Handje houdt smartphone vast met symbool erop

Smart maintenance

Geld en tijd besparen met slim onderhoud

Laatste update: 27/01/2020

Als machines konden praten

Nog al te vaak worden onze fabrieken ‘bemand’ door doofstomme, stand-alone machines. Iemand drukt op een knop, de machine voert haar taak uit. Eens de opdracht vervuld, kan de machine weer uit. Maar tijdens de uitvoering van die taak, heeft die machine heel wat nuttige data gegenereerd: de snelheid waarmee ze de taken uitvoerde, eventuele haperingen, storingen, afwijkingen, … Data waar niemand op let, waar niets mee gebeurt. 

Maar wat als je zulke machines aan het praten zou krijgen? Wat als ze hun data wel zouden delen? Gebruikmakend van slimme algoritmes zou je dan heel wat nuttigs te weten komen over de conditie van die machine. In plaats van op vaste momenten onderhoudsbeurten te voorzien, zou je precies weten wanneer een onderhoud nodig is. En sterker nog, je zou de onderhoudstechnicus meteen kunnen vertellen, welke onderdelen precies aan vervanging of onderhoud toe zijn. Kortom, je wint aan efficiëntie en bespaart op dure, nutteloze onderhoudsbeurten. Dat is waar het bij smart maintenance om draait: machines, en bij uitbreiding fabrieken, slimmer maken.

 

Wist je bijvoorbeeld dat het metrosysteem van Hongkong met behulp van slim onderhoud een performantie van 99,9 procent haalt? In het ingewikkelde rittenschema van alle metrostellen kiest men er met behulp van artificiële intelligentie de juiste momenten uit om herstellingen uit te voeren. Naast verhoogde efficiëntie wordt er jaarlijks bovendien zo’n 800.000 dollar bespaard.

 

It’s the data, stupid

“Betere producten op een efficiëntere manier produceren, daar draait de evolutie in de maakindustrie rond”, stelt Dirk Torfs, CEO van Flanders’ Make in een interessante blogpost. Een variëteit aan sensoren is beschikbaar, de rekenkracht van computers neemt nog steeds toe. En met een 5G-netwerk dat om de hoek kijkt, worden internetverbindingen nog sneller en stabieler. Reken dan maar dat data de grondstof zijn waarmee nieuwe producten beter gemaakt worden.

Luister naar onze podcast waar een aantal experts hun licht laten schijnen over de huidige stand van zaken en de mogelijkheden voor de toekomst. Bekijk de filmpjes die we met de industrie 4.0. proeftuinen hebben gemaakt. Of ontdek waar het DyVerSIFy onderzoeksproject van imec om draait.  Lees zeker hoe de Limburgse start-up Calculus events als Tomorrowland of Pukkelpop slimmer en dus efficiënter maakt. Twee door VLAIO ondersteunde projecten, overigens.

Flanders’ Make, imec, UGent, KU Leuven, … allemaal dragen ze hun steentje bij om digitalisering nuttig in te zetten en onze industrie, onze machines en fabrieken slimmer te maken. Maar ook aan onze hogescholen wordt er niet stilgezeten. Bij KdG, Erasmus, de Hoge Zeevaartschool, Vives, PXL en Thomas More vind je onderzoeks- en projectgroepen die rond Smart Maintenance actief zijn. Wil je  daar meer over vernemen, onder ‘projecten’ vind je alle informatie overzichtelijk bij elkaar. 

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: