Breakout sessie 'Public procurement of digital innovations – Navigating between uncertainty and hype'

Bekijk hier de opname

Hype will pass, substance will last: autonomous and generative AI

door Jens Bontinck

In een tijdperk van snelle ontwikkelingen in het AI-landschap is het een grote uitdaging om de dunne lijn te vinden tussen hype en tastbare vooruitgang en inhoud. Organisaties staan aan het begin van hun AI-reis of zijn actief op zoek naar de volgende strategische zet om een voorsprong op de concurrentie te krijgen. In deze workshop gaat Jens Bontinck in op de aanpak van ML6, werpt hij licht op de heersende trends en biedt hij bruikbare inzichten om verder te komen met een focus op impact en waardecreatie.

Tijdens deze sessie geeft Jens zijn visie geven op de evolutie van autonome AI en hoe deze kan worden ingezet binnen de publieke sector en inkoop.

This is the worst AI will ever be. 

Jens Bontinck
ML6

What CERN, Fire Brigades and ChatGPT have in common: public procurement amidst uncertainty

door Ruben Van Caelenberg

De aankoop van digitale innovatie in de publieke sector is verre van triviaal: de snelheid van de technologie overstijgt de aanbestedingscycli. Innovatieve overheidsopdrachten doen zijn intrede, waardoor vraag- en aanbodzijde op elkaar kunnen inwerken. Maar hoe?

Deze workshop gaat in op een aantal beproefde methoden om de slaagkans van innovatieve overheidsopdrachten binnen de publieke sector structureel te vergroten:

  • Use-case gedreven eisen om "wat" te scheiden van "hoe".
  • Waarde-risico matrix om innovatie aan vraag- en aanbodzijde te beoordelen
  • Set-gebaseerd ontwerp om meerdere "wegen naar Rome" te evalueren
  • Planning Poker om grote groepen intrinsiek concurrerende leveranciers te modereren

Tijdens deze sessie geeft Ruben praktijkvoorbeelden uit zijn eerdere projecten en laat hij het publiek de methoden interactief zelf toepassen. Het resultaat: een hands-on ervaring met succesvolle innovatiemethoden.

De internationale conferentie rond 'Innovation Procurement' bracht verschillende partijen samen, waaronder kmo’s, beleidsmakers en onderzoekers, om inzichten te delen over innovatieve overheidsopdrachten. We verzamelden de opnames van alle breakout sessies die gebracht werden.

Innovation Procurement Conference 2024: Opnames inspirerende keynotes beschikbaar

Publicatiedatum

De opnames van de keynotes van de Innovation Procurement Conference 2024 zijn nu beschikbaar op onze website. Heb je de kans gemist om deel te nemen aan de conferentie of ben je gewoon op zoek naar een dosis inspiratie? Dan is dit jouw kans!

Wat is de Innovation Procurement Conference?

De Innovation Procurement Conference bracht captains of industry, kmo’s, start-ups, beleidsmakers, publieke aankopers, risicokapitaalverschaffers, onderzoekers en innovators samen om de laatste inzichten rond innovatieve overheidsopdrachten te bespreken. Deze internationale conferentie kwam tot stand dankzij PIO en Departement Economie, Wetenschap en Innovatie in nauwe samenwerking met de Europese Commissie en de European Innovation Council.

Conferentie gemist? Bekijk de opnames van de keynotes

Kon je er niet bij zijn op de Innovation Procurement Office? Geen probleem, de opnames van de keynotes zijn nu beschikbaar. Ze vormen een bron van inzicht en kennis gepresenteerd door sprekers uit diverse vakgebieden. Door de opnames beschikbaar te maken op onze website, willen we ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot deze bron van kennis en inspiratie, waar en wanneer het hen uitkomt. 

Delen:

Regelgevend kader voor innovatieve overheidsopdrachten

Bij innovatieve overheidsopdrachten moet je rekening houden met een aantal regels. 

 

TIP: Betrek altijd je juridische dienst als je aan de slag gaat met innovatieve overheidsopdrachten. Zij kunnen je helpen met de regelgeving die van toepassing is op jouw specifieke opdracht.

 

Er bestaat ook specifieke regelgeving rond pre-commercieel inkopen of precommercial procurement.

  • Naast de plaatsingsprocedures binnen de wetgeving inzake overheidsopdrachten (WOO) van 17 juni 2016, bepaalt artikel 32 van de WOO onder welke voorwaarden opdrachten voor diensten van onderzoek en ontwikkeling niet onder de toepassing van de bepalingen van deze wet vallen. Het gaat hier over het zogenaamde pre-commercieel inkopen of precommercial procurement (PCP). De algemene beginselen van overheidsopdrachten en de kaderregeling betreffende staatssteun voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie (2022/C 414/01) blijven van toepassing op pre-commercieel inkopen.

