Water(be)sparend bedrijfsproject

Laatst gewijzigd op 23 apr 2019 (Alle wijzigingen)
Geen aanvraag meer mogelijk

Samengevat

Voor wie
ondernemingen
Voor wat
bedrijfsoverschrijdend (her)gebruik van water
Subsidie via oproep
tot 75 % van het investeringsbedrag

Wat houdt de maatregel in

Bedrijven die op een duurzame manier bedrijfsoverschrijdend (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen en in droogteperiodes waterschaarste voorkomen of milderen, konden bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een projectsubsidie bekomen van maximum 75% van het investeringsbedrag. Het project moest worden uitgevoerd door minstens drie bedrijven.

De VMM lanceerde deze maatregel eenmalig onder de noemer 'Proeftuinen droogte'. Een aanvraag kon ingediend worden tot en met 12 april 2019. 

Wie komt in aanmerking

Samenwerkingsverbanden van minstens drie bedrijven komen in aanmerking voor deze subsidie. De subsidie is gericht op bedrijven, zowel industrie als landbouw. 

Vlaamse instellingen, overheden, kennisinstellingen, studiebureaus, vzw’s en feitelijke verenigingen, drinkwatermaatschappijen en Aquafin kunnen participeren in de samenwerkingsverbanden, maar kunnen zelf geen voorstel indienen.

Wat komt in aanmerking

Het initiatief moet gelegen zijn in een gebied/regio waar er zich effectief problemen met waterschaarste voordoen.

Voorbeeldprojecten zijn:

  • Drie lokale bedrijven investeren in een gezamenlijk bekken waar het regenwater opgevangen wordt. Naast de opvang voorzien ze ook het nodige netwerk zodat dit water verdeeld kan worden op de momenten van waterschaarste.
  • Op momenten van waterschaarste kan er verzilting optreden. Verschillende partners dringen verzilting terug door de zoetwaterbeschikbaarheid te vergroten.
  • Binnen een cluster van bedrijven worden de afvalwaterstromen en waterbehoeften van de verschillende bedrijven integraal bekeken. Zo worden er mogelijke interessante combinaties gemaakt.
  • Bedrijven beslissen gezamenlijk om de nodige voorzieningen te treffen om in periodes met wateroverschot meer water te laten infiltreren. Dat dan kan opgepompt worden op het moment van droogte.

De projectoproep ‘Proeftuinen droogte’ sluit aan bij het programma Water-Land-Schap. Deze subsidiemogelijkheid richt zich tot het aanpakken van watergebonden uitdagingen in collectief verband. Voorstellen indienen hiervoor kon tot en met 1 maart 2018.

De uitvoering van het project duurt maximaal vijf jaar en start uiterlijk 6 maanden na betekening van het (ministerieel) besluit aan de initiatiefnemer.

Omvang steun

Projecten komen in aanmerking vanaf een budget van € 100.000. 

De aanvraag tot subsidiëring bedraagt minimaal €100.000 en dit voor maximaal 75% van de projectbegroting (exclusief btw)Enkel investeringskosten - geen grondaankopen - komen voor steun in aanmerking. Daarnaast is voorzien dat je tot 20 % te verantwoorden kosten voor omkaderende activiteiten kunt inbrengen.

Aanvraagprocedure

De aanvraag moest ten laatste op 12 april 2019 worden ingediend. 

Voor meer info zie www.vmm.be/water/projecten/proeftuinen-droogte.