VLAIO lanceert app voor bedrijven

Publicatiedatum

VLAIO lanceert een nieuw bijkomend informatiekanaal: een app voor bedrijven. Gebruikers van de app kunnen nieuws op maat kiezen, een afspraak maken met een bedrijfsadviseur, een aanvraag voor de kmo-portefeuille indienen en opvolgen, en vragen stellen aan de ingebouwde chatbot. De app moet bedrijven nog beter ondersteunen. 

Download on the App Store   Get it on Google Play

De app is intuïtief en biedt gepersonaliseerde ondersteuning. Het is een extra kanaal om economische groei in Vlaanderen te stimuleren. 

De gebruiksvriendelijke app sluit mooi aan bij het verwachtingspatroon van de nieuwe generatie “app-native ondernemers” die ook via apps met de overheid willen communiceren.

Mark Andries
administrateur-generaal van VLAIO

Altijd app-to-date

Op de startpagina van de app krijg je als gebruiker meteen het laatste VLAIO-nieuws te zien. In de app kan je het nieuwsoverzicht personaliseren door de thema’s te kiezen die het best bij jouw interesse aansluiten, bijvoorbeeld financiering, innoveren, digitaliseren of internationaal ondernemen. 

Je kan ook meteen je vraag stellen aan de VLAIO-chatbot. VLAIO lanceerde vorig jaar een chatbot op basis van GPT-technologie op de website en won meteen brons in de Best Bots of Belgium competitie. De chatbot in de app is identiek aan de bot op de VLAIO-website en gebruikt een grote selectie van webpagina’s als bron. Dit jaar werd de chatbot op de website al meer dan 15.000 keer gebruikt. In totaal kreeg VLAIO zo’n 28.000 vragen. 50% van die vragen gaat over subsidies, 17% over een onderneming starten en 11% over financiering. 

Afspraak maken

Ondernemers kunnen via de app een afspraak maken met een bedrijfsadviseur voor begeleiding bij een innovatief traject. In 2024 begeleidden de VLAIO-bedrijfsadviseurs al 1364 bedrijven. Iets meer dan de helft daarvan focuste op stappen naar digitale of duurzame transformatie van het bedrijf. 81% van de bedrijven telt minder dan 50 werknemers en 38% van de bedrijven is jonger dan 5 jaar. De app moet ook voor start-ups en kmo’s een verrijking zijn. 

Naar soort begeleiding onderscheiden we: 

  • 741 adviezen met betrekking tot het exploreren van kansen tot bv. het circulair maken van het business model, het maken van een innovatieprojectplan, intellectuele eigendom en financiering 
  • 656 actieve partnermatchings waarbij de adviseur een bedrijf in contact brengt met een partner die complementaire kennis kan inbrengen om haar ambitie te realiseren 
  • 378 begeleide steunaanvragen waarbij een VLAIO bedrijfsadviseur een bedrijf gratis helpt bij het vormgeven van een VLAIO steunaanvraag en daarbij meteen ook het projectplan helpt structureren

Kmo-portefeuille

Via de app kan je ook eenvoudig een kmo-portefeuille aanvragen en opvolgen. De kmo-portefeuille is een populaire subsidiemaatregel die ondernemers kunnen aanvragen om financiële steun te krijgen voor de aankoop van opleidingen of adviezen die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Via de app kan je de status van jouw lopend dossier makkelijk opvolgen. 

De VLAIO-app is nu beschikbaar voor download op zowel iOS- als Android-platforms.

Delen: