Financiële steun voor een duurzame transitie
Financiële steun voor de tijdsinvestering die gepaard gaat met het opstellen van een duurzaamheidsrapport is niet beschikbaar.
De kosten voor het volgen van opleidingen en het krijgen van advies (bijvoorbeeld uitwerken strategie) over duurzaamheidsrapportering komen mogelijks in aanmerking voor de kmo-portefeuille. Een kleine onderneming kan 30% steun genieten en een middelgrote onderneming 20%, beiden tot maximaal € 7.500 per jaar.
Daarnaast zijn er ondersteuningsmogelijkheden voor duurzame initiatieven die voortkomen uit het rapport. Hier zijn enkele voorbeelden:
- Indien je een strategische profiel wil aannemen om de uitstoot van gevaarlijke chemicaliën in de lucht te verminderen, kan je mogelijk gebruikmaken van de kmo-groeisubsidie (thema 'duurzaam en circulair ondernemen').
- Voor het elektrificeren van bedrijfsprocessen kan je wellicht in aanmerking komen voor de GREEN investeringssteun.
- Als je het waterverbruik wilt verminderen, kan je een gratis waterscan laten uitvoeren.
- Voor structurele aanpassingen die tot een inclusievere werkomgeving leiden, kan je mogelijk aankloppen bij Europa WSE.
- Voor het isoleren van daken en muren in kantoorgebouwen kan je wellicht gebruikmaken van Mijn VerbouwPremie.
- Als een medewerker een opleiding volgt over efficiënt materiaalgebruik, kunnen de kosten hiervoor mogelijk worden gedekt door de kmo-portefeuille.
Een overzicht van alle actuele subsidie- en financieringsmogelijkheden kan je terugvinden in de subsidiedatabank.
Registreer je ook voor de VLAIO nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwe en tijdelijke oproepen van VLAIO