door VLAIO erkend studiebureau en richt zich naar kmo’s die jaarlijks minstens 500 m³ water verbruiken. De waterscan loopt bijna ten einde. Een uitgebreide waterscan aanvragen kan nog tot 30 juni 2025. Een eerstelijnsscan aanvragen tot 10 september 2025.
Wat houdt de waterscan in?
De waterscan wordt uitgevoerd door een door VLAIO erkend studiebureau. Het bureau komt ter plaatse, analyseert je waterverbruik en stelt een rapport op.
- Gedetailleerde analyse van je waterverbruik
- Identificatie van besparingsmogelijkheden
- Advies over duurzame investeringen en optimalisaties
Deze scan helpt dus niet alleen je operationele kosten te verlagen, maar draagt ook bij aan een duurzamere toekomst en versterkt je positie in een markt die steeds hogere duurzaamheidseisen stelt.
Waterbeheer is belangrijker dan ooit
De Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht grote ondernemingen en beursgenoteerde kmo’s om transparant te rapporteren over milieu-, sociale en bestuurskwesties (ESG). Niet-beursgenoteerde kmo’s, micro-ondernemingen en non-profitorganisaties zijn momenteel niet verplicht om te rapporteren, maar merken de impact wel omdat ze vaak deel uitmaken van waardeketens van grote bedrijven. Grote klanten verwachten ook van hun leveranciers inzicht in duurzaamheid, inclusief waterverbruik.
Voor veel kmo’s brengt de CSRD uitdagingen met zich mee. Zo is (op vandaag) een gebrek aan gestandaardiseerde dataverzoeken, hebben veel kmo’s onvoldoende kennis over ESG-rapportage en ontbreekt hen de tijd en middelen om dit concreet aan te pakken.
Hoe kan je informatieverzoeken beantwoorden?
Om kmo’s te ondersteunen, heeft EFRAG in opdracht van de Europese Commissie de VSME-standaard ontwikkeld. Dit framework helpt niet-beursgenoteerde kmo’s en micro-ondernemingen vrijwillig te rapporteren over duurzaamheid. De VSME bepaalt in België de grens van welke duurzaamheidsinformatie grote bedrijven aan een kmo in hun waardeketen mogen opvragen. Door als kmo een duurzaamheidsrapport op te stellen volgens de VSME, beschik je in principe over alle relevante gegevens om te voldoen aan deze informatieverzoeken.
Ook waterbeheer heeft een belangrijke plaats in de VSME-standaard. Zo moeten kmo’s o.a. zicht hebben op volgende data:
- De uitstoot van verontreinigende stoffen in de lucht, water en bodem.
- De totale waterafname, met specifieke data voor locaties in gebieden met hoge waterstress.
- Bij productieprocessen die veel water verbruiken, het daadwerkelijke waterverbruik (het verschil tussen waterafname en -lozing).
De resultaten van de waterscan kunnen gebruikt worden in je VSME-duurzaamheidsrapport. Zo beschik je over alle relevante gegevens om te voldoen aan informatieverzoeken vanuit grote ondernemingen in je waardeketen.
Deadlines
De waterscan loopt op z'n eind. Een uitgebreide waterscan aanvragen kan nog tot 30 juni 2025. Een eerstelijnsscan aanvragen tot 10 september 2025.