Nieuwe Z-FOOD reeks over 12 innovaties in Vlaamse voeding
Spotlights op food innovation
De projecten worden gerealiseerd onder begeleiding van het innovatieplatform Flanders’ FOOD en met steun van VLAIO en EFRO. Intussen zijn er al een heel pak concrete resultaten, die worden voorgesteld in de nieuwe reeks Z-Food. Daarin getuigen bedrijven en onderzoekers over hun technologische, product- en procesinnovaties. Experts geven duiding bij de trends en evoluties in de voedingssector.
De uitdagingen voor de voedingssector zijn divers: veranderende eetgewoonten, inspelen op klimaatverandering, gezondere recepturen en recycleerbare verpakkingen, verminderen van de ecologische voetafdruk, enzovoort… Om antwoorden te vinden op die uitdagingen zet de sector volop in op innovatie.
Op het menu
Je kan deze reeks elke donderdag bekijken vanaf 27 januari, en dit 12 weken lang. Het programma:
- 27 januari: Food Pilot met intro van Tom Mondelaers (VLAIO)
- 3 februari: FR&D Hall met intro van Jan Vander Stichele
- 10 februari: VEG-i-TEC met intro van Charlotte Boeckaert (Vlakwa)
- 17 februari: Proeftuin AR/MR (bij Agristo) met intro van Anke Grooten (Fevia)
- 24 februari: Project Autoprocess (met Barry Callebaut, Soubry en Vandemoortele) met intro van Bert Beck (VLAIO)
- 3 maart: Project Circopack (bij Warnez en Seghers Balcaen) met intro van Peter Ragaert (Pack4Food)
- 10 maart: Project Smart Wateruse met intro van Ellen Pelgrims (VLAIO)
- 17 maart: project Miradi (met Migino, Didess en Ranobo) met intro van Marie Demarcke (FF)
- 24 maart: project Popeye (met Globachem, Ardo en JT Minerals en universiteiten) met intro van Steven Van Campenhout (FF)
- 31 maart: project Prometheus (met Calidris Bio, Citrique Belge, Nusciences en Fides Petfood) met intro van Lore Knaepen (FF)
- 7 april: project Q-DNA met intro van Johan Hallaert (Fevia)
- 14 april: Bakery Pilot met intro van Inge Arents (Flanders' FOOD)
Je kan de reeks ook hier volgen op de website van Kanaal Z of via speerpuntcluster Flanders' FOOD.
Aflevering 1 met intro van Tom Mondelaers (VLAIO)
In deze eerste aflevering komt de Food Pilot, de Proeftuin Living Lab Agrifood 4.0 en de samenwerking met Inex aan bod. Tom Mondelaers, projectadviseur Industry 4.0 bij VLAIO, vertelt in de introductie over het belang van de Industrie 4.0 proeftuinen voor onze Vlaamse voedingsbedrijven.
Aflevering 5 met intro van Bert Beck (VLAIO)
In de 5e aflevering van Z Food vertelt Bert Beck van VLAIO over het belang van coöperatieve projecten. Maaike Minaert van Barry Callebaut, Adelheid Muys van Soubry en Tom Sabbe van Vandemoortele vertellen over hun samenwerking in het project AutoProcess dat hun productieprocessen optimaliseert via sensortechnologieën en datagedreven procescontrole.
Aflevering 7 met intro van Ellen Pelgrims (VLAIO)
Deze aflevering wordt ingeleid door VLAIO-projectadviseur Ellen Pelgrims die COOCK-projecten toelicht. Vlaanderen behoort tot de regio's in Europa die met waterschaarste geconfronteerd worden. Bijgevolg moeten we inzetten op waterbesparing en maximaal waterhergebruik. Ook bedrijven kunnen daar een significante rol in spelen. Binnen het innovatieproject Smart WaterUse werd daarom onder meer een waterbarometer ontwikkeld, waarmee water- en droogterisico's in kaart worden gebracht. Dankzij deze tool kunnen bedrijven zelf maatregelen en actiepunten voor een beter waterbeheer uitwerken.