Blockchain on the Move (BotM)

Uitdaging

Het PIO-project Blockchain on the Move (BotM) ambieerde een eerste aanzet om via Blockchaintechnologie de burger een ‘Zelfbeheerde Identiteit’ of ‘Self-Sovereign Identity (SSI)’ aan te reiken die hij kan gebruiken in zijn interactie met overheden, andere (publieke) organisaties of ondernemingen. Daarbij stonden de inzet van nieuwe technologieën (o.a. Blockchain), het bieden van meer keuzevrijheid en regelruimte aan de burgers in hun contact met de overheid, en het toekennen van eigenaarschap over de eigen gegevens, centraal.

Ook wilden de BotM-initiatiefnemers het concept 'digitale kluis voor burgers' uitwerken. Binnen dat concept kan de burger zijn gegevens zelf beheren en er toegang toe verlenen aan derden. Als eerste toepassing (of 'use case') werd daarbij gedacht aan het registreren van verhuisgegevens in de digitale kluis, zodat de burger via zijn SSI het complexe (administratieve) verhuisproces (geheel) digitaal kan doorlopen.

De grote uitdaging (en 'innovatie') van BotM zat hem in het effectief in handen geven van de controle over en het beheer van zijn gegevens aan de burger. In die uitdaging van (burgerlijk) zelfbeheer van identiteit, certificaten en digitale sleutels, moeten internationaal nog belangrijke stappen worden gezet en is er nog verder onderzoek nodig. De BotM-initiatiefnemers wilden hierin meegaan en mee zoeken naar innovatieve oplossingen om veilig en transparant om te gaan met gegevens van en transacties tussen burger en overheid.

Het BotM-project kaderde in een efficiënte en klantvriendelijke overheid die de burger centraal plaatst in haar dienstverlening en hem ook de eigenaar maakt van zijn gegevens. Dit paste zowel binnen het Europese regelgevende kader op het gebied van privacy (GDPR) als binnen het Vlaamse beleidskader ('Wendbare Overheid' en 'Vlaanderen Radicaal Digitaal').

Delen: