Beoordeling van de projectvoorstellen
De projectvoorstellen worden beoordeeld volgens een vaste beoordelingsprocedure.
Eerst gaan we na of je projectvoorstel ontvankelijk is. Beschikken alle partners over rechtspersoonlijkheid? Is het project nog niet afgerond of (in het geval van staatssteun) nog niet aangevat? Worden Europese regels inzake duurzaamheid, milieu en gelijke kansen nageleefd?
Als dit allemaal in orde is, onderwerpen we je projectvoorstel aan een strategische en operationele beoordeling.
Bij de strategische beoordeling bekijken we:
- De probleemanalyse en de relevantie van het projectvoorstel;
- De doelgroepen;
- De doelstellingen;
- De deskundigheid van de projectpartners;
- Het duurzaam effect en de continuïteit;
- De bijdrage tot de programma-indicatoren;
Bij de operationele beoordeling bekijken we:
- De concrete uitwerking van het project op basis van de activiteiten en werkpakketten;
- De mijlpalen en de planning;
- Het projectmanagement;
- Het budget;
- De voorziene financiering;
- Het risicobeheer;
- De transversale thema’s (milieu, duurzaamheid en gelijke kansen);
Beide beoordelingen worden op 50 punten gequoteerd. Om voor goedkeuring in aanmerking te komen, moeten projectvoorstellen minimaal 30/50 op de strategische beoordeling behalen én een globale score van minimaal 60/100.
Een eerste screening wordt uitgevoerd door de EFRO-Beheersautoriteit. De Beheersautoriteit kan contact opnemen met de projectindiener voor verdere (technische) verduidelijkingen. Daarnaast worden de projectvoorstellen ook voorgelegd aan onafhankelijke, inhoudelijke experts in een Technische Werkgroep.
Projecten binnen deze oproep worden eveneens ter validering voorgelegd aan de Stuurgroep van de GTI Limburg, waarbij deze de inpasbaarheid binnen het strategisch kader van de GTI Limburg (i.c. Salkturbo) aftoetst. Op basis van het advies van de Technische Werkgroep en de validatie door de Stuurgroep, neemt de EFRO-Beheersautoriteit vervolgens een definitieve beslissing.
De EFRO-Beheersautoriteit streeft naar een definitieve beslissing van deze oproep tegen oktober 2024.
Niet akkoord?
Wanneer je niet akkoord gaat met een beslissing van de EFRO Beheersautoriteit kan je gebruik maken van een beroepsprocedure.
Werkwijze beroepsprocedure
Volgende beroepen kunnen worden ingesteld:
- Administratief beroep: Je tekent binnen de 15 kalenderdagen na ontvangst van de beslissing beroep aan met een duidelijke formulering van de opmerkingen en cijfermatige gevolgen.
- Het “willig en oneigenlijk beroep’: in te leiden bij de bevoegde administratie bij middel van een gewone geargumenteerde brief, te richten aan VLAIO, Afdeling Europese Programma’s, Koning Albert II-laan 15 bus 331 – 1210 Brussel, of mail aan economie.europa@vlaanderen.be.
- Het “hiërarchisch beroep’: in te leiden bij middel van een gewone geargumenteerde brief, te richten aan de Vlaamse minister bevoegd voor economie, Koning Albert II-laan 35 bus 90 – 1030 Brussel.
- Beroep via de rechtbank:
- Als het werkelijk en rechtstreeks voorwerp van de betwisting betrekking heeft op een subjectief recht zijn de gewone burgerlijke rechtbanken bevoegd.
- Als het werkelijk en rechtstreeks voorwerp van de betwisting geen betrekking heeft op een subjectief recht kan je tegen de beslissing een beroep tot nietigverklaring instellen bij de afdeling administratie van de Raad van State wegens overtreding van hetzij substantiële, hetzij op straffe van nietigheid voorgeschreven vormen, overschrijding of afwending van macht. Dit beroep moet, op straffe van onontvankelijkheid, ingediend worden binnen de 60 dagen na de kennisgeving van de beslissing. Het wordt ingediend bij middel van een aangetekende brief gericht aan de Raad van State, Wetenschapsstraat 33 te 1040 Brussel.