Nieuwe PIO-overheidsopdracht: Vaartuigen op alternatieve aandrijving en brandstof

Publicatiedatum

Voor het PIO-project “Vaartuigen op alternatieve aandrijving en brandstof” lanceerde De Vlaamse Waterweg een innovatieve overheidsopdracht voor de hermotorisatie van de duwboot Den Engel. Deze hermotorisatie zal een belangrijke verduurzaming van Den Engel betekenen en zal ook als demonstratieproject gebruikt worden voor de binnenvaartsector. Interesse? Stel je kandidaat voor 12 augustus 2024, 09.30 uur.

Waarover gaat dit PIO-traject?

De Vlaamse Waterweg wil met dit PIO-project een demoproject opzetten om de binnenvaartsector te overtuigen van de mogelijkheden van alternatieve aandrijving en brandstof voor binnenvaartschepen. Het wijzigen van brandstof en aandrijving brengt niet alleen een technologische uitdaging met zich mee. Er komen ook belangrijke randvoorwaarden bij kijken op vlak van infrastructuur voor de alternatieve brandstof/energievoorziening en op financieel en regelgevend vlak.

De Vlaamse Waterweg verwacht via het PIO-project tot een beoordelingskader te komen dat onder meer aangeeft welke factoren bepalen of de ombouw van een voertuig financieel haalbaar is. Het demoproject vormt de praktijktoets voor dit kader en vervult een voorbeeldfunctie naar de sector toe. Het project past in het mobiliteitsbeleid van de Vlaamse Regering om binnenvaart te stimuleren als alternatieve vervoersmodus en in de verduurzaming van de binnenvaart die tegen 2050 emissievrij moet zijn.

Voortraject: behoefte- en marktanalyse

Rebel Ports & Logistics BE bv, met ondersteuning van MULTI nv, begeleidde De Vlaamse Waterweg om de uitdaging verder scherp te stellen en voerde een marktonderzoek uit. De resultaten van deze voorbereiding zijn beschikbaar in het eindrapport.

Interesse?

Interesse in deze overheidsopdracht? Je vindt alle opdrachtdocumenten op e-Procurement. Dien jouw kandidatuur in voor 12 augustus 2024, 09.30 uur.

Delen:

Startschot nieuwe digitale tool 'Lokaal Signaal' voor beleidsadvies

Publicatiedatum

Op 31 januari kreeg het ambitieus project, gesteund door tien lokale besturen in samenwerking met VVSG en andere partners, het startschot: de ontwikkeling van de innovatieve digitale tool 'Lokaal Signaal'. Het doel? Effectievere opvang en inzet van signalen van eerstelijnswerkers op het terrein om zo het lokale sociaal beleid te versterken.

Geen meldingssysteem, wel beleidsadvies 

Veldwerkers, zoals thuisverpleegkundigen, maatschappelijk werkers en vrijwilligers bij voedselbedeling, hebben dagelijks contact met kwetsbare burgers. 'Lokaal Signaal' zal hun inzichten systematischer vastleggen en deze waardevolle input gebruiken om lokaal sociaal beleid beter af te stemmen op de behoeften van de meest kwetsbaren. Het wordt geen traditioneel meldingssysteem, maar eerder een krachtig instrument voor beleidsadvies, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het lokale sociaal beleid.

 

Innovatieve aanbesteding

PIO stond in voor de begeleiding en cofinanciering van dit project. De pilootbesturen en partners stelden TREE COMPANY aan om samen de digitale tool Lokaal Signaal te ontwikkelen. De tool en het begeleidende proces wordt uitgewerkt op maat van verschillende gebruikers in zowel kleinere als grotere lokale besturen. Er wordt gebruik gemaakt van artificiële intelligentie om gecapteerde signalen te structureren en prioriteren.

Verwacht wordt dat de tool in het najaar van 2024 een eerste deeloplevering zal hebben, met volledige afwerking van het signaalverwerking luik tegen juni 2025.

Dit project is een schoolvoorbeeld qua samenwerking en innovatieve aanbesteding. 

Tom D'heygere
PIO-adviseur

Meer weten?

Lees alles over het project 'Lokaal Signaal' op onze projectpagina 
 

Voor meer informatie, neem contact op met:

Delen:

Ontdek de nieuwe PIO-projecten!

Publicatiedatum

Eind vorig jaar lanceerde PIO een nieuwe oproep voor het indienen van innovatieve projecten. We kregen heel wat interessante en diverse projectaanvragen binnen, van een meer geïntegreerde aanpak voor verkeersveiligheid tot zonne-energetisch potentieel in erfgoedcontext. Uiteindelijk zijn er 9 projecten die kunnen rekenen op verdere begeleiding en advisering in een PIO-traject. Benieuwd welke projecten dit zijn?

