Resultaten
Het voorbereidend traject voor het PIO-project 'Crossmediaal meetsysteem', liep van februari 2021 tot eind februari 2022. Het richtte zich op twee zaken: het in kaart brengen van de 'as is'-situatie binnen de VRT en een eerste analyse van de noden en vereisten van een nieuw te ontwikkelen meetsysteem. In de analyse van de 'as is' werd de huidige manier van werken gedetailleerd in kaart gebracht: welke metingen gebeuren er, welke data zijn beschikbaar, hoe worden die beschikaar gesteld, evenals de mogelijke hiaten in de instroom en werkwijze. De initiële behoefteanalyse leidde tot een referentieoplossing op hoog niveau bestaand uit 3 grote functionele blokken die alle innovatieve gebruikersnoden realiseren: data wordt verzameld vanuit een crossmediaal panel, waarna het verrijkt en gefusioneerd wordt met data uit andere bronnen (bvb. RDP-data, online census data). Op basis van deze data worden verklarende en voorspellende modellen gebouwd, om inzichten te verwerven die voorbij de klassieke rapportering gaan.
Omdat de ontwikkeling van een crossmediaal meetsysteem niet alleen voor de VRT maar voor de overige Vlaamse mediaspelers van groot belang kan zijn, heeft de Vlaamse Regering beslist om ook in het kader van het Relance programma te investeren in een innovatief crossmediaal meetsysteem. Vanuit het Departement Cultuur, Jeugd & Media werd een initiatief opgezet om afgevaardigden van de verschillende Vlaamse mediaspelers bij elkaar te brengen. Deze groep zou dan op zijn beurt in het PIO voortraject betrokken worden bij het opstellen en prioriteren van de gebruikersnoden.
Het samenstellen van de werkgroep is in de zomer van 2021 uitgegroeid tot de vorming van een consortium, het XMC, met als doel het opstellen van een crossmediaal meetsysteem. In deze context is geoordeeld dat de verderzetting van het PIO 'Crossmediaal meetsysteem' beter in het grotere geheel van XMC zou verlopen dan als apart initiatief.
We kunnen wel stellen dat het voortraject ertoe heeft bijgedragen om het aspect ‘crossmediaal meten‘ binnen het Relance-initiatief te versnellen en te verbreden naar het ruime Vlaamse medialandschap en dat het een aanzet is voor verdere discussie en projectplanning in functie van het XMC meetsysteem.
Het voortraject werd begeleid door Addestino Innovation Management. Het verslag van deze begeleiding kan je onderaan de pagina terugvinden bij documenten.
Documenten
Raadpleeg hier alle documenten van dit project