Internationale ondernemingen en talenten aantrekken naar Vlaanderen

Publicatiedatum

Dankzij onze uitstekende strategische ligging, onze sterke logistiek en onze expertise op het vlak van onderzoek en ontwikkeling blijven de steden en gemeenten in Vlaanderen een aantrekkelijke investeringslocatie voor buitenlandse ondernemingen. Meerdere partners staan klaar om deze investeringen aan te trekken, te begeleiden en hun medewerkers goed te onthalen. Op 29 mei 2024 ontmoetten de centrumsteden, VLAIO en FIT elkaar om deze samenwerkingen verder te versterken.

Flanders Investment & Trade (FIT) is het agentschap van de Vlaamse overheid dat zich concentreert op het internationaal ondernemen. De medewerkers van FIT houden Vlaanderen onder de aandacht in het buitenland en hebben de vinger aan de pols in heel wat buitenlandse markten. Via communicatiecampagnes, beurzen, economische missies, een buitenlands kantoornetwerk en ander acties proberen ze investeringen uit het buitenland aan te trekken en te verankeren in Vlaanderen. Ze focussen daarbij proactief op acht sectoren waar Vlaanderen in uitblinkt: logistiek, data & digitaal, defensie, entertainment, life sciences, startups, klimaat & energie en voeding.

Aanvullend en in samenwerking met FIT begeleidt het team Acquisitie van VLAIO bedrijven in Vlaanderen met een buitenlands moederbedrijf of aandeelhouderschap. Deze collega’s geven eerstelijnsinfo over de beschikbare steunmaatregelen, helpen mee in het vinden van een geschikte locatie of leggen contacten met lokale partners voor samenwerkingen. 

Medewerkers zacht laten landen

Met die buitenlandse ondernemingen komt ook heel wat internationaal talent naar Vlaanderen. Hoe we die werknemers en hun gezinsleden ontvangen en wegwijs maken in regelgeving en gebruiken bepaalt mee het succes. Heel vaak willen ze zich deel van de lokale gemeenschap voelen. Het International House Leuven zet hier samen met de stad en vele andere partners sinds 2017 sterk op in. Ze vormen een ankerpunt voor internationaal talent door hen te informeren, toe te leiden naar werk, sociale activiteiten te organiseren, maar ook hun werkgevers te ondersteunen. Binnenkort trekt het International House Leuven in een nieuw pand in de Bondgenotenlaan, waarvan de aankoop medegefinancierd werd door VLAIO.

Ook in de rest van Vlaanderen werkt men aan een warm onthaalbeleid voor buitenlands talent. De website ‘Uw toekomst in Vlaanderen’ helpt hen graag op weg, zodat ze vlot en zonder stress kunnen verhuizen. En onder meer in Gent en Limburg zijn eveneens lokale expatcentra in ontwikkeling.

Ontmoeting met de centrumsteden

De dertien centrumsteden ontmoetten op woensdag 29 mei 2024 het directiecomité van VLAIO. Ook Flanders Investement & Trade, het team Acquisitie van VLAIO en International House Leuven waren aanwezig. Het werd een boeiend uitwisselingsmoment waarbij vele raakvlakken en nieuwe domeinen werden gedetecteerd waarop nog diepgaander kan samengewerkt worden.

VLAIO-prioriteiten voor volgende Vlaamse Regering

Mark Andries, administrateur-generaal van VLAIO, maakte van deze gelegenheid ook gebruik om de prioriteiten van VLAIO voor de volgende Vlaamse Regering te duiden aan de centrumsteden. De ambitie is de welvaart te versterken door ondernemerschap en innovatie in te zetten als drijvende kracht achter duurzame oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Delen: