Uitdaging
Met behulp van radar satellietbeelden kunnen theoretisch verplaatsingen tot op millimeterniveau vastgesteld worden door het meten van faseverschillen tussen opeenvolgende beelden. Dit gebeurt aan de hand van een INSAR analyse. Het project beoogt om de verplaatsingen van bruggen op te volgen met behulp van een dergelijke analyse.
Het doel van het project is om na te gaan of INSAR kan ingezet worden in het dagelijks beheer van bruggen en om te onderzoeken welk type satellieten en analyse hiervoor best geschikt zijn. Een tweede doelstelling van deze innovatie is om problemen sneller te detecteren en topografische metingen efficiënter in te zetten op bruggen die mogelijks een risico vormen.
Onder andere worden volgende onderzoeksvragen onderzocht:
- Op welke bruggen kunnen verschillende technieken worden toegepast? Wat is de invloed van het type brug, de oriëntatie van de brug, de aanwezigheid van bomen, gebouwen, water in de onmiddellijke omgeving…
- Onder welke omstandigheden kunnen verschillende technieken worden toegepast? Wat met aanwezigheid van verkeer/ invloed van weersomstandigheden …?
- Is het mogelijk om automatisch een opdeling te maken in een periode voor en een periode na werken aan een brugdek? Hoe goed kunnen de punten op de brug gelokaliseerd worden
- Is het mogelijk om lengteprofielen te trekken in de langse en dwarse richting van de brug, waarbij de locatie van de steunpunten en de overspanningen kan aangeduid worden?
- Is het mogelijk om lokale anomalieën te detecteren? Zowel in de tijd als in de ruimte?
- Welke nauwkeurigheid is haalbaar? Welke resolutie is optimaal, rekening houdend met alle aspecten (terugkeerfrequentie satellieten, afmetingen bruggen,…)?
- Hoeveel beelden zijn minimaal nodig voor elke mogelijke techniek om tot een goed resultaat te komen? Is dit afhankelijk van de resolutie van het beeld?
- Is het mogelijk om meerdere beelden aan elkaar te koppelen indien heel Vlaanderen gedekt wordt met meerdere beeldensets?
- Welke softwaremogelijkheden zijn beschikbaar om de data te visualiseren? Is een koppeling met de beheerstool van de Vlaamse overheid mogelijk?