Meewerkende echtgenoten
Wat
Wanneer je je partner regelmatig helpt in een eenmanszaak en je hebt zelf geen volwaardig eigen sociaal statuut dan kom je eventueel in aanmerking voor het statuut van meewerkende echtgenoot of echtgenote.
Je bent gehuwd
Heb je zelf een volwaardig sociaal statuut (je bent minstens 50% in loondienst), dan kan je je partner helpen in de eenmanszaak zonder dat je moet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Is dat niet het geval dan moet je je aansluiten als meewerkend echtgeno(o)t(e) bij hetzelfde sociale verzekeringsfonds als je partner.
Je bent wettelijk samenwonend
Dan moet je altijd aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Heb je zelf geen volwaardig sociaal statuut, dan sluit je aan als meewerkend echtgeno(o)t(e) bij hetzelfde sociale verzekeringsfonds als je partner. Is dat wel het geval, dan moet je aansluiten als zelfstandige in bijberoep.
Je bent feitelijk samenwonend
Je komt niet in aanmerking voor het statuut meewerkend echtgeno(o)t(e). Afhankelijk van je andere activiteiten zal je moeten aansluiten in hoofdberoep of bijberoep.
Help je je partner occasioneel en op niet regelmatige basis? Dan kom je eventueel in aanmerking voor het statuut van toevallig helper en hoef je niet aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.
Je plichten
Als meewerkende echtgenoot of echtgenote, behalve bij een volwaardig sociaal statuut als gehuwde, moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Wanneer je je aansluit als meewerkende echtgenoot of echtgenote zal je voorlopige minimumbijdragen moeten betalen totdat je definitieve inkomen gekend is. De voorlopige bijdrage in het maxistatuut bedraagt € 382,94 per kwartaal voor 2025.
Je rechten
In het maxistatuut bouw je dezelfde sociale rechten op als een zelfstandige in hoofdberoep. In het ministatuut krijg je enkel een uitkering bij arbeidsongeschiktheid, je bouwt geen pensioen op.