Wat wijzigt aan de regelgeving ambulante en kermisactiviteiten?
Op 1 april 2024 komt Vlaanderen wat ambulante en kermisactiviteiten betreft in een andere wereld terecht. Vanaf die dag moeten ondernemers en gemeenten rekening houden met een vernieuwde regelgeving. Maar wat verandert er nu juist? We vertellen je kort de grootste aanpassingen.
In de wetgeving, de leidraden voor lokale besturen en op de VLAIO-website vind je alles meer in detail. Zo vind je bijvoorbeeld in dit document artikel per artikel wat er nu juist wijzigt in de regelgeving.
Administratieve vereenvoudiging
Wellicht het belangrijkste element in deze vernieuwing van de wetgeving is het afschaffen van de machtigingen ambulante en kermisactiviteiten, de zogenaamde leur- of kermiskaart. Die machtigingen heeft een ondernemer niet langer nodig in Vlaanderen. Een geldige inschrijving in de Kruispuntbank van Onderneming (KBO) met een activiteit die de ambulante of kermisactiviteit toelaat, is dan voldoende, naast de andere verplichte documenten.
We stemden de regelgeving af op de gewijzigde en steeds evoluerende socio-economische realiteit en de noden van een modern beheer van handelsactiviteiten. Aangezien ambulante en kermisactiviteiten een lokale aangelegenheid zijn, krijgen steden en gemeenten een grotere autonomie om hun beleid beter en sneller af te stemmen op de lokale noden.
Samen met die voorafgaande machtiging verdwijnen ook de nationaliteitsvoorwaarden voor een ambulante handelaar of foorreiziger. Ook de moraliteitsvoorwaarden ten huize van de consument verdwijnen, al blijven de federale regels over identificatie en consumentenbescherming gelden. Promotionele verkopen buiten de eigen vestiging moeten niet meer aangegeven worden.
Meer rechtszekerheid
De vernieuwde wetgeving biedt ook meer rechtszekerheid voor de ambulante handelaar of foorreiziger. De minimumopzegtermijn bij de definitieve opheffing van een standplaats met verlies van het abonnement verhoogt naar 12 maanden. Als een onderneming zijn abonnement mag behouden, maar definitief een nieuwe standplaats toegewezen krijgt, blijft de minimumopzegtermijn 6 maanden. In gevallen van absolute noodzakelijkheid (bijvoorbeeld dringende wegenwerken) moet de gemeente geen rekening houden met deze minimumopzegtermijnen.
Een standplaats kan voortaan toegewezen worden via een persoon die de onderneming rechtsgeldig kan vertegenwoordigen. De gemeente kan een identiteitsbewijs vragen om de identiteit van die persoon te verifiëren. Ze kan dat ook doen om de hoedanigheid van de personen die de standplaats innemen te controleren. Een kandidatuur indienen voor standplaats op een openbare kermis moet voortaan digitaal gebeuren, tenzij het gemeentelijke reglement hiervan afwijkt. Kan je bij de toewijzen van een dergelijke standplaats op basis van de wettelijke criteria geen onderscheid maken tussen de ingediende kandidaturen? Dan mag je vanaf 1 april een loting organiseren.
De regels rond overdracht van een standplaats met abonnement voor kermisactiviteiten zijn geactualiseerd. Ze zijn nu gelijk aan de regels voor de ambulante activiteiten in dergelijke situaties. Een foorreiziger moet voortaan bewijsstukken over de inschrijving bij de Dienst voor Inschrijven van Voertuigen (DIV) en, in voorkomend geval, voor speeltoestellen zonder aandrijving kunnen voorleggen.
Ook maatschappen zijn welkom
Sinds de nieuwe vennootschapswetgeving kan een maatschap zich inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen en een ondernemingsnummer krijgen. Maatschappen kunnen voortaan ambulante en kermisactiviteiten uitoefenen. Ze mogen een standplaats op een markt, een kermis of een andere locatie aanvragen en toegewezen krijgen.
Belangrijke wijzigingen bij occasionele verkopen met niet-commercieel karakter
Deze hervorming zorgt eveneens voor belangrijke aanpassingen aan de regelgeving van de occasionele verkopen met niet-commercieel karakter. Denk daarbij aan acties van verenigingen of particulieren voor een goed doel. In onderstaand artikel lees je er meer over.
De gemeente kan een voorafgaande toestemming vragen van een individuele particuliere verkoop. Die verplichting moet voortaan in een gemeentelijk reglement opgenomen zijn.
Vanaf 1 april 2024 vernieuwt de regelgeving over ambulante handel en kermissen
Je hebt het zeker al gehoord: op 1 april 2024 gaat de wetswijziging over de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten in. Zowel ondernemingen als steden en gemeenten passen hun activiteiten best aan. Benieuwd wat deze wijzigingen juist inhouden? Je leest er alles over op www.vlaio.be/wetswijziging2024.