Op zoek naar financiering? Let op voor malafide kredietverstrekkers

Publicatiedatum

Onlangs kreeg de Vlaamse Kredietbemiddelaar van VLAIO een melding van een ondernemer die in zijn zoektocht naar financiering veel geld verloor aan een malafide kredietverstrekker. Ondanks zijn alertheid bij het doornemen van de contracten, liet hij zich toch oplichten door een buitenlandse kredietmaatschappij. De Vlaamse Kredietbemiddelaar waarschuwt jou daarom voor fraude bij online kredieten. 

Fraude bij online kredieten

De FSMA, de toezichthoudende instantie op de Belgische financiële sector, waarschuwt voor frauduleuze praktijken van kredietverstrekkers die via het internet opereren. In hun artikel "Dringend nood aan krediet? Laat u niet vangen!" wordt duidelijk gemaakt hoe deze fraudeurs te werk gaan. Ze bieden valse kredieten aan en vragen vaak voorafbetalingen, waarna ze simpelweg verdwijnen. Hoewel dit artikel zich voornamelijk richt op consumenten, is de informatie ook zeer relevant voor jou als ondernemer. Ook jij kan immers het slachtoffer worden van deze praktijken wanneer je op zoek gaat naar financiering buiten de reguliere kanalen.

Goede communicatie is essentieel

Uit ervaring weet de Vlaamse Kredietbemiddelaar dat heldere communicatie met je kredietverstrekker uiterst belangrijk is bij financiële uitdagingen. Uit het aangehaalde voorbeeld blijkt namelijk dat malafide kredietverstrekkers er opzettelijk voor kunnen zorgen dat er onvoldoende heldere communicatie naar jou als ondernemer gaat waardoor je je laat vangen.  

Maar ook bij betrouwbare kredietverstrekkers is communicatie van belang. Een duidelijke presentatie van je dossier kan het verschil maken in het al dan niet verkrijgen van financiering. Onze checklist voor het opmaken van een kredietdossier kan jou hierbij op weg helpen. 

Op zoek naar financiering

Ben je op zoek naar financiële middelen om jouw onderneming te laten groeien of om tijdelijke tekorten te overbruggen? Wees dan waakzaam, vermijd snelle online aanbiedingen en werk nauw samen met vertrouwde partners zoals je accountant en bankier.  

Onthoud ook dat er ook verschillende alternatieve financieringsmogelijkheden beschikbaar zijn voor ondernemers. Een handig hulpmiddel om deze opties te verkennen, is het financieringskompas van VLAIO. Dit instrument biedt een overzicht van de diverse financieringsvormen en ondersteunt je bij het maken van een weloverwogen keuze die aansluit bij de specifieke behoeften van je onderneming.

De Vlaamse Kredietbemiddelaar

Kom je toch niet tot een oplossing voor jouw financieringsprobleem? Dan kan de Vlaamse Kredietbemiddelaar jou misschien verder helpen. Dit kan door:

  • te verhelderen waarom de bank je dossier negatief heeft beoordeeld
  • sterke punten in een goed dossier te benadrukken en nieuwe elementen aan te brengen zodat de boodschap voor jouw bankier duidelijk wordt
  • mogelijkheden van alternatieve financiering voor te stellen
  • de communicatie met je bank te herstellen zodat constructieve gesprekken weer mogelijk zijn.

Voor meer info kan je terecht op vlaio.be/kredietbemiddelaar. Je vindt er ook een aanvraagformulier voor kredietbemiddeling bij financieringsproblemen. 

Delen: