Breakout sessie 2 'Opportunities and limits of (procurement) legislation'

De internationale conferentie rond 'Innovation Procurement' bracht verschillende partijen samen, waaronder kmo’s, beleidsmakers en onderzoekers, om inzichten te delen over innovatieve overheidsopdrachten. We verzamelden de opnames van alle breakout sessies die gebracht werden.

Bekijk hier de opname

Mandatory procurement requirements: effective policy making or naive interventionism?

door Bart Zoete & Alexander Lemmens

Overheden kunnen hun koopkracht als hefboom gebruiken om innovatie, duurzaamheid of andere strategische beleidsdoelen te bevorderen. Om transities te versnellen, kan verplichte wetgeving die bepaalt wat overheden kunnen of moeten kopen, dit potentieel maximaliseren, maar tegen welk risico?

In deze sessie gaan Alexander en Bart dieper in op de rol van en openen ze het debat over de 'zin en onzin' van (Europese en nationale) verplichte vereisten in wetgeving.  Inmenging in de vrijheid van organisatie van lidstaten en hun aanbestedende diensten kan immers ook negatieve effecten hebben. Sommige daarvan zijn misschien nog niet voldoende onderzocht en andere zijn misschien nog niet eens geïdentificeerd. Aan het einde van de workshop hopen Alexander en Bart tot een aantal aanbevelingen te komen die het gebruik van verplichte vereisten in strategische overheidsopdrachten kunnen optimaliseren met minimale risico's en nadelen.

The big question is on which level and how to intervene? And what are the possible benefits, drawbacks and costs? 

Bart Zoete
Jurist bij het Facilitair Bedrijf

Supply Chains in public procurement: does it really matter?

door Steven van Garsse

De wereldeconomie beïnvloedt toeleveringsketens en de manier waarop dienstverlening wordt georganiseerd. We kijken naar de bedreigingen voor en de beperkingen en mogelijkheden van het recht en de praktijk van openbare aanbestedingen op dit gebied, rekening houdend met het toenemende belang van verantwoord ondernemen.