Instappen, luisteren, rondkijken - smart maintenance

Experten aan het woord

Wat betekent smart maintenance precies en waar staan we vandaag? In een verhelderende podcast luister je samen met moderator Tom Mondelaers naar  Filip De Weerdt van Flanders’ Make, Ulrich Seldeslacht van 3IF.eu en professor Mark Versteyhe van KU Leuven. Vragen als wat is smart maintenance en hoe past dit binnen de bredere evolutie naar industrie 4.0?, voor welke bedrijven is smart maintenance interessant?, welke soorten slim onderhoud zijn er en wat heb ik daar heel concreet voor nodig?, krijgen hier een antwoord. Een prima startpunt voor wie zich in het onderwerp Smart Maintenance wil verdiepen. Luister op een moment dat jou uitkomt en laat ons ook weten wat je ervan vond.

 

Beluister hier de podcast ‘Smart Maintenance’ op Soundcloud. Ook de volledige playlist van de VLAIO-podcast vind je makkelijk terug op Soundcloud of Spotify.

Abonneer je gratis op het VLAIO-podcastkanaal

iOS-gebruikers kunnen onder andere gebruikmaken van de 'Apple Podcasts'-app. Je wordt automatisch doorverwezen naar onze podcast via Itunes. Uiteraard kan je ook een andere app gebruiken. Android-gebruikers hebben veel keuze. Een populaire app is 'Podcast Addict'. Zoek naar ‘VLAIO’ en abonneer je zodat je geen enkele podcast mist.

 

Proeftuinen?

Smart Maintenance’, ‘Conditioneel en Predictief Onderhoud’, en ‘Machine Upgrading 4.0‘ zijn drie van de in totaal 17 proeftuinen waarmee Vlaanderen Industrie 4.0 de transitie naar een digitale, toekomstgerichte maakindustrie in Vlaanderen wil aanjagen. In nauwe samenwerking met alle betrokken actoren, zoals bedrijfsfederaties en onderzoeksinstellingen, geeft VLAIO deze transitie vorm om de Vlaamse industrie op lange termijn te versterken. Bekijk het filmpje van Vlaanderen Industrie 4.0. en ontdek of deze proeftuinen ook nuttig kunnen zijn voor jou.

Van periodiek naar conditioneel onderhoud

Ten opzichte van periodiek onderhoud zorgt conditioneel onderhoud voor een stevige besparing. Je verhoogt niet enkel de uptime van je machinepark. Je spaart ook nog eens onnodige kosten uit omdat je precies weet welke onderdelen vervangen moeten worden en welke nog in goede staat verkeren. In de proeftuin Smart Maintenance ontwikkelden Flanders’ Make en imec een testopstelling om versneld lagerschade in beeld te brengen. In dit filmpje zie je hoe dat in zijn werk gaat.