Samenwerken met jongeren

STEM in de vrije tijd

Waarom als bedrijf op STEM in de vrije tijd inzetten?

Vlaanderen wil de STEM-geletterdheid van de Vlaming verhogen. STEM-geletterdheid is de capaciteit om concepten binnen wiskundige en technische domeinen te begrijpen en toe te passen. Brede wetenschapscommunicatie en de uitrol van STEM-activiteiten in de vrije tijd moeten hiertoe bijdragen. Ook jouw bedrijf kan een rol spelen in het verhogen van de STEM-geletterdheid van de Vlaming.

Je kan bijvoorbeeld vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren organiseren. Informele leeromgevingen verhogen namelijk de belangstelling in STEM. Kinderen en jongeren verkennen zo authentieke STEM-contexten op een explorerende, speelse manier waardoor ze het belang van STEM voor de maatschappij ervaren. Daarnaast heb je als bedrijf vaak een vrijere invulling van activiteiten in de vrije tijd, want je bent minder gebonden aan een schoolcontext met onderwijsdoelen en een schoolplanning. Het is dus zeker het overwegen waard om als bedrijf in te zetten op STEM in de vrije tijd.

STEM in de vrije tijd: een Vlaams netwerk

STEM-academies in Vlaamse steden en gemeenten

Verspreid over heel Vlaanderen zijn er diverse organisaties die zich inzetten om STEM een plaats te geven in vrijetijdsbesteding van jong en oud. Misschien ken je wel een STEM-academie bij jou in de buurt? In een STEM-academie bundelen hogescholen, jeugdverenigingen, ondernemers, STEM-experten, overheden en burgers de krachten om kinderen en jongeren hun talenten te laten ontdekken. Zo willen ze de jongere generaties inspireren tot een professionele loopbaan die deze talenten omarmt.

Jongeren gaan in STEM-academies interdisciplinair en op een toegepaste manier op zoek naar oplossingen voor reële problemen en uitdagingen. De nadruk ligt op samen ontdekken, leren en maken. Naast STEM-vaardigheden leren de deelnemers ook attitudes zoals oplossingsgericht en innovatief denken, creatief onderzoeken en ontwerpen, logisch redeneren, samenwerken in teamverband en ondernemingszin. 

In 2022 hadden een 200-tal Vlaamse gemeentes een STEM-academie die minstens één reeks van STEM-activiteiten organiseerde als buitenschoolse activiteit, bijvoorbeeld via workshops en vakantiekampen. Het netwerk van de STEM-academies blijft jaarlijks groeien. Mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, kan een organisatie die STEM-activiteiten uitvoert een erkenning aanvragen tot STEM-academie.

Om het aanbod en de missie van de vele STEM-academies verder uit te dragen, stelde VLAIO een groep van 9 trekkers aan: de Gangmakers. De Gangmakers zetten het volledige Vlaamse aanbod in de kijker, versterken het en stimuleren samenwerkingen en kruisbestuivingen tussen STEM-academies, bedrijven, lokale overheden, kennisinstellingen en jongeren. Samen bouwen ze aan één krachtig STEM-netwerk. Wil je als bedrijf samenwerken met een STEM-academie? Dan helpen de Gangmakers je graag verder.

Samenwerken met een STEM-academie?

  • 1

    Heb je ruimte in jouw bedrijf om een groep kinderen of jongeren op woensdagnamiddag STEM te laten beleven? Jij zorgt voor de ruimte, de STEM-academie zorgt voor de rest. Bedrijven zijn namelijk uiterst inspirerende plaatsen om een STEM-academie te laten doorgaan. Voor sommige kinderen is het de eerste keer dat ze een bedrijf langs de binnenkant zullen zien. Zo wordt de STEM-academie een ware ontdekkingsreis: niet enkel door wat de kinderen doen, maar ook door de plekken waar ze komen.

  • 2

    Heel wat kinderen hebben nog nooit een bedrijf langs de binnenkant gezien. Een bezoek aan een bedrijf in het kader van de STEM-academie vertaalt de academie-activiteiten naar beroepscontexten.

