Uitdaging
Elk jaar overlijden nog duizenden Vlamingen vroegtijdig vanwege luchtvervuiling. Deze vroegtijdige overlijdens zijn ook slechts het topje van de ijsberg. Luchtvervuiling wordt gekoppeld aan hart-en vaatziekten, longkanker en zelfs dementie.
De blootstelling van de Vlaamse bevolking wordt momenteel bepaald op basis van het thuisadres (statische blootstelling). In de realiteit verplaatsen we ons en brengen we veel tijd door op andere plaatsen. Recente ontwikkelingen in luchtkwaliteitsmetingen en -modellering maken het mogelijk om een traject op te starten naar dynamische, persoonlijke blootstelling.
Preliminair marktonderzoek leert ons dat hier een duidelijke nood aan is met toepassingen voor lokaal en regionaal beleid, gezondheidsonderzoek en bewustwording.
Dit innovatietraject zal daarom een toolset ontwikkelen voor het in kaart brengen van persoonlijke blootstelling:
- informatietool: geeft de burger informatie over zijn persoonlijke blootstelling, incl. een analyse van pieken en alternatieven om blootstelling te laten dalen
- validatietool: laat onderzoekers toe om berekende data te toetsen aan verschillende soorten luchtkwaliteitsmetingen (modellen valideren en verbeteren)
- blootstellingstool: aggregeert de verzamelde gegevens om verdere interpretatie te doen en inzichten te verwerven, bijv. blootstellingshotspots, blootstelling verschillende profielen (bv. pendelaars), …
Verschillende stappen in deze ontwikkeling hebben bovendien ook een ruimer potentieel. Daarom zal deze toolset ook een startpunt voor valorisatie worden voor de Vlaamse innovatiesector met:
- een persoonlijke blootstelingsapp, die geïntegreerd kan worden in bv. sport- of weerapps
- platformen voor het realiseren van mobiele metingen bv. samen met burgers
- tools die blootstellingsgegevens aggregeren zodat ze kunnen gebruikt worden voor bv. beleidsondersteunende doeleinden.
Het project kan een belangrijke impuls geven aan de markt van de “mobile health”, die een potentieel heeft van 149 miljoen euro.