Sterrenhemel-Photo by Billy Huynh on Unsplash

Het clusterbeleid

Impulsprogramma innovatie in gezondheid en zorg

Een bril met sensoren om epilepsie te detecteren, een draagbaar toestel voor artsen om huidkanker te detecteren of een pleister die gegevens kan verzamelen om een gepersonaliseerde behandeling uit te werken. Het zijn maar enkele voorbeelden van wat innovatie in de zorg kan betekenen. Vlaanderen gaat resoluut voor die gepersonaliseerde en digitale geneeskunde en zorgtechnologie door steun voor kennisoverdracht rond vernieuwing in de zorg.

De toekomst van de gezondheidszorg zal gepersonaliseerd, predictief, preventief en participatief zijn. Preventie en vroege detectie op diverse gezondheidsdomeinen maken de transitie mogelijk van het geven van zorg naar het behoud van gezondheid en welzijn met een sterke focus op het ‘eigen’ gezondheidsmanagement.

Speerpuntcluster

Centraal in het Impulsprogramma staat de speerpuntcluster Medvia. De partners zullen nauw samenwerken rond nieuwe HealthTech toepassingen met focus op 4 thema’s: gepersonaliseerde geneeskunde, digitale geneeskunde, efficiënte gezondheidszorg en baanbrekende zorginnovaties.

Op basis van sterktes aanwezig in het gezondheidsecosysteem in Vlaanderen wordt het impulsprogramma ‘Innovatie in gezondheid en zorg gebouwd op drie samenhangende complementaire pijlers:

  • fundamentele kennisopbouw;
  • bedrijfsgericht onderzoek;
  • implementatie van nieuwe toepassingen in de zorg.

Dit komt overeen met de opeenvolgende TRL-niveaus van fundamenteel onderzoek tot concrete toepassingen. Op deze basis kwam ook de Proeftuin voor werkbaar werk in Gezondheid en zorg tot stand.

3 strategische pijlers

De verschillende pijlers binnen het Impulsprogramma staan niet los van elkaar, maar vormen een complementair geheel. Kennis die binnen andere pijlers wordt opgedaan, wordt via de derde pijler vertaald naar het toepassingsveld zodat kennis en innovatie snel doorgang vinden. Tegelijk wordt van hieruit opnieuw informatie verzameld over de marktbehoeften. Bovendien vormt data de rode draad doorheen het hele programma.
 

Impactanalyse

Om de noden van het zorglandschap zo goed mogelijk in kaart te brengen, werd gezorgd voor de ontwikkeling van een opvolgkader voor impactanalyse en eventuele bijsturing van het Impulsprogramma 'innovatie in zorg en gezondheid', met nadruk op implementatie van ontwikkelingen en strategische visievormingen. Download het volledige verslag.

Data

Na een verkennend panelgesprek werd het initiatief opgezet om tweemaandelijks een project rond data toe te lichten in een online voordracht. Hierbij wordt ook uitgebreid ruimte gelaten voor vragen en discussie. Op die manier wordt stelselmatig het volledig datalandschap in beeld gebracht. Athumi, We Are, Sciensano, E-healt, Vito zijn enkele spelers die toegelicht werden. (Verslagen en presentaties steeds beschikbaar op aanvraag)

Indien je interesse heb om deze presentaties in de toekomst bij te wonen, stuur dan een e-mail naar ariane.tiberghien@vlaio.be