Aanbesteding
Uit het voortraject zijn twee overheidsopdrachten voortgevloeid:
- Opdracht voor de ontwikkeling van een Proof-of-Concept Opbrengstbepaling o.b.v. satellietdata. Doel is om met behulp van satellietdata en Artificiële Intelligentie de opbrengst van percelen voor een beperkt aantal gewassen te kunnen voorspellen.
- Opdracht voor de ontwikkeling van een smartphone app voor 'geotagged photos' en perceelskenmerken via Augmented Reality. Doel is om een app te ontwikkelen waarmee landbouwers eenvoudig en efficiënt het nodige beeldmateriaal over hun percelen aan het Departement Landbouw en Visserij kunnen sturen. Op deze manier moet er geen plaatsbezoek meer georganiseerd worden.
De twee opdrachten kenden elk een ander aanbestedingsproces:
1. Ontwikkeling van een POC Opbrengstbepaling van landbouwgewassen o.b.v. satellietdata
Aankoopprocedure: Onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking (OPZB).
Samen met het departement Landbouw en Visserij hebben we het opdrachtdocument of bestek voor de ontwikkeling van een 'Proof-of-Concept voor de opbrengstbepaling van landbouwgewassen op basis van satellietdata' op 8 februari 2019 gepubliceerd op e-procurement.
De offertes werden verwacht tegen 21 maart 2019, 12h (deadline verlengd!) via mail naar overheidsopdrachten@lv.vlaanderen.be.
Op woensdag 27 februari 2019 hielden we een infosessie waarop we uitleg bij het bestek gaven. U kan de slides en het verslag van de infosessie vinden bij documenten hieronder.
We ontvingen 10 offertes waarvan er 8 ontvankelijk waren. Van die 8 selecteerden we er vier om hun offerte te komen toelichten op 4 april 2019. De shortlisted kandidaten werden vervolgens verzocht om hun finale offerte (BAFO) in te dienen ten laatste op donderdag 25 april 2019.
De opdracht werd aan VITO toegekend.
2. Ontwikkeling van een smartphone app voor 'geotagged photos' en perceelskenmerken via Augmented Reality.
Aankoopprocedure: Mededingingsprocedure met onderhandeling. Dit is een tweestapsprocedure die bestaat uit een selectiefase (selectie van uitvoerders) en een gunningsfase (concrete offerte weerhouden).
Het departement Landbouw en Visserij heeft de selectieleidraad gepubliceerd op TED en e-procurement op 18 oktober 2019. De kandidaatstellingen worden verwacht tegen 15 november 2019. Op vrijdag 25 oktober 2019 organiseerde het departement Landbouw en Visserij een infosessie bij de opdracht. U kan de slides en het verslag van de Q&A vinden onder documenten.
Er dienden twaalf bedrijven een aanvraag tot deelneming in. Op basis van de selectiecriteria werden drie bedrijven niet weerhouden. Negen bedrijven voldeden wel aan de uitsluitings- en selectiecriteria en werden verzocht een offerte in te dienen tegen 19 december 2019. Zes bedrijven dienden een offerte in. Omdat de verschillen tussen de 6 offertes erg groot waren, werd de beslissing genomen om slechts de twee beste kandidaten mee te nemen naar de onderhandelingen op 14 januari 2020. De twee dienden volgend op de onderhandelingen een BAFO in.
De opdracht werd gegund aan Endare bvba.
Voorziene start van de uitvoering van de opdracht: maart 2020.
Stand van Zaken over Capsat op Trefdag Digitaal Vlaanderen op 28 november 2019
Op 28 november 2019 gaf Tim Ghysels van het departement Landbouw en Visserij een stand van zaken over het Capsat-project. Met deze presentatie maakte hij deel uit van de workshop 'Innovatier door en voor de overheid - het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten' op de Trefdag Digitaal Vlaanderen in Gent op 28 november 2019. De prsentatie vind je terug bij documenten.
Documenten
Raadpleeg hier alle documenten van het project (niet-toegankelijke documenten)