Digitale dienstverlening

IT aankopen

Steden en gemeenten in Vlaanderen staan voor de uitdaging om hun dienstverlening aan ondernemingen te digitaliseren. Onderstaande initiatieven en instrumenten kunnen lokale besturen helpen bij de aankoop van IT.

ICT-raamcontracten

Om het aankoopproces van IT te vereenvoudigen, kunnen lokale besturen gebruikmaken van de ICT-raamcontracten die door Digitaal Vlaanderen zijn opgezet. Deze contracten bieden toegang tot geselecteerde ICT-partners voor diverse diensten, zoals service-integratie, werkplekdiensten, cloud- en datacenterdiensten, netwerkdiensten, applicatiediensten en mainframediensten. Het gebruik van deze raamcontracten zorgt voor efficiëntie en kostenbesparing bij de implementatie van digitale oplossingen.

Soms zetten ook intercommunales, provinciale of lokale overheden dergelijke raamcontracten op. Denk bijvoorbeeld aan POLIS in Oost-Vlaanderen of VERA in Vlaams-Brabant.

Lokaal Digitaal

Het programma 'Lokaal Digitaal' van Digitaal Vlaanderen ondersteunt lokale besturen bij hun digitale transformatie. Door samenwerking en kennisdeling te stimuleren, helpt het programma bij het realiseren van digitale oplossingen die voor meerdere gemeenten van meerwaarde zijn. Stilaan ontstaat zo een mooie catalogus van centraal afneembare digitale oplossingen die jouw stad of gemeente zo kan aanschaffen zonder al te veel administratie.

Steun voor jouw projecten

Verschillende steuninstrumenten bij VLAIO bieden financiële en inhoudelijke ondersteuning voor digitaliseringsprojecten:

Af en toe openen deze steuninstrumenten een oproep voor nieuwe projecten. Hou dus zeker de communicatiekanalen van VLAIO in het oog.

OSLO-standaarden

Voor een vlotte gegevensuitwisseling zijn de Open Standaarden voor Linkende Organisaties (OSLO) essentieel. Deze standaarden zorgen voor een coherente dienstverlening door semantische interoperabiliteit te bevorderen. Dit betekent dat gegevens tussen verschillende systemen op een uniforme manier worden uitgewisseld, wat leidt tot efficiëntere processen en minder fouten.

Vlaamse Open City Architectuur (VLOCA)

De Vlaamse Open City Architectuur (VLOCA) ondersteunt bij het ontwikkelen van digitale oplossingen die duurzaam en schaalbaar zijn. Zo worden technologieën ingezet die meegroeien met toekomstige behoeften en eenvoudig aanpasbaar zijn. Door gebruik te maken van bestaande bouwstenen en standaarden, kunnen lokale besturen efficiënter werken en hun digitale diensten verbeteren, wat uiteindelijk ten goede komt aan zowel de ondernemers als de gemeentelijke werking.