Stimuleer Ondernemend Hoger Onderwijs
SOHO! Leerdag - editie 4
VLAIO organiseert op vrijdag 13 december 2024 i.s.m. TAKEOFFANTWERP_ en het Forum OHO de vierde editie van het SOHO! leerevent. We blikken terug op het traject van de afgelopen tien jaar en kijken vooruit naar de toekomst van student-ondernemerschap in Vlaanderen. Of je nu beleidsmaker, docent of coach bent – met of zonder affiniteit met ondernemen – deze dag biedt concrete handvatten en quick wins om het ondernemende denken en handelen van jongeren te versterken zowel curriculair als extra-curriculair, op en rond jouw campus.
Je kan deelnemen aan een mix van leer- en werksessies in een fijne setting, waarbij je je eigen programma samenstelt op basis van jouw interesses. Je krijgt de kans om te netwerken en te connecteren met andere organisaties en ecosystemen voor student-ondernemerschap, zodat je ook na deze dag verder kunt bouwen aan een ondernemende toekomst van ons hoger onderwijs.
VLAIO nodigt je van harte uit om deel te nemen en je te laten inspireren!
Programma
09:00 – 09:30 Ontvangst met koffie
09:30 – 10:00 Verwelkoming en opening door Mark Andries, administrateur-generaal VLAIO
10:15 – 11:45 Keuzeprogramma (deel 1)
12:00 – 13:00 Lunch en netwerkmoment
13:15 – 14:45 Keuzeprogramma (deel 2)
15:00 – 16:00 Panelgesprek
16:00 – 17:30 Afsluitende receptie en netwerkmoment
Voor wie?
- Bestuurders, directie- en stafleden
- Docenten en onderzoekers
- (ondernemende) studenten
- Beleidsmedewerkers
- Ecosysteempartners en dienstverleners in het kader van student-ondernemerschap
Wat kan je verwachten?
- Inspirerende talks van experts en rolmodellen
- Praktische workshops met concrete tools en methodieken
- Panelgesprek(ken) met uiteenlopende perspectieven en ervaringen
- Ruimte om te netwerken en te connecteren met collega’s en partners
- Een programma op maat dat je zelf samenstelt
Praktisch
De SOHO! Leerdag vindt plaats in congrescentrum Vestar in Antwerpen (op wandelafstand van station Antwerpen Centraal). Het event start om 9.30 uur en we ronden af om 17.30 uur. Lunch en catering zijn voorzien. Deelname is gratis. Mis deze unieke kans niet om verder mee te bouwen aan de toekomst van ons ondernemend hoger onderwijs!
Je kan niet de hele dag deelnemen aan ons programma?
Geen nood, want bezoekers kunnen tijdens het event ook gebruikmaken van onze coworking-ruimte op locatie.
>> Overzicht keuzeprogramma voormiddag
Wil je ook zelf het woord nemen tijdens deze sessies? Draag bij met jouw case, kennis of inzichten en help ons het hoger onderwijs in Vlaanderen nog ondernemender te maken! Laat het ons weten via SOHO@vlaio.be en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Ondernemerschap verankeren in het curriculum
Ontdek strategieën en bronnen om ondernemerschap duurzaam te verankeren in curricula en binnen de instelling. We bieden handvatten, praktijkervaringen en concrete voorbeelden om meteen aan de slag te gaan, inclusief tips om constructief om te gaan met kritische vragen en veranderingsdynamiek.
Ondernemerschap voor niet-bedrijfseconomische richtingen & PHD’ers
Hoe ondernemerschap kan worden geïntegreerd in opleidingen die niet direct bedrijfseconomisch zijn, zoals de artistieke opleidingen, binnen de zorg, sociale wetenschappen maar ook voor PHD’ers.
Van aula naar start-up: Toelichting fiscaal statuut student-zelfstandigen & Inspirerende verhalen van onze student-ondernemers
Ontdek succesverhalen van studenten en alumni, hun weg van idee tot onderneming, en krijg inzicht in het fiscale statuut voor student-zelfstandigen.
Cross-sectorale en interdisciplinaire samenwerking: studenten, onderwijs, bedrijven en overheden via o.a. challenge based & service learning
Maak kennis met Challenge-Based Learning en Service Learning: ontdek hoe samenwerking tussen onderwijsinstellingen, bedrijven en lokale overheden bijdraagt aan een sterke ondernemerschapscultuur.
Internationalisering van Student-Ondernemerschap – Kansen en Inspiratie
Ontdek in deze interactieve sessie hoe je jouw instelling of organisatie en studenten kunt verbinden met inspirerende ecosystemen wereldwijd. Laat je inspireren door lopende projecten en praktijkvoorbeelden van internationale samenwerking die ondernemerschap en interculturele vaardigheden versterken. Verken bovendien de mogelijkheden om zelf een internationaal project op te zetten en in te dienen.
>> Overzicht keuzeprogramma namiddag
Wil je zelf het woord nemen tijdens deze sessies? Draag bij met jouw case, kennis of inzichten en help ons het hoger onderwijs in Vlaanderen nog ondernemender te maken! Laat het ons weten via SOHO@vlaio.be en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Beleidsondersteuning in het hoger onderwijs, maak kennis met HEINNOVATE
Krijg inzicht in het HEInnovate-instrument en ontdek hoe deze tool ondernemerschap kan versterken binnen jouw instelling, faculteit of departement. Leer hoe je het effectief inzet voor duurzame innovatie en ondernemerschap in het hoger onderwijs.
Beleidsondersteuning in het hoger onderwijs, maak kennis met ENTRECOMP
Ontdek het EntreComp-instrument en leer hoe het bijdraagt aan de ontwikkeling van een ondernemend vakonderdeel of een ondernemender curriculum. Je krijgt hier ook praktische tips om ondernemerschapscompetenties structureel in het onderwijs te verankeren.
Coaching en mentorschap voor student-ondernemers
Ontdek hoe je coaching- en mentorschapprogramma's opzet binnen de universiteit om student-ondernemers optimaal te ondersteunen. Focus ligt zowel op de groei van de onderneming als op de persoonlijke ontwikkeling van de ondernemer zelf.
Innovatie in de stad: de rol van lokaal bestuur bij het faciliteren van ondernemerschap
Leer hoe steden en gemeenten een ondersteunend ecosysteem kunnen opbouwen dat ondernemerschap bij jongeren en studenten stimuleert. Ontdek manieren om effectief aan te sluiten bij het lokale ecosysteem en samenwerkingen te versterken om jong talent te laten bloeien.
Werken met het VLAIO EntreDesign Canvas, een introductie
Wil jij leren hoe je een ondernemende mindset bij je studenten kan stimuleren? Het VLAIO EntreDesign Canvas biedt leer- en onderwijsprofessionals ondersteuning bij het vormgeven, inrichten en evalueren van ondernemerschapsonderwijs dat niet zozeer ‘leren over’ beoogt maar vooral ‘leren door participatie’ in een ondernemend proces van waardecreatie zelf.
Het VLAIO EntreDesign Canvas werd ontwikkeld door een werkgroep met vertegenwoordigers van VLAIO, Vlajo, Unizo O&O, Duurzaam Educatiepunt en het Forum OHO, onder de deskundige begeleiding van dr. Bart Derre, HOGENT. Het Canvas bouwt voort op het doctoraal proefschrift van Bart Derre (2022), het ontwikkelde canvas van dr. Yvette Baggen, Universiteit Wageningen (2021) en de praktijkdeskundigheid van de betrokken werkgroepleden.
Inschrijven
Je kan inschrijven tot uiterlijk 3 december.