Uitdaging
Het energieverbruik en de CO2-uitstoot van een gebouw worden enerzijds bepaald door de bouwtechnische specificaties van het gebouw en anderzijds door de acties van de gebruikers van het gebouw. Sommige bouwtechnische aspecten kunnen met geringe en/of snel terugverdiende investeringen worden geoptimaliseerd. Doorgedreven renovaties zijn echter duur en hebben lange terugverdientijden.
Daarom wil het Vlaams Energiebedrijf met dit project onderzoeken hoeveel energie bespaard kan worden door de verschillende utilities (verlichting, verwarming, ventilatie, koeling) van het gebouw automatisch af te stemmen op de feitelijke noden van de gebruikers. Zo willen ze het verbruik maximaal elimineren wanneer er geen gebruikers zijn. Wanneer er wel gebruikers zijn willen ze het verbruik optimaliseren met behoud van comfort en gebruikerservaring.
Door het capteren van data m.b.t. het gebruik van het gebouw willen ze een zelflerend systeem creëren dat kan voorspellen wanneer er verbruik zal zijn en zo de sturing verder kan optimaliseren. Om dit zo nauwkeurig mogelijk te kunnen doen, willen ze de sturing en data captatie voorzien per lokaal. Zo krijgen ze maximale controle over, en inzicht in, elke verbruikslocatie. Dit laat toe om verbruiken en kosten veel nauwkeuriger toe te wijzen en aan de hand daarvan te werken aan positieve gedragswijziging.
Verder willen ze met dit project onderzoeken of de volledig digitale interactie de adoptie door de gebruiker bevordert en of er bijkomende winsten te realiseren zijn op andere vlakken zoals capaciteit en bezettingsgraad, beveiliging, personeelskosten en optimale keuzes bij investeringen in renovaties.