Integrale aanpak verkeersveiligheid

Het Agentschap Wegen en Verkeer en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken streven samen naar veiliger verkeer. Via een PIO-project rond de integrale aanpak van verkeersveiligheid willen ze gevaarlijke locaties proactief en anticiperend identificeren, in plaats van te wachten tot een ongeval gebeurt. Het doel van dit project? De ontwikkeling van een geïntegreerd instrument dat traditionele ongevallendata combineert met andere objectieve en subjectieve databronnen, zoals infrastructurele kenmerken en de ervaring van weggebruikers. Hierdoor kunnen beleidsmakers gerichter prioriteiten stellen en de effectiviteit van genomen maatregelen beter opvolgen.

Tijdsregistraties via smart tracking

AZ Oostende wil patiëntbewegingen op de spoeddienst automatisch registreren via trackingtechnologie. Het ziekenhuis tracht zo de zorg efficiënter te organiseren, wachttijden te verkorten en de administratieve last voor zorgverleners te verminderen. Op die manier komt er meer tijd vrij voor directe patiëntenzorg. Daarnaast zal dit nieuwe systeem zorgen voor inzicht in procesverbeteringen, betere resourceplanning en een verhoogde kwaliteit van zorg door middel van gegevensanalyse en realtime meldingen. Benieuwd naar dit project?

Opgepompt grondwater hergebruiken

Toerisme Vlaanderen wil opgepompt grondwater uit een mijnverzakkingsgebied hergebruiken op het kasteeldomein van Leut, wat voor een verbetering van de waterhuishouding zorgt en voor het ecologisch herstel van het landschap. Op die manier wil het overheidsagentschap een innovatieve en inspirerende bestemming creëren.

Intelligente dispatching van burgermeldingen

De stad Halle ontwikkelt een innovatieve aanpak om burgermeldingen te verwerken en toe te wijzen met behulp van generatieve AI. Dankzij automatische samenvattingen, categorisatie en sentimentanalyse worden meldingen snel en nauwkeurig behandeld, wat resulteert in een efficiëntere dienstverlening aan burgers. Kom meer te weten over dit project.

Zonne-energie in erfgoedcontext

De gevel en het dak van Concertgebouw Brugge zijn aan vernieuwing toe. Dit PIO-project achterhaalt of gebouwgeïntegreerde zonnepanelen de huidige terracottategels kunnen vervangen, met behoud van het historische uitzicht. Het doel is niet alleen duurzame energieopwekking en -deling, maar ook een voorbeeld stellen voor de implementatie van zonnepanelen in erfgoedcontexten in Vlaanderen en daarbuiten.

GIS-tool voor ruimtebeslag en verharding

De provincie Antwerpen ontwikkelt een GIS-tool om ruimtebeslag en verharding strategisch te balanceren, ter ondersteuning van de bouwshift. Het instrument centraliseert projecten, visualiseert kansen en vergemakkelijkt de ruimtelijke planning in Vlaanderen. Volg het project van dichtbij.

Clean Shift

Via het project "Clean Shift" wil De Vlaamse Waterweg een softwareplatform laten ontwikkelen dat realtime CO2-emissies van schepen meet, rapporteert aan verladers en simulaties biedt om emissies te verlagen. Het platform moet een nauwkeuriger alternatief bieden voor de huidige grove schattingen, rekening houdend met motor, brandstof en vaaromstandigheden. Zo kunnen ook kleine binnenvaartondernemingen rapporteren volgens de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), een Europese richtlijn die bedrijven oplegt wat en hoe ze moeten rapporteren over hun duurzaamheid.

Circulaire toepassingen voor baggerresidu

Dit project onderzoekt circulaire toepassingen voor de 500.000 ton filterkoeken, een soort van residu, die het AMORAS-project jaarlijks produceert bij de verwerking van baggermateriaal uit de Antwerpse haven. Het doel? Geschikte afnemers vinden en materialen nuttig hergebruiken in plaats van ze te storten.

AI-platform voor parlementaire vragen

Digitaal Vlaanderen wil een AI-platform laten ontwikkelen om de Vlaamse overheid te ondersteunen bij het coördineren en beantwoorden van parlementaire vragen. Dit platform zal coördinatoren helpen bij het toewijzen van vragen en biedt dossierbehandelaars suggesties voor antwoorden op basis van relevante gegevens. Dit efficiënter proces bespaart heel wat tijd.

Delen:

Een nieuw digitaal platform rond jongdementie

Orion, het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen, ontwikkelde dankzij een PIO-project het digitaal platform Jongdementie.be. Dat moet niet alleen personen met deze diagnose ondersteunen, maar ook hun mantelzorgers en hulpverleners. Met de ambitie om zowel levenskwaliteit als zorg te optimaliseren.

