Federale en Europese steun
Hieronder worden een aantal interessante initiatieven opgesomd. Voor een volledig overzicht verwijzen we graag naar de VLAIO subsidiedatabank.
Federale steunmaatregelen
Europese steun
Horizon Europe (onderzoek en innovatieprogramma van de EU)
Horizon is het Europese programma voor de financiering van onderzoek en innovatie voor de periode 2021-2027. Door middel van de programma’s binnen Horizon Europe wil de Europese Unie het concurrentievermogen van Europa vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren. Daarnaast wil de EU het bedrijfsleven en de academische wereld uitdagen om samen oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken die in heel Europa en in de wereld spelen, bijvoorbeeld op de gebieden gezondheid en veroudering, klimaatverandering, voedselveiligheid en betaalbare duurzame energie.
Afhankelijk van de doelstelling kunnen zowel individuen, ondernemingen, universiteiten, onderzoeksinstellingen als organisaties voor technologieverspreiding deelnemen. Het subsidiepercentage bedraagt 70% of 100% van de toegestane kosten.
De steun binnen Horizon Europe kan bekomen worden voor zowel starters, kmo’s als grote ondernemingen, overheden, universiteiten, onderzoeksinstellingen en organisaties voor technologieverspreiding. Horizon 2020 wordt gekenmerkt door een duidelijke focus op innovatie en richt zich op 3 pijlers: Excellent Science Global challenges and Industrial competitiveness Innovative Europe Pijler 3 richt zich vooral op de ondersteuning van innovatie om het concurrentievermogen van de EU te versterken (EIC pathfinder, EIC Accelerator, European innovation Ecosystem, EIT).
Meer informatie in de subsidiedatabank.
Voor extra informatie en begeleiding bij het indienen van een projectvoorstel kan je terecht bij het team NCP Flanders www.ncpflanders.be.
EIC accelerator pilot (SME instrument)
Dit Europees instrument biedt bedrijven met veel potentieel ondersteuning zowel op financieel vlak (subsidies) als op het vlak van begeleiding (coaching, advies). Het is gericht naar top-kmo’s: ondernemingen met veel groeipotentieel en die op termijn een internationale impact kunnen hebben. Het bedrijf moet sterk inzetten op innovatie, gericht zijn op groei (meerwaardecreatie). Primaire doelstelling van deze subsidies is dat bedrijven de brug kunnen maken van innovatie naar commercialisering. Het type innovatieve projecten dat men zoekt is gebaseerd op het concept van ‘disruptive innovation’ waarbij de geselecteerde kmo’s een project uitwerken dat een nieuwe markt lanceert of een bestaande markt volledig verandert. Er kan steun worden toegekend onder twee vormen, afhankelijk van het technology readiness level: ofwel een subsidie (beperkt tot 70% van het projectvoorstel); ofwel blended finance (combinatie van een subsidie en aandelenparticipatie). Voor begeleiding bij het aanvraagproces kan je contact opnemen met VLAIO.
Meer informatie in de subsidiedatabank
Interreg programma’s
Om problemen in grensregio’s aan te pakken en grensoverschrijdende samenwerking binnen Europa te bevorderen, heeft de Europese Unie het Interreg-programma in het leven geroepen. Elke grensstreek binnen de EU kent een eigen Interreg-programma. Langs de grens tussen België en Nederland is Interreg Vlaanderen-Nederland het belangrijkste programma. Het subsidieert grensoverschrijdende projecten voor slimme, groene en inclusieve groei. Het grensoverschrijdende karakter van een Interreg-project is uiteraard essentieel: aan beide zijden van de grens moet men zorgen voor activiteiten, cofinanciering en partners. Hieronder vind je een overzicht van enkele interessante projecten tussen Vlaanderen en Nederland.
Een overzicht van alle Interreg-programma’s
In de subsidiedatabank vind je nog informatie over een aantal andere Europese programma's.
Intellectuele eigendom
Om meer bedrijven aan te zetten tot bescherming van hun intellectuele eigendom heeft de overheid een aantal stimuli ontwikkeld.