Uitdaging
Is het financieel rendabel en technisch haalbaar om met lokaal geproduceerde hernieuwbare energie (al dan niet drijvende zonnepanelen, windturbine(s), …) groene waterstof te produceren, te bufferen, en vervolgens opnieuw in brandstofcellen om te zetten voor (nood)stroomvoorziening aan lokale pompinstallaties? Dat is de vraag voor de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in dit project.
Kan groene waterstof met andere woorden als (nood)stroomvoorziening ingezet worden voor het aandrijven van kritische kunstwerken met een hoog piek-energieverbruik?
Op dit moment zijn er dieselgeneratoren voorzien als noodstroomvoorziening voor de pompgemalen onder beheer van VMM. Deze oplossing is niet duurzaam. Door over te schakelen op een groener systeem dat de nodige stroom kan leveren op kritische momenten, zou VMM haar CO2-uitstoot kunnen reduceren.
VMM wenst deze vraag in eerste instantie te beantwoorden door een grondige haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren. Eens de haalbaarheid is aangetoond zal VMM overgaan tot implementatie en validatie.
Als piloot of proefsetting schuift VMM pompgemaal De Rode Weel in Antwerpen naar voor. Door o.a. zijn ligging in de haven, beschikbare ruimte en hoog energieverbruik heeft De Rode Weel het grootste potentieel en kan de site dienen als een voorbeeld voor andere kritische installaties van VMM of kritische ‘kunstwerken’ van andere overheden die uitgerust zijn met een noodstroomvoorziening.