Andere organisaties waar je terecht kan

Speerpuntclusters en innovatieve bedrijfsnetwerken

De focus van het clusterbeleid bestaat er in om de competitiviteit van de bedrijven te verhogen door het bevorderen van actieve samenwerking tussen deze bedrijven en/of kennisinstellingen en overheden.  

Een cluster is een netwerk van bedrijven en andere partijen die openstaan voor samenwerking rond een bepaald thema of domein. Via concepten van open innovatie, ketensamenwerking en cross-sectorale werking kunnen bedrijven in de cluster nieuwe producten en diensten of producten en diensten met meerwaarde creëren en nieuwe (buitenlandse) markten ontginnen.

Er wordt steun voorzien voor innovatieve bedrijfsnetwerken en voor een beperkt aantal speerpuntclusters. De speerpuntclusters sluiten aan bij belangrijke strategische domeinen voor Vlaanderen en zijn grootschalige initiatieven die tot tien jaar financiering krijgen voor de uitrol van hun competitiviteitsprogramma. De innovatieve bedrijfsnetwerken zijn typisch kleinere bottom-up initiatieven die gedurende een periode van drie jaar ondersteuning krijgen om binnen een specifiek domein een dynamiek van samenwerking tot stand te brengen die tot een hogere competitiviteit van de bedrijven kan leiden. 

Zowel speerpuntclusters als innovatieve bedrijfsnetwerken richten zich naar Vlaamse ondernemingen die de ambitie hebben te groeien, innovatiebewust zijn, een internationale blik hebben en openstaan voor samenwerking met andere ondernemingen en kenniscentra. Lees meer

Contacteer de VLAIO bedrijfsadviseurs om te kijken welke cluster of kennisinstelling best bij je past.

Strategische onderzoekcentra

De strategische onderzoekscentra (SOC’s) zijn een belangrijk instrument van het Vlaamse wetenschapsbeleid. Vlaanderen wil zich ontwikkelen tot een sterke kenniseconomie en innovatiehub. De SOC’s vervullen daarbij een brugfunctie tussen het fundamenteel en het toegepast onderzoek. 

Zij spelen een belangrijke rol in de transformatie van de Vlaamse economie. Het vermarkten van hun kennis via de (mede) oprichting van spin-offs vormt hiervan een belangrijk onderdeel. 

Er zijn vier Vlaamse Strategische Onderzoekscentra:

  1. Imec, www.imec.be
  2. Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), www.vib.be
  3. Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), vito.be
  4. Flanders Make, www.flandersmake.be

TTO Flanders

TTO Flanders is een gezamenlijk initiatief van de vijf Vlaamse universiteiten: Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen, Katholieke Universiteit Leuven, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Hasselt. 

De technology transfer offices (TTOs) van deze universiteiten staan in voor de kennis- en technologietransfer van de universiteiten en geassocieerde hogescholen naar private en publieke partners.

Bij hen kan je onder meer terecht voor:

  • contacten met onderzoekslabo’s waar kennis en expertise aanwezig is
  • aanwervingen van jonge afgestudeerden of doctorandi
  • een overzicht van technologieën die de Vlaamse universiteiten ter beschikking stellen van bedrijven
  • samenwerking met spin-off bedrijven

Info: www.ttoflanders.be

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: