Zelfstandige starters zijn gelukkiger dan in loondienst
Maar liefst 70% is nu gelukkiger
Eigen baas zijn, meer flexibiliteit hebben en zichzelf ontplooien zijn de belangrijkste motivatoren voor starters om voor een activiteit als zelfstandige te kiezen. Ze kiezen daarvoor niet noodzakelijk iets wat in de lijn ligt met hun studies of met hun loopbaan tot dusver. Een derde van de zelfstandigen doet zelfs iets helemaal anders. Dat betreuren ze achteraf niet. Zeven op tien zelfstandigen die eerst als werknemer aan de slag waren, zijn (veel) gelukkiger wanneer ze niet moeten luisteren naar een baas. Nog eens 20% is even gelukkig als zelfstandige dan als loontrekkende.
Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Graadbarometer van Acerta, een grootschalig onderzoek onder startende zelfstandigen. Dit jaar liep het onderzoek van 29 mei 2020 tot en met 20 juni 2020, 1.023 respondenten namen eraan deel.
De meesten starten alleen en zonder ondernemingsplan
Veruit de meeste zelfstandigen (86%) starten alleen, zonder vennoot, en 60% doet dat ook zonder eigenlijk businessplan. Twee jaar geleden startten zeven op tien nog zonder uitgewerkt ondernemingsplan. De meeste steun zoeken zelfstandigen bij hun boekhouder. Zeven op tien vertrouwen op de steun van een accountant, terwijl niet eens de helft gaat aankloppen bij andere externe partners, zoals de bank, de beroepsfederatie of collega-zelfstandigen.
11.314 euro financiële buffer
Een startende zelfstandige in hoofdberoep voorziet in een gemiddelde financiële buffer van 11.314 euro. En ook al starten velen zonder een echt businessplan, zij kijken vaak naar hun boekhouder om te helpen bepalen welke omzet nodig is om een bepaald netto-inkomen te halen. Maar liefst de helft van de starters kan binnen de maand van zijn zelfstandige activiteit leven; 14% heeft een jaar nodig om zover te geraken en 8,7% meer dan een jaar.
Klare kijk op alle facetten is cruciaal voor succes
Toch is een klare kijk op alle facetten van het ondernemerschap van cruciaal belang. Bij de start botsen nieuwe zelfstandigen vooral op de administratie die bij een zelfstandige activiteit komt kijken (40% zet het in de top vijf) en op de zoektocht naar klanten (36,7% zet het in de top vijf). Dit laatste blijkt niet altijd zo evident als ze hadden ingeschat. Starters hebben vaak nog niet de middelen noch de kennis om de juiste communicatiekanalen in te zetten. Opvallend: slechts vier op tien die afgelopen jaar begonnen, hebben al een website. Twee jaar geleden was dat nog 80%.
Starten in tijden van corona? Het kan! VLAIO zet je op weg!
Je bruist van enthousiasme en ideeën om een eigen zaak te starten. Proficiat! Er staat jou een boeiende reis te wachten. Maar is het in tijden van corona überhaupt mogelijk om van een ondernemersdroom ook een zakelijk succes te maken? Jazeker! Met wat lef, ambitie én een grondige voorbereiding kan dit hét ideale moment zijn om de sprong tot ondernemen te wagen! De nieuwe startersgids van VLAIO ‘Altijd onderweg’ is dé reisgids die je daarbij begeleidt.
Aan de slag met de startersgids ‘Altijd onderweg’
Via het online startersplatform www.vlaio.be/startersgids maak je stap voor stap kennis met de kansen en uitdagingen van het ondernemersleven. Je kan een profiel aanmaken en via een persoonlijk dashboard jouw unieke route uitstippelen en opslaan. In de verschillende wijken vind je oefeningen, tips, templates en contacten om je netwerk te versterken, je ideeën aan te scherpen en de nodige centen te vinden – allemaal samengesteld door ondernemingsexperts die niets liever willen dan dat jij je droom waarmaakt.