Nieuwe Z-FOOD reeks over 12 innovaties in Vlaamse voeding

Publicatiedatum
Vlaanderen kent een belangrijke en zeer diverse voedingsindustrie. De sector heeft vaak nog een traditioneel imago, terwijl ze toch volop investeert in onderzoek en innovatie. De nieuwe reeks Z-Food op Kanaal Z brengt 12 innovatieve projecten in beeld. De reportages tonen aan hoe de voedingssector werkt aan vernieuwende producten, efficiëntere processen en duurzaamheid in de hele keten.

Spotlights op food innovation 

De projecten worden gerealiseerd onder begeleiding van het innovatieplatform Flanders’ FOOD en met steun van VLAIO en EFRO. Intussen zijn er al een heel pak concrete resultaten, die worden voorgesteld in de nieuwe reeks Z-Food. Daarin getuigen bedrijven en onderzoekers over hun technologische, product- en procesinnovaties. Experts geven duiding bij de trends en evoluties in de voedingssector.

De uitdagingen voor de voedingssector zijn divers: veranderende eetgewoonten, inspelen op klimaatverandering, gezondere recepturen en recycleerbare verpakkingen, verminderen van de ecologische voetafdruk, enzovoort… Om antwoorden te vinden op die uitdagingen zet de sector volop in op innovatie.

Alex Coene
Netmanager Kanaal Z

Op het menu

Je kan deze reeks elke donderdag bekijken vanaf 27 januari, en dit 12 weken lang. Het programma:

Je kan de reeks ook hier volgen op de website van Kanaal Z of via speerpuntcluster Flanders' FOOD

Aflevering 1 met intro van Tom Mondelaers (VLAIO)

In deze eerste aflevering komt de Food Pilot, de Proeftuin Living Lab Agrifood 4.0 en de samenwerking met Inex aan bod. Tom Mondelaers, projectadviseur Industry 4.0 bij VLAIO, vertelt in de introductie over het belang van de Industrie 4.0 proeftuinen voor onze Vlaamse voedingsbedrijven. 

Aflevering 5 met intro van Bert Beck (VLAIO)

In de 5e aflevering van Z Food vertelt Bert Beck van VLAIO over het belang van coöperatieve projecten. Maaike Minaert van Barry Callebaut, Adelheid Muys van Soubry en Tom Sabbe van Vandemoortele vertellen over hun samenwerking in het project AutoProcess dat hun productieprocessen optimaliseert via sensortechnologieën en datagedreven procescontrole.

Aflevering 7 met intro van Ellen Pelgrims (VLAIO)

Deze aflevering wordt ingeleid door VLAIO-projectadviseur Ellen Pelgrims die COOCK-projecten toelicht. Vlaanderen behoort tot de regio's in Europa die met waterschaarste geconfronteerd worden. Bijgevolg moeten we inzetten op waterbesparing en maximaal waterhergebruik. Ook bedrijven kunnen daar een significante rol in spelen. Binnen het innovatieproject Smart WaterUse werd daarom onder meer een waterbarometer ontwikkeld, waarmee water- en droogterisico's in kaart worden gebracht. Dankzij deze tool kunnen bedrijven zelf maatregelen en actiepunten voor een beter waterbeheer uitwerken.

Delen: