Wijzigingen aan Vlaams opleidingsverlof (vergoeding voor de werkgever)

Vanaf 1 september 2025 worden de regels van het Vlaams opleidingsverlof (VOV) tweeledig bijgestuurd: 1. Alle beroepskwalificerende trajecten erkend door de Vlaamse Gemeenschap zullen recht geven op VOV mits bijkomende voorwaarde voor opleidingen goedgekeurd door de Vlaamse opleidingscommissie en het bevoegde paritaire comité wat de opleidingen per bedrijfstak betreft. Voor bedrijfsinterne opleidingen zal je een gunstig preadvies moeten krijgen om na te gaan of de opleiding voldoende arbeidsmarktgericht is. 2. Het gemeenschappelijk initiatiefrecht wordt structureel verankerd waarmee de maximale jaargrens permanent verhoogd wordt van 125 naar 250 uren Vlaams opleidingsverlof voor voltijdse werknemers.

Vanaf 1 september 2025 worden de regels van het Vlaams opleidingsverlof (VOV) tweeledig bijgestuurd: 1. Voor bedrijfsinterne opleidingen zal je een gunstig preadvies moeten krijgen over de arbeidsmarktgerichtheid van de opleiding. De Vlaamse Regering moet wel nog de procedure en de voorwaarden van het preadvies bepalen. 2. Het gemeenschappelijk initiatiefrecht wordt structureel verankerd.

Het loonplafond voor het schooljaar 2024-2025 wordt naar jaarlijkse gewoonte geïndexeerd. Werknemers die Vlaams opleidingsverlof opnemen hebben sinds 1 september 2024 recht op de uitbetaling van hun normale loon, tot een plafond van € 3.641 bruto per maand.

Ook in het schooljaar 2024-2025 kan je het aantal uren in het kader van het Gemeenschappelijk initiatiefrecht verdubbelen. Een werknemer die zowel opleidingen volgt op eigen initiatief, als ingaat op het voorstel van de werkgever om een opleiding te volgen, verdubbelt zijn recht op VOV (persoonlijk maximum) en kan tot maximaal 250 VOV-uren (voor een voltijdse tewerkstelling) opnemen, met maximum 125 uur voor opleidingen op eigen initiatief en maximum 125 uur voor andere opleidingen op voorstel van de werkgever. Daarnaast zullen er, onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad, ook een aantal wijzigingen doorgevoerd worden in het VOV voor schooljaar 2024-2025: 1. Verduidelijking van de aanduiding als opleidingsvertrekker. 2. Wijziging van de registratietermijn: uiterlijk bij de start van de opleiding. 3. Aanwezigheidsvereiste wordt afhankelijk van het type opleiding. 4. Registratieaanvraag vervalt wanneer de werkgever niet binnen de 30 dagen ingaat op verzoek tot bijkomende informatie. 

Ook in het schooljaar 2023-2024 kan je het aantal uren in het kader van het Gemeenschappelijk initiatiefrecht in schooljaar verdubbelen. Een werknemer die zowel opleidingen volgt op eigen initiatief, als ingaat op het voorstel van de werkgever om een opleiding te volgen, verdubbelt zijn recht op VOV (persoonlijk maximum) en kan tot maximaal 250 VOV-uren (voor een voltijdse tewerkstelling) opnemen, met maximum 125 uur voor opleidingen op eigen initiatief en maximum 125 uur voor andere opleidingen op voorstel van de werkgever.