Hmm.. Een proeftuin om letterlijk van te proeven!
In de industrie 4.0-proeftuin ‘Living Lab 4.0 Agrofood’, die de Vlaamse overheid via VLAIO organiseert, demonstreren Flanders’ FOOD en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) hoe agrovoedingsbedrijven hun producten kunnen optimaliseren met slimme camera’s en sensoren.
Plaats van afspraak is de vernieuwde Food Pilot in Melle, waar experts de laatste hand leggen aan een upgrade van de testinfrastructuur voor ultrahoge-temperatuursterilisatie (UHT). “Hiermee verbeteren producenten van zuiveldranken, soepen en sauzen de kwaliteit van hun producten en dus ook hun positie op de markt”, vat projectleider Bart Van Damme de essentie van de proeftuin samen.
Relevant voor industrie 4.0
Via de proeftuin ‘Living Lab 4.0 Agrifood’ maken agrovoedingsbedrijven kennis met nieuwe technieken op het vlak van sensoren, slimme camera’s en cloudtoepassingen. De enorme hoeveelheden waardevolle data die ze zo van riek tot vork genereren – een van dé kenmerken van industrie 4.0 – kunnen ze inzetten om hun productieprocessen op punt te stellen. “Wij willen het gebruik van bekende, innovatieve technologieën versnellen en bedrijven op weg helpen met het capteren, analyseren en gebruiken van data”, stelt Bart Van Damme, innovatiemanager bij Flanders’ FOOD en projectleider van de proeftuin.
In het kader van de proeftuin leggen experts de laatste hand aan een upgrade van de UHT-testinfrastructuur. Deze wordt gebruikt voor het finetunen van de noodzakelijke pasteurisatie of sterilisatie van zuiveldranken, sappen, sauzen en soepen.
Minder aannames
Nu meten producenten de temperatuur vaak alleen aan het begin en het einde van het verhittingsproces. Op basis van die metingen bepalen ze of de vereiste verhittingstijd- en temperatuur (de zogenaamde F0-waarde) werden toegepast, om zeker te zijn dat er geen schadelijke micro-organismen of actieve enzymen meer aanwezig zijn. Maar omdat ze noodgedwongen aannames doen, verhitten ze hun producten vaak te lang of op te hoge temperatuur.
TIP: Ontdek ook de nieuwe industrie 4.0-proeftuinen van Flanders’ FOOD en ILVO.
Meer kwaliteit
“Ze zijn dan wel zeker dat het product veilig en houdbaar is, maar dat gaat helaas ten koste van onder meer de smaak of de kleur”, zegt Bart Van Damme. “Dat probleem pakken wij aan door 28 extra temperatuursensoren te integreren over het ganse verloop van de buizen-warmtewisselaar van het UHT-toestel.”
Extra temperatuursensoren laten ons toe meer warmtekarakteristieken te achterhalen, én meer info over de F0-waarde. Vooral voor onze specialere producten, en zo hebben we er bij Inex heel wat, is deze extra informatie zeer leerrijk.
“Zo kunnen we de temperatuur doorheen het volledige productieproces héél exact en realtime monitoren”, zegt Van Damme. “Met de mogelijkheid om procesparameters meteen te optimaliseren. Dat heeft een positieve impact op de smaak, kleur, voedingswaarde én het energieverbruik. Producenten van dranken, soepen en sauzen verbeteren hiermee rechtstreeks de kwaliteit van hun producten en dus ook hun positie op de markt.”
Zelfkalibrerende temperatuursensor
Flanders’ FOOD en ILVO betrekken ook technologieaanbieders bij de proeftuin. Voor de UHT-demo werken ze samen met Endress+Hauser. “We integreren een van hun iTherm TrustSens-sensoren in ons proces en laten deze meelopen in al onze testen. Het gaat om een innovatieve sensor die zichzelf kalibreert en aangeeft wanneer bepaalde metingen fout zijn. Dat bespaart bedrijven een pak werk, want het kalibreren van sensoren is een tijdrovende bezigheid”, aldus Bart Van Damme.
We kijken uit naar de praktijkresultaten van deze zelfkalibrerende sensor. In onze fabriek van Greenyard Prepared beschikken we uiteraard over veel sensoren, voor een nauwgezette sturing en monitoring van onze processen. We blijven graag op de hoogte van opportuniteiten tot optimalisatie.
Voor kmo’s en startups…
Voor kmo’s is deze proeftuin absoluut een meerwaarde. “Bedrijven kunnen bij ons hun producten optimaliseren zonder hun huidige productie in het gedrang te brengen, of zonder eerst zware investeringen te moeten doen. Bovendien zien we laatste jaren veel startups in de voedingssector. Ook zij profiteren van onze expertise.”
… en voor grote bedrijven
Ook voor grote fabrikanten van vloeibare voedingsproducten is de UHT-infrastructuur relevant. “Om bij ons te testen, is er slechts 35 liter product nodig. Op de eigenlijke productielijn gaat dat vaak direct om meerdere duizenden liters. Dus ook voor hen is zo’n kleinschalige testinfrastructuur interessant”, besluit Bart Van Damme.
Wil jij aan de slag met de UHT-installatie? Mail bart.vandamme@flandersfood.com of bel 0476 20 38 14.