Slimme verlichting: beter voor de economie én de planeet

Door in te zetten op slimme verlichting bouwt Project Nekton met bedrijven aan een duurzamere wereld. De groeiplannen van de scale-up kregen een boost dankzij de kmo-groeisubsidie van VLAIO. Het aanbod werd gedigitaliseerd en uitgebreid tot een doorgedreven Light as a Service (LaaS).

© Projekt Nekton

Lightnerds

Project Nekton helpt bedrijven om energie te besparen op vlak van verlichting. Ze noemen zichzelf ‘lightnerds’ en hebben als missie om met hun expertise in verlichting bij te dragen aan een duurzamere wereld. Cédric Genbrugge, business partner: “Bij Project Nekton willen we samen met onze klanten impact realiseren, op bedrijfsniveau en daarbuiten. Duurzaamheid heeft vaak een negatieve bijklank en wordt geassocieerd met minder verbruiken, besparen … Wij willen vooral meer: meer comfort, meer innovatie. Niet minder, maar slimmer.” 

Meten is weten

Cédric: “Vandaag hoeven we bedrijven niet langer te overtuigen van de overstap naar energiezuinige (led-)verlichting, want dat betekent voor hen al snel een besparing van 50%. Maar je kan nog een stap verder gaan door je verlichting slim te maken: dankzij een slimme sensor past de verlichting zich automatisch aan de omgeving aan, zoals aanwezigheid en inkomend daglicht. Zo bespaar je nog eens 50% en kom je uiteindelijk op een besparing van 75 à 85% ten opzichte van de verouderde lichtinfrastructuur. Om die cijfers te bewijzen, hebben we data nodig. Door elke lamp uit te rusten met een draadloze node, die op zijn beurt geconnecteerd is met de cloud, verzamelen we informatie over hoe de verlichting gebruikt wordt en hoeveel de klant bespaart. Zo kunnen we aantonen dat wat we in theorie beloven, in de praktijk bevestigd wordt: de investering betaalt zichzelf volledig terug.” 

Aan de hand van data kunnen we bewijzen dat wat we in theorie beloven, in de praktijk bevestigd wordt: de investering betaalt zichzelf volledig terug.

Cédric Genbrugge
Business partner Project Nekton

Kmo-groeisubsidie voor digitalisering

Om nog een stap verder te gaan met de data die het bedrijf verzamelt, vroeg Project Nekton een kmo-groeisubsidie aan binnen het thema digitalisering. 

© Projekt Nekton

Cédric: “Als dienstverlener zijn we onafhankelijk en kunnen we met eender welk merk van lichtarmatuur in zee gaan. Ook sturingen willen we onafhankelijk kunnen integreren in onze projecten. Dankzij de financiële steun konden we iemand aanwerven om de verschillende platformen, SaaS-pakketten en API’s op de markt in kaart te brengen, en te onderzoeken welke systemen we in onze oplossingen kunnen integreren. Het heeft geen zin om het warm water opnieuw te vinden.” 

“We hadden al even alle informatie verzameld – we bestonden drie jaar toen we de subsidie aanvroegen – maar we misten maturiteit. Door verplicht bij ons project stil te staan, waren we steeds meer overtuigd. Op een bepaald moment maakten we de klik en beslisten we om ervoor te gaan, of we de subsidie nu binnenhaalden of niet. Het was een berekend risico, maar we geloofden erin. Dankzij de subsidie konden we het ook echt waarmaken. Mijn tip aan andere ondernemers is dan ook: durf te springen. Je moet natuurlijk iets tastbaars hebben, maar zodra je het gevoel hebt dat je erin gelooft, dan moet je er gewoon voor gaan. En ga op zoek naar gelijkgestemde bedrijven om ervaringen uit te wisselen. Dat is zoveel waard.” 

Durf springen. Als je erin gelooft, dan moet je er gewoon voor gaan.

Cédric Genbrugge
Business partner Project Nekton

Light as a Service (LaaS)

Project Nekton wil klanten ontzorgen door ook de plaatsing, monitoring en proactief onderhoud van hun verlichtingsinstallaties te doen. Cédric: “We willen onze oplossing aanbieden als Light as a Service (LaaS). De klant ontvangt bijvoorbeeld geautomatiseerde rapporten en krijgt zo makkelijk zicht op de ROI. Bovendien kunnen we de data die we verzamelen, linken met andere gebouwbeheersystemen. Aan de hand van de bewegingssensoren in de lampen weten we hoe frequent de vergaderzalen gebruikt worden en kunnen we HVAC-systemen, ventilatie, verwarming, enz. hierop afstemmen.” 

© Projekt Nekton

Blik op de toekomst  

En de toekomst? Die is alvast veelbelovend. Cédric: “Hoe meer bedrijven met duurzaamheid bezig zijn, hoe beter. De vijver is groot genoeg, ook in het buitenland. We willen dan ook ons systeem ter beschikking stellen van andere bedrijven. Producenten van lichtarmaturen bijvoorbeeld tonen grote interesse in onze software.”

“Sinds augustus 2023 is de productie van tl-lampen in Europa verboden. Veel grote bedrijven moeten dan ook hun verouderde verlichting vervangen. Dankzij de data uit onze projecten kunnen we bewijzen dat slimme verlichting de way to go is. Net zoals bij elektrische wagens, waar steeds meer naar de Total Cost of Ownership gekeken wordt, beseffen bedrijven dat ze hun investering verschillende keren kunnen terugverdienen. En dat dus zowel de economie als de planeet er beter van worden.” 

 

De kmo-groeisubsidie, ook iets voor jou? 

Projekt Nekton kreeg een kmo-groeisubsidie binnen het thema digitalisering. Geïnspireerd door hun verhaal? Neem dan zeker een kijkje op de pagina's over de kmo-groeisubsidie.

Wil je weten of jouw digitale plannen in aanmerking komen voor de kmo-groeisubsidie? Check het snel.