    Opgepast: als er grote, luide machines aanwezig zijn in het bedrijf, dan vermijd je deze beter. Ze kunnen overweldigend overkomen bij jonge kinderen, wat dan weer een eerder negatief effect heeft op hun interesse in technische beroepen.

  • 3

    Heb je veel medewerkers met jonge kinderen die opvang zoeken tijdens de vakantieperiodes? Waarom geen STEM-kamp organiseren op jouw bedrijfssite samen met een STEM-academie? Het is makkelijk en fijn voor jouw medewerkers, want hun kinderen leren ondertussen meer over de job van hun ouders. Eventueel kan je de inschrijvingen ook openstellen voor andere kinderen.

  • 4

    Je kan ook op een kleinschalige manier input leveren aan een STEM-kamp. Misschien kan je met jouw bedrijf een aanvulling bieden op een kampactiviteit.

    Zo kwam het bouwbedrijf DeCeuster langs op het bouwkamp van PXL Limburg en Embuild Limburg met een hijskraan. Een spectaculaire ervaring die ongetwijfeld blijft plakken bij de kinderen.

  • 5

    Vernieuw je jouw machines of toestellen? Of heb je restmateriaal dat wordt afgedankt? Misschien kan jouw oude materiaal nog iets betekenen in een STEM-academie.

Zoek je contact met een STEM-academie? De Gangmakers brengen je graag in contact met de academie uit jouw buurt. 

Communiceren over wetenschap

Om wetenschap en technologische innovatie onder de aandacht te brengen van de Vlaamse bevolking stippelde Vlaanderen een wetenschapscommunicatiebeleid uit. De Vlaamse overheid wees een aantal structurele partners aan om deze taak op zich te nemen. Enkelen hiervan zetten extra in op het stimuleren van studie- en beroepskeuzes voor STEM-richtingen. Meer nog, als bedrijf kan je met deze partners samenwerken om kinderen en jongeren te prikkelen voor STEM.

Technopolis

Technopolis, gelegen in Mechelen, is het Vlaamse doe-centrum dat op een leuke, speelse wijze een breed publiek laat kennismaken met wetenschap en technologie. Het zet in op het inspireren en verwonderen van jong en oud. Intussen vind je Technopolis lang niet alleen meer in Mechelen, maar ook op evenementen, op scholen, in cultuurcentra, en - niet te vergeten - online. Dit maakt het de ideale partner voor bedrijven om hun onderzoek, innovatie en moderne technologie te presenteren en de passie voor wetenschap en technologie door te geven aan kinderen en jongeren. Bekijk ook de agenda (link naar agenda) voor aankomende events waar je aan kan meewerken. 

RVO-Society

RVO-Society enthousiasmeert al meer dan 20 jaar lang jongeren en burgers voor STEM, wetenschappen en techniek. Op het snijvlak tussen onderzoek en maatschappij vertaalt RVO-Society innovatieve kennis van onderzoeksinstellingen en bedrijven naar jongeren en burgers. Dit gebeurt via Scivil, het kenniscentrum voor burgerwetenschap, en Brightlab, het STEM-onderwijslabo. 

Brightlab zet enerzijds in op STEM in het onderwijs, onder andere door het maken van lespakketten en het professionaliseren van leerkrachten. Anderzijds focust Brightlab ook op STEM in de vrije tijd. Daarvoor bundelt het de krachten met STEM-gangmaker Edison in samenwerking met de steden Leuven, Diest, Aarschot en Tienen, met KULeuven en met Techniek en Wetenschapsacademie UCLL. Wil je als bedrijf samenwerken met Brightlab, dan verloopt dit via Edison. Ontdek wat Edison kan betekenen.

Hulp nodig?

Met het STEM-aanspreekpunt informeert, inspireert en ondersteunt VLAIO bedrijven in initiatieven ter versterking van STEM. Heb jij niet meteen gevonden wat je zocht? Ben je nog op zoek naar een partner? Aarzel niet om ons te contacteren via het contactformulier.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: