Investeren in werkbaar werk? 3 gratis tips om mee te starten!
Van stressklachten tot een gebrekkige werk-privébalans: bijna de helft van de werkenden in Vlaanderen heeft last van een of meer werkbaarheidsknelpunten. Een reden te meer om te profiteren van dit gratis aanbod uit de proeftuin ‘Technologie voor Werkbaar werk’.
Vorig jaar ging de industrie 4.0-proeftuin ‘Technologie voor Werkbaar werk’ van start met steun van VLAIO. De proeftuin wil maakbedrijven inspireren en sensibiliseren rond de mogelijkheden van technologie om jobs werkbaarder te maken.
Intussen staat het aanbod op punt. Nog tot eind 2024 profiteert jouw bedrijf van dit gratis aanbod. De projectpartners (Flanders Make, imec, Sirris, HIVA-KU Leuven) kijken niet alleen welke technologieën een meerwaarde kunnen betekenen voor jouw bedrijf, ze nemen ook de arbeidsorganisatie onder de loep.
1. Doe de Quickscan
De Quickscan Werkbaar Werk is een tool waarmee je snel de werkbaarheid van jouw medewerkers kunt meten met een korte vragenlijst. Geschikt voor bedrijven vanaf 20 medewerkers.
Deze snelle scan biedt de mogelijkheid om zelf een korte digitale vragenlijst te delen met jouw werknemers voor het meten van de vier werkbaarheidsindicatoren: werkstress, motivatie, leermogelijkheden en werk-privébalans.
Na de bevraging ontvang je een rapport met de werkbaarheidsgraad van jouw bedrijf, vergeleken met sectorgenoten in Vlaanderen. Bovendien krijg je suggesties om de werkbaarheid te verhogen. Zo heb je een ideaal vertrekpunt voor mogelijk interventies.
Organiseer een bevraging via quickscan-werkbaarwerk.be.
2. Test de technologie
Momenteel zijn er negen demonstratoren beschikbaar, die je kan testen en evalueren bij een van de projectpartners, bij een technologieleverancier of ter plaatse in jouw bedrijf.
- Sensor-gebaseerde ergonomie-monitoring;
- Slimme manipulator;
- Exo-skeletten;
- Flexibel inzetbare robot;
- Digitale werkinstructies;
- Virtuele trainingsomgeving;
- IoT-monitoring van werkomgeving;
- Monitoring mentaal welzijn medewerkers;
- Geluidsmonitoring bij verspanende operaties.
Vraag jouw demonstrator aan via tech4ww@flandersmake.be.
3. Plan een workshop
In deze interactieve workshop verken en test je een technologie naar keuze, terwijl experten van de KU Leuven en de VUB de op jouw bedrijf, werkorganisatie en jobs analyseren. Na 3 uur weet je in welke mate een technologie bijdraagt tot meer werkbaarheid in jouw bedrijf.
Ideaal voor bedrijven die nog twijfelen over de aankoop van een bepaalde technologie.
Tip: betrek verschillende medewerkers bij deze workshop (operator, manager, technisch verantwoordelijke, HR-manager, direct leidinggevende) voor de beste resultaten.