Investeringssteun voor micro-WKK op biogas kleiner dan 10kW
Samengevat
Wat houdt de maatregel in
Ondernemingen en vzw's kunnen bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) voor de aanschaf van een micro-warmtekrachtkoppeling (micro-WKK) op biogas met een nominaal elektrisch vermogen kleiner dan 10kW investeringssteun verkrijgen in de plaats van Vlaamse warmtekrachtcertificaten (WKC).
Een warmtekrachtkoppeling is een installatie die naast warmte ook elektriciteit produceert.
Wie komt in aanmerking
Zowel eenmanszaken, handelsvennootschappen als vzw's van een nieuwe micro-WKK op biogas in het Vlaamse Gewest die in dienst is gesteld vanaf 1 januari 2018 kunnen van deze maatregel genieten.
Wat komt in aanmerking
In aanmerking komt een micro-WKK op biogas waarvan het nominaal elektrisch vermogen kleiner is dan 10kW. Een micro-WKK is een installatie die naast warmte ook elektriciteit produceert. Er zijn verschillende technologieën die in aanmerking komen voor steun als micro-WKK zoals een interne verbrandingsmotor, brandstofcel, stirlingmotor of microturbine. WKK's vanaf 10kW kunnen geen investeringssteun genieten maar komen eventueel wel in aanmerking voor de warmtekrachtcertificaten.
Enkel micro-WKK's die nieuw zijn aangeschaft en in werking zijn gesteld na 1 januari 2018 in het Vlaamse Gewest komen in aanmerking voor steun. De installatie dient ook te beschikken over een AREI-keuringsverslag. De micro-WKK dient gebruik te maken van biogas en moet bij de steunaanvraag voorkomen op de lijst van erkende types micro-WKK-installaties.
De micro-WKK moet kwalitatief zijn wat inhoudt dat de relatieve primaire energiebesparing (RPE) groter dan nul procent moet zijn. M.a.w. de primaire energiebesparing, het verschil tussen het brandstofverbruik van de energieopwekking van een gescheiden referentiesysteem (bv. warmte van een ketel en elektriciteit uit het net) met dat van de micro-WKK, moet positief zijn. De geproduceerde warmte van de micro-WKK moet ook nuttig aangewend worden (bv. productie van warm water, verwarming, ...).
Omvang steun
De steun wordt onder andere bepaald door het nominaal elektrisch vermogen (Pnom) en het brandstoftype. Voor de steunberekening komen enkel de investeringskosten in aanmerking die rechtstreeks verbonden zijn aan de micro-WKK zelf, inclusief het eventuele vergistingsgedeelte.
Voor biogas is de steun beperkt tot € 4.700 x Pnom én maximaal tot:
- 65% voor kleine ondernemingen;
- 55% voor middelgrote ondernemingen;
- 45% voor grote ondernemingen;
van de investeringskost.
De-minimis
Deze maatregel valt onder de toepassing van de Europese de-minimis-regelgeving. Hierdoor mag de de-minimissteun aan bedrijven over drie jaar gespreid niet meer dan € 300.000 bedragen. Voor meer info zie www.vlaio.be/de-minimis.
Aanvraagprocedure
De aanvraag gebeurt digitaal via het formulier op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) in twee stappen:
Stap 1 aanmelden door fabrikant-installateur: Installateur: Aanmelding van een bepaald type installatie (fabrikant-installateur);
Stap 2 premie aanvragen door eigenaar: Aanvraag voor investeringssteun micro-WKK kleiner dan 10kW (eigenaar).
Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen van deze maatregel én andere maatregelen in de Subsidiedatabank van VLAIO? Dat kan via de gratis Nieuwsbrief van de Subsidiedatabank.
Contact
1210 Brussel
België