Highfive
© Leo De Bock

De voornaamste kerntaak van Orion is het opleiden, coachen, ondersteunen en helpen van professionals in de zorg, met name voor mensen met dementie en hun naasten. Dat betekent niet alleen dat Orion veel opleidingen en coaching-trajecten aanbiedt, maar ook heel veel projectwerk met de doelgroep zelf doet: zowel mensen met (jong)dementie als mantelzorgers en familieleden. “Daarnaast zetten we heel sterk in op beeldvorming en sensibilisering”, aldus Anouck De Bruijn, coördinator van Orion. “Omdat we een positief maar correct beeld rond (jong)dementie in de samenleving heel belangrijk vinden.”

Volledig Vlaams

Hoe digitaal platform Jongdementie.be in dat plaatje past, willen we dan ook graag weten. Maar eerst en vooral: wat het concreet inhoudt. “Jongdementie.be is het eerste uitgebreide platform rond dementie op jonge leeftijd in Vlaanderen. Met als doelgroep mensen met jongdementie, mantelzorgers en professionals. Het werd bovendien ontwikkeld op basis van bevragingen van en interviews met al die doelgroepen.

“Er bestond met Jongdement.info weliswaar al een website, maar die was heel statisch en bovendien gemaakt met Nederlandse partners. Jongdementie.be is daarentegen volledig Vlaams en zoals gezegd van a tot z met de doelgroepen uitgewerkt – vandaar dat de ontwikkeling ook de nodige tijd in beslag heeft genomen.”

Twee dames
© Leo De Bock

Heel veel versnippering

“De nood aan een volledig nieuwe website was meervoudig”, gaat ze verder. “We stelden vast dat veel mantelzorgers naar Jongdement.info surften om het op die manier over te nemen van de persoon met jongdementie, die dat vaak te moeilijk of confronterend vond. Verder bleek dat heel veel professionals nood hadden aan een bundeling van knowhow, omdat er weliswaar enorm veel informatie bestond, maar ook heel veel versnippering – onder meer door de regionale aanpak. Er was met andere woorden nood aan een goed onderbouwd, alles samenbrengend én interactief platform. Eenmaal we dat hadden vastgesteld, hebben we voor financiële ondersteuning een aanvraag bij PIO ingediend. PIO heeft de helft van ontwikkelingskost van het platform gefinancierd, wat voor een expertisecentrum dat die middelen zelf niet heeft een levensbelangrijke stap was.”

Grote sprong voorwaarts

Anouck benadrukt dat PIO daarnaast ook inhoudelijk sterk ondersteunde. “We hadden al heel veel interviews gedaan en een voortraject doorlopen, omdat het project in onze ogen en vanuit onze ervaring vrij duidelijk was. Toch zei PIO dat we eerst een stap moesten terugzetten, om op die manier écht tot iets innovatief te kunnen komen: een platform dat in alle opzichten perfect tegemoet zou komen aan de noden van de verschillende doelgroepen of eindgebruikers. Mijn eerste reflex was dat hun voorstel een stap achteruit inhield, maar het bleek gewoon een grote sprong voorwaarts! Want met een – eveneens door PIO gefinancierde – externe consultant hebben we een volledig nieuw voortraject op poten gezet met verschillende werkgroepen en betrokkenen. Daar zijn onder meer nieuwe features uit gekomen waar we nog niet aan hadden gedacht. PIO heeft er dus voor gezorgd dat we kritisch uit ons eigen denkpatroon zijn gestapt, met grote meerwaarde tot gevolg.”

Anouck De Bruijn

PIO heeft ervoor gezorgd dat we kritisch uit ons eigen denkpatroon zijn gestapt, met grote meerwaarde tot gevolg.

Anouck De Bruijn
coördinator van Orion

Verder dromen

Jongdementie.be is nu een feit, maar klaar is het werk nooit. “Het zal altijd een work in progress blijven, daar heb ik me intussen bij neergelegd”, lacht Anouck. “Nu, het staat online, dus de grootste informatiebrok is beschikbaar, en het platform komt sterk tegemoet aan heel veel noden. Maar we dromen verder en blijven feedback verzamelen van mensen met jongdementie, mantelzorgers en professionals. Die nemen we op in een to-dolijst waar we dit jaar mee aan de slag gaan. Zo is er een optie om het platform uit te breiden naar dementie op oudere leeftijd. Maar in de eerste plaats willen we dat het platform goed blijft werken en inhoudelijk duurzaam is.”

 

Meer weten?

Ontdek het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten en bekijk alle PIO-projecten in onze portfolio. Interesse in een PIO-project? Neem deel aan de PIO-oproep tot en met 20 maart 2025.

 
Samen op de fiets
© Leo De Bock
1 - 10 van de 6658 resultaten