Wijzigingen aan Vlaams opleidingsverlof (vergoeding voor de werkgever)
Het loonplafond voor het schooljaar 2024-2025 wordt naar jaarlijkse gewoonte geïndexeerd. Werknemers die Vlaams opleidingsverlof opnemen hebben sinds 1 september 2024 recht op de uitbetaling van hun normale loon, tot een plafond van € 3.641 bruto per maand.
Ook in het schooljaar 2024-2025 kan je het aantal uren in het kader van het Gemeenschappelijk initiatiefrecht verdubbelen. Een werknemer die zowel opleidingen volgt op eigen initiatief, als ingaat op het voorstel van de werkgever om een opleiding te volgen, verdubbelt zijn recht op VOV (persoonlijk maximum) en kan tot maximaal 250 VOV-uren (voor een voltijdse tewerkstelling) opnemen, met maximum 125 uur voor opleidingen op eigen initiatief en maximum 125 uur voor andere opleidingen op voorstel van de werkgever. Daarnaast zullen er, onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad, ook een aantal wijzigingen doorgevoerd worden in het VOV voor schooljaar 2024-2025: 1. Verduidelijking van de aanduiding als opleidingsvertrekker. 2. Wijziging van de registratietermijn: uiterlijk bij de start van de opleiding. 3. Aanwezigheidsvereiste wordt afhankelijk van het type opleiding. 4. Registratieaanvraag vervalt wanneer de werkgever niet binnen de 30 dagen ingaat op verzoek tot bijkomende informatie.
Ook in het schooljaar 2023-2024 kan je het aantal uren in het kader van het Gemeenschappelijk initiatiefrecht in schooljaar verdubbelen. Een werknemer die zowel opleidingen volgt op eigen initiatief, als ingaat op het voorstel van de werkgever om een opleiding te volgen, verdubbelt zijn recht op VOV (persoonlijk maximum) en kan tot maximaal 250 VOV-uren (voor een voltijdse tewerkstelling) opnemen, met maximum 125 uur voor opleidingen op eigen initiatief en maximum 125 uur voor andere opleidingen op voorstel van de werkgever.
1. Werknemers die Vlaams opleidingsverlof opnemen hebben recht op de betaling van hun normale loon, begrensd tot een bepaald bedrag, dat jaarlijks geïndexeerd wordt. Voor de periode van 1 september 2022 tot 31 augustus 2023 werd dit bedrag verhoogd tot € 3.170 bruto per maand. 2. Ook in het schooljaar 2022-2023 kan je het aantal uren in het kader van het Gemeenschappelijk initiatiefrecht in schooljaar 2022-23. verdubbelen. Een werknemer die zowel opleidingen volgt op eigen initiatief, als ingaat op het voorstel van de werkgever om een opleiding te volgen, verdubbelt zijn recht op VOV (persoonlijk maximum) en kan tot maximaal 250 VOV-uren (voor een voltijdse tewerkstelling) opnemen, met maximum 125 uur voor opleidingen op eigen initiatief en maximum 125 uur voor andere opleidingen op voorstel van de werkgever.
Vlaanderen wil met de steun en middelen van het ESF-programma 2014-2020 REACT-EU de leergoesting van de werknemers aanwakkeren en geeft bij wijze van experiment de werkgever de expliciete rol om opleidingen voor te stellen aan hun werknemers. Hierdoor kunnen ze hun toekomstkansen in de sector en op de Vlaamse arbeidsmarkt versterken. De opleidingen die de werkgever voorstelt aan de werknemer moeten niet gerelateerd zijn aan de huidige job. Opleidingen die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de huidige job blijven voor rekening van de werkgever. Een werknemer die zowel opleidingen volgt op eigen initiatief, als ingaat op het voorstel van de werkgever om een opleiding te volgen, verdubbelt zijn recht op VOV (persoonlijk maximum) en kan tot maximaal 250 VOV-uren (voor een voltijdse tewerkstelling) opnemen, met maximum 125 uur voor opleidingen op eigen initiatief en maximum 125 uur voor andere opleidingen op voorstel van de werkgever. Het initiatief moet bij de aanvraag opgegeven worden in het WSE-loket. Aanvragen voor schooljaar 21-22 zijn mogelijk vanaf 1 september. Meer informatie op Gemeenschappelijk initiatiefrecht in schooljaar 21-22.