STEM in de vrije tijd

De visie van STEM in de vrije tijd

STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) biedt jongeren een boeiende en leerrijke manier om spelenderwijs te experimenteren, onderzoeken en ontwerpen. Activiteiten in de vrije tijd, niet gebonden aan uren, plekken, eindtermen en evaluaties zijn hier bij uitstek geschikt voor. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw activiteiten inspirerend, uitdagend en impactvol zijn? 

Binnen het ecosysteem STEM in de vrije tijd is een eigen visie rond STEM-activiteiten ontwikkeld en zijn de succesfactoren onderzocht en uitgewerkt in de 7 basisprincipes van STEM in de vrije tijd.

STEM-activiteiten in de vrije tijd 

  • 1

    Het leren van en met elkaar, creatief denken, kritisch denken, communiceren en samenwerken worden aangescherpt.

  • 2

    Activiteiten starten vanuit een relevante, herkenbare situatie die nieuwsgierigheid opwekt en aansluit bij de leefwereld van de doelgroep. Ze beginnen met een concrete behoefte, een verhaal of een uitdaging.

  • 3

    Een groeiende mindset staat centraal. Fouten maken mag en wordt gezien als een kans om nieuwe inzichten te verwerven. Deelnemers worden gestimuleerd om via trial-and-error te experimenteren en dingen uit te proberen.

  • 4

    Er is voldoende tijd gereserveerd voor het onderzoeken, bedenken, testen en stellen van vragen. Dit bevordert nieuwsgierigheid en geeft ruimte voor creatieve en technische oplossingen.

  • 5

    Activiteiten combineren open en gesloten opdrachten. Ze formuleren duidelijke en tastbare technische ontwerpcriteria, testen variabelen en bieden desgewenst uitleg over gereedschappen en materialen.

  • 6

    De activiteiten combineren wetenschappelijke inzichten, technische en technologische toepassingen, en wiskundige concepten. Praktische doe-opdrachten en ontwerpkansen staan daarbij centraal.

  • 7

    Deelnemers beleven plezier en halen voldoening uit de activiteiten. Hun talenten worden benoemd en zichtbaar gemaakt, waardoor ze trots kunnen zijn op wat ze hebben bereikt.

Hoe je deze principes concreet toepast, kan je terugvinden in de praktische gids: aan de slag met STEM in de vrije tijd. Je kan je trainingen volgen. De gids en de opleidingskalender vind je terug op de website van het ecosysteem STEM in de vrije tijd.

stemindevrijetijd.be