Wat na de aanvraag van de ecologiepremie+?
Goedkeuring van het project
VLAIO brengt de steunaanvrager per mail op de hoogte van de beslissing. Je ontvangt de beslissingsbrief, uitbetalingsmodaliteiten, beroepsmogelijkheden en de detail van de steunberekening.
Start- en uitvoeringstermijnen van het project
Steunaanvraag ingediend voor 1 juli 2024
De investeringen moet starten binnen de zes maanden na de beslissing tot toekenning van de steun (beslissingsdatum) en moeten beëindigd worden binnen drie jaar na de beslissing tot toekenning van de steun.
De uitbetaling moet aangevraagd worden binnen de twaalf maanden na beëindiging van de investeringen (datum van de laatste factuur).
Steunaanvraag ingediend na 1 juli 2024
De investeringen moeten starten binnen twaalf maanden na de beslissing tot toekenning van de steun (beslissingsdatum) en moeten beëindigd worden binnen drie jaar na de beslissing tot toekenning van de steun.
De uitbetaling moet aangevraagd worden binnen de twaalf maanden na beëindiging van de investeringen (datum van de laatste factuur).
Uitbetaling
Basisvoorwaarden uitbetaling
De basisvoorwaarden voor de uitbetaling zijn:
- een correcte uitvoering van de goedgekeurde aanvraag
- het tijdig en correct aanleveren van de bewijsstukken
- het naleven van de toepasselijke wettelijke bepalingen
Uitbetaling in schijven
De toegekende steun wordt uitbetaald in drie schijven. De eerste schijf van 30% wordt uitbetaald nadat er voor 30% gesteunde projectkosten werden aangetoond. De tweede schijf na 60% aantoonbare gesteunde projectkosten. De laatste schijf van 40% wordt uitbetaald na de beëindiging van het project en na controle door VLAIO. De ‘datum van beëindiging’ is de datum:
- van de laatste factuur
- of van de akte bij verwerving van een onroerend goed dat in aanmerking komt voor steun
- of van de ondertekeningsdatum van de laatste of enige financiële leasingovereenkomst
De aanvrager voegt de bewijsstukken met betrekking tot de gesteunde investeringskosten toe bij de uitbetalingsaanvraag. VLAIO controleert de verantwoordingsstukken en kan bijkomende informatie opvragen.
Aanvraag eerste schijf en/of tweede schijf elk voor 30% van de steun
Van zodra het project voor minstens 30%/60% gerealiseerd is, vraagt de aanvrager de uitbetaling van de eerste/tweede schijf aan. De aanvrager voegt hierbij de volgende bewijsstukken:
- de facturen voor de aankopen en indien van toepassing de financiële leasingovereenkomsten
- het bewijs van activering: de afschrijvingstabellen of een uittreksel uit de grootboekrekeningen
- de excel met overzicht facturen
Aanvraag laatste schijf van 40% van de steun
De aanvrager vraagt ten laatste twaalf maanden na beëindiging van het project de uitbetaling van de derde schijf aan en voegt daarbij de volgende bewijsstukken:
- de facturen voor de aankopen en indien van toepassing de financiële leasingovereenkomsten
- het bewijs van activering: de afschrijvingstabellen of een uittreksel uit de grootboekrekeningen
- de excel met overzicht facturen
- de verklaring op eer
Indien na afloop van het project de gemaakte kosten lager uitvallen dan oorspronkelijk geraamd, zal de steun pro rata herberekend worden in verhouding tot de aangetoonde steunbare kosten. Als de gemaakte kosten hoger uitvallen dan oorspronkelijk geraamd, kan de toegezegde steun niet overschreden worden. De steun wordt herberekend als in de opgegeven totale investeringskost niet-essentiële (of niet-steunbare) componenten werden opgenomen van de technologie.
De steun is pas definitief verworven na goedkeuring van de gerapporteerde kosten. De steun kan herzien worden als onrechtmatigheden vastgesteld worden tijdens de controle door VLAIO.
Hoe een schijf aanvragen?
Log in via e-loketondernemers.be. Het e-loket voor ondernemers is een overkoepelend digitaal platform waar je op één plaats een overzicht vindt van de producten die je aangevraagd hebt over verschillende agentschappen, steden en gemeenten heen. Aanmelden kan veilig én vlot met eID/itsme, het ecologiepremie+-dossier vind je terug via 'Lopende aanvragen'. Klik op 'Bekijk je dossier' om de betaling aan te vragen.
Meer info hierover vind je in de demo van de aanvraag tot uitbetaling.