BEL-COO
Wat?
Het BEL-COO programma richt zich tot Belgische ondernemingen die een gezamenlijk onderzoeks- of ontwikkelingsproject willen uitwerken met ondernemingen uit de andere Belgische gewesten. De duurtijd van een BEL-COO project situeert zich tussen 12 en 36 maanden.
Samenstelling van het consortium?
- Het BEL-COO programma is een initiatief van VLAIO (Vlaanderen), SPW Recherche (Wallonië) en Innoviris (Brussel). Ondernemingen die wensen deel te nemen aan een BEL-COO project vragen voor hun deel in het project steun aan via de bestaande steuninstrumenten in hun eigen regio.
- VLAIO participeert met volgende programma’s: ontwikkelingsprojecten en onderzoeksprojecten. Het Vlaamse luik van de BEL-COO projecten dient de modaliteiten van één van deze programma’s te volgen (meer info vind je via het menu hierboven), met uitzondering van de afwijkingen die op deze pagina vermeld worden.
- De regionale financieringsinstellingen organiseren een centraal overleg over het financieren van de projecten, maar behouden een decentrale financiering. Elke financieringsinstelling is dus verantwoordelijk voor de financiering van de ondernemingen uit de eigen regio.
Doelgroep?
De doelgroep zijn Vlaamse ondernemingen die een gezamenlijk onderzoeks- of ontwikkelingsproject wensen uit te werken tussen ondernemingen uit de verschillende Belgische Gewesten: Vlaanderen, Wallonië en Brussel.
Bijkomende vereisten voor het projectconsortium:
- Het projectconsortium bestaat ten minste uit twee ondernemingen van twee verschillende Belgische regio’s.
- Geen van de deelnemende ondernemingen heeft een budget dat groter is dan 70% van het totale projectbudget.
- Elke deelnemende onderneming voert O&O taken uit met een duidelijk technisch risico en participeert in de economische resultaten van het project (geen onderaannemersrelatie).
- Onderzoeksinstellingen kunnen deelnemen als onderaannemer of onderzoekspartner van de deelnemende bedrijven. Ze kunnen evenwel niet optreden als rechtstreekse begunstigde.
- De deelnemende ondernemingen zijn geen ondernemingen in moeilijkheden (OIM). Specifiek voor de Vlaamse onderneming(en): indien de Vlaamse onderneming een OIM is op het moment van de VLAIO-steunaanvraag, dan moet een OIM-remediëringsplan toegevoegd worden aan de Vlaamse aanvraag, dat onderbouwt hoe de OIM remediëring tijdig tot stand zal komen. Het bewijs van de uitgevoerde remediëring moet aangeleverd worden vooraleer de beslissing tot steuntoekenning genomen wordt.
Status oproep?
Consortia kunnen continu projecten indienen in het BEL-COO programma. De evaluatie gebeurt eveneens op continue basis. Er wordt gestreefd naar een evaluatieperiode van maximaal 4 maanden.
Meer informatie?
- BEL-COO Guidelines for applicants
- Voor specifieke vragen of voorbesprekingen: patricia.menten@vlaio.be, T +32 2 432 43 29
- Toegang tot de pagina's van de gewestelijke programma’s waarbinnen je bedrijf financiële steun kan aanvragen :
Documenten voor indiening
De indiening van het Vlaamse deel van een BEL-COO aanvraag verloopt via het e-portaal van het programma waarvan je wenst gebruik te maken.
- Indien het Vlaamse deel enkel bestaat uit ontwikkelingsactiviteiten, dan dien je in via het e-portaal van de ontwikkelingsprojecten.
- Indien het gaat over een combinatie van onderzoek en ontwikkeling, of enkel onderzoek, dan dien je in via het e-portaal van de onderzoeksprojecten.
Belangrijk is dat je in het e-portaal aangeeft dat het gaat over een BEL-COO project. Op deze manier word je doorverwezen naar de correcte templates.
De niet-Vlaamse mede-aanvragers van het BEL-COO project dienen zich NIET als aanvrager te registreren via het e-portaal van VLAIO.
Volgende documenten dienen verplicht opgeladen te worden:
- BEL-COO proposal application form: de overkoepelende interregionale BEL-COO aanvraag template
- Application form R&D projects: annex international and interregional projects (impact/business case): in te dienen door elke Vlaamse onderneming die als aanvrager participeert in het projectconsortium.
- De draft consortiumovereenkomst (hoeft niet ondertekend te zijn)
- Projectbegroting: de template van de projectbegroting
- Bepaling grootte onderneming: de bepaling van de grootte van je onderneming
Sommige bedrijven moeten daarnaast onderstaande documenten opladen:
- Ondernemingen in moeilijkheden voegen een verplicht remediëringsplan toe.
- Starters (kmo’s < 3 jaar) en ondernemingen in moeilijkheden moeten een verplicht kasstroomplan toevoegen.
- Grote ondernemingen en energie intensieve kmo's voegen voor projecten vanaf 1 oktober 2022 een toelichting van het klimaatplan toe.”